Wat ga jij maandelijks aan hypotheeklasten betalen voor je droomhuis? Of beter gezegd: wat wíl jij maandelijks betalen? Met onze rekentool voor maandlasten kun je gemakkelijk je hypotheeklasten berekenen. Maar hoe zit die berekening in elkaar? Hypotheekadviseur Roxy legt het je in dit filmpje uit. Daaronder vind je nog meer informatie over de kosten van een hypotheek.

Inkomensgegevens

Om te beginnen hebben we de bruto inkomensgegevens van jou en je eventuele partner nodig. Aan de hand hiervan berekenen we je financiële draagkracht. Als je een vast contract hebt, rekenen we onder het bruto inkomen het salaris, vakantiegeld en een vaste dertiende maand of eindejaarsuitkering. Lees hier meer over de factor inkomen.

Hypotheekgegevens

Onder de hypotheekgegevens verstaan we factoren als de koopprijs van het huis, de hoogte van je hypotheekbedrag, de rentevaste periode, het soort hypotheek en de aanbieder (met bijbehorende rente).

Koopprijs

De koopprijs is de prijs waarvoor je je droomhuis koopt. Oftewel: de hoogte van jouw bod als het geaccepteerd wordt. Dit is lang niet altijd gelijk aan de vraagprijs van een huis. In de huidige huizenmarkt (anno 2018) moet je in de randstad vaak overbieden. Houd hier dus rekening mee bij het invullen van de koopprijs. Het is verstandig om hierbij je aankoopmakelaar te raadplegen over de woningwaarde.

Lees ook: Bieden op een huis: 4 tips

Hypotheekbedrag

Je hypotheekbedrag is niet automatisch gelijk aan de koopprijs. Tegenwoordig (sinds 2018) kun je 100% van de woningwaarde financieren in je hypotheek. Je kunt echter ook eigen geld inleggen om je hypotheekbedrag te verlagen. Dat scheelt je weer rentekosten!

Aan de andere kant kan je de lening ook juist hoger maken dan de koopprijs. Zo kun je verbouwingen vaak (deels) meefinancieren in je hypotheek, mits de verbouwing zorgt voor een waardevermeerdering van je huis. Voor energiebesparende maatregelen kun je zelfs tot 106% van de woningwaarde na verbouwing lenen. De voorwaarde hierbij is wel dat het volledige ‘extra’ bedrag besteed moet worden aan het energiezuinig maken van je woning.

Hier lees je meer over de mogelijkheden rond energiebesparende voorzieningen.

Hypotheeklasten berekenen

Rentevaste periode

Door je hypotheekrente lang (bijvoorbeeld 20 jaar) vast te zetten koop je als het ware zekerheid in. Je betaalt meer aan hypotheeklasten, in ruil voor een langere periode van zekerheid. De rente kan na je rentevaste periode immers flink gestegen zijn. Maar je kan ook pech hebben als het andersom het geval is.

In het artikel Rentevaste periode: wat is verstandig in mijn situatie? schetsen we de mogelijkheden en financiële gevolgen van de rentevaste periode en helpen we je op weg met vier vragen aan jezelf.

Ben je van plan om je huidige hypotheek over te sluiten? Lees dan hier verder.

Soort hypotheek

Je kunt kiezen tussen twee soorten hypotheken: de annuïtaire of lineaire hypotheek. De annuïteitenhypotheek staat bekend om de lagere hypotheeklasten in de eerste jaren. De lineaire hypotheek wordt vaak aangemerkt als goedkoper (al is dit niet in alle gevallen waar).

Hoe het precies zit, lees je in dit artikel.

Aanbieder

Viisi vergelijkt meer dan 30 hypotheekaanbieders voor je. In tegenstelling tot wat sommige mensen denken zijn dit niet allemaal banken, maar ook verzekeraars, pensioenfondsen en andere investeerders. Welke aanbieder voor jou de beste is hangt deels af de hypotheekrente en de voorwaarden (bijvoorbeeld de offertegeldigheid) die ze bieden. Maar ook je eigen voorkeuren spelen een belangrijke rol. Wellicht ben je op zoek naar een duurzame geldverstrekker, of eentje die ook hypotheken kan verstrekken aan promovendi.

Het is daarom goed om eerst te overleggen met een hypotheekadviseur voor je een aanbieder kiest. Viisi heeft veel ervaring met niet-standaard situaties en voorkeuren, dus we denken graag met je mee!

Advies over je hypotheeklasten nodig?

Weet je nog niet precies voor welke aanbieder je wilt gaan, of welke rentevaste periode je moet kiezen? Daar helpen onze onafhankelijke adviseurs je graag mee. Na een vrijblijvend telefonisch hypotheekgesprek helpen we je graag verder met het berekenen van je hypotheeklasten en het verzamelen van de juiste documenten.

Plan een afspraak