De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) biedt een vangnet als je door bepaalde omstandigheden je hypotheeklasten niet meer kunt betalen. Als je met een restschuld blijft zitten, staat de NHG garant. In 2024 is de NHG-grens € 435.000. Is de koopsom van je nieuwe woning lager dan dit bedrag? Ontdek of je in aanmerking komt voor een NHG-hypotheek.

Wat is een NHG-hypotheek?

De Nationale Hypotheek Garantie is een garantie die je kunt afsluiten bij het aangaan van een nieuwe hypotheek. Als je een NHG-hypotheek afsluit zorgt de Stichting Waarborgfonds Eigen Woning ervoor dat je geldverstrekker het bedrag dat je niet kunt aflossen door bepaalde omstandigheden, terugkrijgt. Dit geeft de geldverstrekker zekerheid. En door de zekerheid voor de geldverstrekker kun jij een lage hypotheekrente aangeboden krijgen. Om aanspraak te maken op een NHG-hypotheek moet je aan een aantal dingen voldoen.

Kan ik NHG krijgen?

Om recht te hebben op NHG zijn er bepaalde eisen. We zetten de belangrijkste op een rijtje:

  • De koopsom mag in 2024 niet meer bedragen dan € 435.000. Dit is de koopsom inclusief eventuele verbouwkosten.
  • Ga je energiebesparende voorzieningen installeren? Dan is er ruimte tot maximaal € 461.100. De extra ruimte moet wel volledig gebruikt worden om de woning te verduurzamen.
  • Het huis moet je hoofdverblijf zijn
  • NHG is mogelijk voor alle soorten woonhuizen, appartementen en woonwagens. Een NHG-hypotheek is niet mogelijk voor recreatiewoningen, woonboten, garages en stacaravans.

Lees meer over de huidige voorwaarden van een NHG-hypotheek.

NHG-hypotheek berekenen

Denk je dat je in aanmerking komt voor een hypotheek met NHG? Met onze rekentool bereken je gemakkelijk je maximale hypotheek en de bijbehorende maandlasten. We laten ook meteen zien wat er gebeurt als je de rente korter of juist langer vastzet.

Zowel een lineaire als annuïtaire hypotheek afsluiten met NHG kan. Een aflossingsvrije hypotheek (zonder overgangsrecht) is niet mogelijk onder NHG. Wil je een NHG-hypotheek als zelfstandig ondernemer? NHG voor zzp’ers kan. Wel moet je minimaal 12 maanden ondernemer zijn en een inkomensverklaring aanvragen. Hier kunnen wij je goed bij helpen, onze hypotheekadviseurs spreken dagelijks zzp’ers. Lees meer over het aanvragen van een hypotheek als zzp’er.

Wat zijn de voor- en nadelen van een NHG-hypotheek?

De voordelen:

  • Een eventuele restschuld bij noodzakelijke verkoop kan onder bepaalde voorwaarden worden kwijtgescholden.
  • Als je de hypotheeklasten niet meer kunt betalen door arbeidsongeschiktheid, werkloosheid buiten eigen schuld om, overlijden van je partner of echtscheiding biedt de NHG uitkomst. Er zijn mogelijkheden om (tijdelijk) minder te betalen.
  • Je betaalt een lagere hypotheekrente. Want de geldverstrekker loopt minder risico.

Er zijn ook nadelen:

  • Je bent eenmalig 0,60% (in 2024) van het totale hypotheekbedrag kwijt. Dit heet de borgtochtprovisie. Dit bedrag is wel fiscaal aftrekbaar.
  • Als je een groot bedrag aan spaargeld inbrengt, is het minder interessant om een hypotheek af te sluiten met NHG. De rente is dan vaak al laag.

Hoe werkt het als je je hypotheek niet meer kunt betalen?

Als er te weinig inkomen overblijft om je hypotheek van te betalen na een vervelende gebeurtenis, zal je eerst met je geldverstrekker en de NHG kijken of het mogelijk is om je hypotheek zo aan te passen dat je toch in je huis kunt blijven wonen. De NHG heeft hier de woonlastenfaciliteit voor ontwikkeld. Is dat niet mogelijk? Dan moet je helaas het huis verkopen. Als je huis onder water komt te staan, betaalt de NHG de restschuld.

Als de koopsom boven de NHG-grens ligt, maar de marktwaarde niet

Het kan zijn dat de koopsom net boven de NHG-grens ligt, maar de marktwaarde niet. Of andersom. Het laagste bedrag is dan leidend. Ligt het bedrag van de koopsom óf de getaxeerde waarde onder € 435.000? Dan is NHG dus mogelijk. Dit geldt overigens alleen bij aankoop, niet bij verhoging of oversluiting.

Meer weten over een hypotheek met NHG?

Twijfel je of je recht hebt op een NHG-hypotheek? Of weet je niet of het bij je past? Onze hypotheekadviseurs denken graag met je mee of een hypotheek met NHG een goed idee is. Plan gerust een vrijblijvende afspraak in, dan spreken we elkaar snel.

Plan een afspraak

Deel dit artikel: