Dat is wat werken met passie inhoudt. Wij noemen dit de ‘happiness factor’. Deze factor geeft aan hoeveel plezier je hebt in je werk en de organisatie waar je werkt. In de praktijk betekent het dat je jezelf elke ochtend afvraagt: “Heb ik er vandaag weer zin in?”

Het betekent natuurlijk niet dat je alles wat je op een dag doet leuk vindt. Wat de happiness factor inhoudt, is dat je steeds nadenkt over waar je gelukkig van wordt en dat je jezelf realiseert dat je het zelf in de hand hebt. Juist binnen Holacracy, waarin je geen vastomlijnde functieprofielen hebt, heb je de mogelijkheid om je werk zelf vorm te geven: love it, change it, or leave it.

Simon Sinek is de bedenker van de “Do what you love, love what you do, everyday” gedachte. In deze twee video’s heeft hij het over werken met passie:

Flow

Je bent het meest gelukkig in je werk als je ‘flow’ ervaart. ‘Flow’ is een mentale toestand waarbij je helemaal opgaat in waar je mee bezig bent. Door een complete focus en betrokkenheid bereik je vrijwel moeiteloos je doel. Het begrip ‘flow’ komt uit de psychologie en is bekend geworden door Csikszentmihalyi. Om in een staat van ‘flow’ te komen, is een aantal condities nodig:

  • Doelgerichtheid: je hebt een duidelijk doel voor ogen;
  • Autonomie: je hebt het doel zelf gesteld;
  • Concentratie en toewijding: je werkt geconcentreerd en doelgericht aan je doel;
  • Goede uitdaging: het doel is niet te makkelijk, maar ook niet te moeilijk te bereiken.

Als je in een staat van ‘flow’ bent, heb je een duidelijk en zelf gedefinieerd doel voor ogen waar je geconcentreerd en doelgericht aan werkt. Het werk dat je doet moet niet te makkelijk zijn, maar ook niet te moeilijk om in de ‘flow’ te kunnen komen. Als het werk nog te ingewikkeld voor je is, leidt het alleen maar tot onnodige stress. En als het werk te makkelijk is, leidt het tot verveling.

In deze TED talk vertelt Csikszentmihalyi meer over ‘Flow’: