Bij een hypotheekaanvraag is het taxatierapport één van de belangrijkste documenten voor de geldverstrekker. In dit rapport bepaalt een taxateur de marktwaarde van de woning. Zonder taxatierapport kun je eigenlijk geen hypotheek krijgen. Ontdek waarom een taxatierapport cruciaal is.

Wat is een taxatierapport en wat staat erin?

Een taxatierapport is vrijwel altijd verplicht voor je hypotheekaanvraag. De geldverstrekker vraagt het rapport als bewijs voor de werkelijke waarde van de woning. Daarnaast staat er onder meer informatie in over de ligging van de woning, de omgeving (zoals bijvoorbeeld het bestemmingsplan en verbinding met snelwegen) en de grootte en indeling van de woning. Je vindt in het rapport ook:

 • De algemene onderhoudsstaat
 • Een geschatte waardevermeerdering door eventuele verbouwplannen
 • Of er sprake is van een VvE, en de staat van de VvE
 • Of de woning op eigen grond staat of dat er een erfpacht is afgegeven
 • Of er sprake is van bodemverontreiniging
 • Het energielabel van de woning
 • De courantheid van de woning. Oftewel: hoe snel kun je de woning naar verwachting in de huidige markt verkopen?

Wanneer vraag je een taxatierapport aan?

Zodra je bod is geaccepteerd laat je een taxatierapport opstellen. Je aanvraag is namelijk afhankelijk van de waarde van de woning, want je kunt niet meer hypotheek krijgen dan het huis waard is. Ook de rente hangt af van de hoogte van je lening ten opzichte van de waarde van je huis. Het duurt vaak ongeveer 1-2 weken totdat het taxatierapport klaar is.

Goed om te weten: als je energiebesparende investeringen gaat doen, is het vaak wél mogelijk meer hypotheek te krijgen dan je huis nu waard is. Vaak tot 106% van de woningwaarde. Dit extra geld moet je dan wel verplicht besteden aan het energiezuiniger maken van je woning.

Taxateur kiezen en taxatierapport kosten

Je kunt zelf een taxateur benaderen, of met hulp van je aankoopmakelaar. Je Viisi-adviseur kan dit ook voor je doen. Via ons het taxatierapport aanvragen kost [TARIEF_TAXATIE]. We werken met samenwerkingspartners die altijd lokale, onafhankelijke taxateurs inschakelen voor de taxatie. De taxateur bepaalt de waarde naar eigen onafhankelijk inzicht.

Plan een afspraak

Desktop Taxatierapport

Je kunt ook een Desktop Taxatie via Calcasa aanvragen. Binnen 4 werkuren heb je ‘m in je e-mailbox. Let op: een Desktop Taxatierapport is voor een hypotheekaanvraag vaak niet bruikbaar. Een andere optie is om via Walter Living zelf een kosteloze inschatting te krijgen van de woningwaarde.

Zelf je taxatierapport controleren

Je kunt het acceptatieproces voor je hypotheek versnellen door tussentijds zelf alvast het taxatierapport te controleren. Dat is heel eenvoudig. Onderstaande vragen helpen je een handje. Is het antwoord overal nee? Dan hoef je niets te doen. Bij een of meer vragen wel een ja? Neem dan contact op met je hypotheekadviseur van Viisi.

Checklist taxatierapport

Vraag 1: Is de getaxeerde marktwaarde lager dan de koopsom in de koopakte?

Vraag 2: Indien er een verbouwing (deels) wordt meegefinancierd:

 • Ontbreekt er een marktwaarde na verbouwing?
 • Wijken de bedragen en/of werkzaamheden af van de verbouwingsspecificatie?

Vraag 3: Staat er ergens bij onderhoudstoestand slecht aangegeven?

Vraag 4: Is er meer dan 10% direct noodzakelijk herstel nodig?

Vraag 5: Staat er ergens bij bijzonderheden (bodem)verontreiniging ja aangegeven?

Vraag 6: Indien er sprake is van een appartementsrecht:

 • Ontbreekt de inschrijving van de VvE in de Kamer van Koophandel?
 • Ontbreekt er een meerjaren onderhoudsplan (MJOP)?

Andere situaties waarbij je een taxatierapport nodig hebt

Je hebt een taxatierapport niet alleen nodig bij het kopen van een nieuwe woning. Een taxatierapport is mogelijk ook nodig bij:

Viisi denkt met je mee over het taxatierapport

Heb je net een huis gekocht of heb je om een andere reden een taxatierapport nodig? We denken graag mee over jouw specifieke situatie en kunnen het taxatierapport voor je aanvragen. Onze adviseurs staan voor je klaar. Maak een vrijblijvende afspraak, dan spreken we elkaar snel.

Plan een vrijblijvende afspraak

Deel dit artikel: