Om maar meteen een misverstand op te helderen: een hypotheek krijgen tijdens je promotieonderzoek is vaak wél mogelijk!

Dankzij de goede toekomstperspectieven van PhD’ers hebben verschillende hypotheekaanbieders een speciaal beleid voor deze doelgroep. Afhankelijk van je situatie is vaak meer mogelijk dan je denkt. Viisi’s adviseurs weten hoe je jouw aanvraag goed kan voorbereiden en denken graag met je mee.

Kan ik in mijn PhD-situatie een hypotheek krijgen?

Of het mogelijk is om een hypotheek te verkrijgen tijdens je promotieonderzoek, hangt af van jouw situatie. Er zijn 3 situaties te onderscheiden.

Hypotheek PhD

1. Je bent al 3 jaar of meer met je promotieonderzoek bezig

Loopt je promotieonderzoek al 3 jaar en heb je 3 jaaropgaves die dit aantonen? Dan is het mogelijk om een hypotheek aan te vragen op basis van flexinkomen.

Wanneer de koopsom onder de NHG-grens (€ 435.000) ligt , kan je ook aanspraak maken op een NHG-hypotheek.

2. Je bent korter dan 3 jaar met je promotieonderzoek bezig en je kunt een intentieverklaring krijgen

Omdat de gemiddelde promotie 4 tot 5 jaar duurt, heeft een arbeidsovereenkomst meestal een tijdelijk karakter. Hierdoor is het verkrijgen van een intentieverklaring voor PhD’ers niet gebruikelijk.

Er zijn natuurlijk uitzonderingen: mogelijk heb je al afgesproken dat je aan de universiteit of aan je werkgever verbonden blijft. Vraag altijd na of je in aanmerking komt voor een intentieverklaring.

Wanneer de koopsom onder de NHG-grens (€ 435.000) ligt, kan je met een intentieverklaring aanspraak maken op een NHG-hypotheek. Ligt de koopsom boven de NHG-grens? Dan kan een extra motivatie nodig zijn. Overleg dit goed met je adviseur.

3. Je bent nog geen 3 jaar met je promotieonderzoek bezig en je kunt geen intentieverklaring krijgen

Wanneer je geen intentieverklaring kunt krijgen en nog geen 3 jaaropgaves kunt overleggen, betekent dit niet per definitie dat je geen hypotheek kunt krijgen. Er zijn zeker mogelijkheden.

Zo zijn er verschillende geldverstrekkers die een speciaal beleid hebben voor PhD’ers. Er wordt dan gekeken naar jouw specifieke situatie: bijvoorbeeld in welk vakgebied je promoveert en of je een goed toekomstperspectief op de arbeidsmarkt kunt aantonen. In veel situaties kun je zo toch in aanmerking komen voor een hypotheek.

Weten wat er voor jou mogelijk is?

Dankzij onze uitgebreide ervaring met promovendi kunnen wij een goede inschatting maken van jouw mogelijkheden. Neem vrijblijvend contact met ons op, dan denken we met je mee!

Plan een afspraak

Een voorbeeld: de PhD-hypotheek van Thomas & Anna

Als Thomas (24) en Anna (26) een afspraak maken met de Viisi-adviseur hebben ze net een bod gedaan op een mooi appartement. De koopsom is € 275.000. Een bedrag dat ze op basis van hun beide inkomens en werksituaties makkelijk kunnen lenen, zo hebben ze online berekend.

Anna werkt in de IT en heeft een contract voor onbepaalde tijd. Thomas heeft natuurkunde gestudeerd en is na zijn studie direct met een promotieonderzoek gestart, waarvoor hij in dienst is bij de universiteit.

Hun financieringsmogelijkheden

In de praktijk valt het verkrijgen van financiering hen echter flink tegen. Veel van de geldverstrekkers die ze hebben benaderd, willen alleen het inkomen van Anna meetellen in de hypotheekberekening. Op alleen Anna’s inkomen kunnen ze de koopsom echter niet financieren. Dit terwijl Thomas een vergelijkbaar salaris verdient bij de universiteit. Bovendien hebben ze de afgelopen jaren flink gespaard en zijn er geen (studie)schulden.

Het probleem: een contract voor bepaalde tijd

Het struikelpunt voor de meeste geldverstrekkers is dat Thomas een contract heeft voor bepaalde tijd. Er is geen intentie om het dienstverband daarna om te zetten in een vast dienstverband. Een situatie die zeer gebruikelijk is in de academische wereld.

Slechts een beperkt deel van de promovendi blijft immers bij de universiteit werken. Het overgrote deel start een veelal succesvolle carrière in het bedrijfsleven – binnen of buiten het eigen vakgebied. In de standaard acceptatie-eisen van geldverstrekkers wordt hier geen rekening mee gehouden, weten we bij Viisi.

Viisi overtuigt de hypotheekaanbieder

De Viisi-adviseur deelt daarom zijn kennis met de acceptanten van de hypotheekaanbieders inclusief onderbouwde informatie over de goede toekomstperspectieven van natuurkunde-promovendi. Mede door deze informatie besluit de geldverstrekker het inkomen van Thomas toch mee te nemen bij de financiering. Thomas en Anna kunnen daardoor het appartement toch kopen!

Benieuwd naar jouw mogelijkheden?

Ben je benieuwd wat er in jouw situatie mogelijk is? Maak dan een vrijblijvende telefonische afspraak met één van onze adviseurs.

Plan een afspraak

Hypotheek promovendi

Zo helpt Viisi jou als promovendus wél aan een hypotheek

Menig promovendus stelt het kopen van een huis dus onterecht uit. Wij willen dat daar verandering in komt.

Promovendi vallen vaak buiten de standaard acceptatiecriteria van geldverstrekker, maar geldverstrekkers kunnen hiervan afwijken, mits goed gemotiveerd. Veel hangt af van de voorbereiding van de hypotheekaanvraag.

Viisi begrijpt de situatie van promovendi én de criteria die een rol spelen bij financiering.

Grotere rol voor opleidingsniveau en carrièreperspectief

Het aantal vaste arbeidscontracten neemt al jaren af. Voor veel hypotheekaanbieders is dit een reden om naar andere criteria te kijken dan naar het arbeidscontract alleen. Opleidingsniveau en carrièreperspectief spelen steeds vaker een rol, wat in het voordeel van promovendi kan zijn.

Wij willen deze trend versnellen. Dat doen wij onder andere door het financieel potentieel van PhD’ers bij geldverstrekkers onder de aandacht te brengen.

Carrièreperspectief biedt zekerheid

De promovendus heeft na afronding van de studie snel een baan, waarin hij of zij meestal goed verdient. Zeker bij een promotieonderzoek op medisch, juridisch of technisch gebied.

Wij kennen de juiste hypotheekaanbieders

Wij weten precies welke hypotheekaanbieders in hun toetsingsbeleid rekening houden met promovendi. Dit kan bij ongeveer kwart van alle geldverstrekkers.

We snappen wat een PhD inhoudt

Door jarenlange ervaring met de hoogopgeleide doelgroep weten wij wat de doorslag geeft bij het verkrijgen van een hypothecaire financiering. We merken dat banken relatief onbekend zijn met promovendi, en leggen daarom regelmatig aan hypotheekacceptanten uit wat een promotieonderzoek is.

Kortom: we zijn gespecialiseerd in hoger opgeleide klanten en komen regelmatig promovendi tegen. Daarnaast zijn alle adviseurs bij ons academisch opgeleid of gepromoveerd. We kunnen daarom goed motiveren waarom je als promovendus wél geschikt bent voor het aangaan van een hypotheek.

Welke promovendi kunnen we helpen?

We hebben ervaring met verschillende soorten promovendi, waaronder:

  • Assistent in opleiding (AIO): richt zich naast het onderzoek ook op het geven van onderwijs.
  • Onderzoeker in opleiding (OIO): richt zich meestal voornamelijk op onderzoek.
  • Arts-onderzoeker: onderzoeker met geneeskundige achtergrond en vaak ook klinische taken.
  • (Huis)arts in opleiding tot specialist (AIOS of HAIOS): Afgestudeerd arts die in het ziekenhuis een opleiding volgt tot specialist.
  • Arts niet in opleiding tot specialist (ANIOS): Ook een afgestudeerd arts, maar is (nog) niet in opleiding tot specialist.
  • Doctor of Philosophy (PhD): Engelse aanduiding voor promovendus.

Meer weten over het kopen van een huis als promovendus?

Neem vrijblijvend contact met ons op.

Plan een afspraak

Deel dit artikel: