Bij een hypotheekaanvraag is het taxatierapport één van de belangrijkste documenten voor de geldverstrekker. In dit artikel leggen we uit wat er in het taxatierapport staat, en hoe je het kunt gebruiken om het acceptatieproces van je hypotheekaanvraag te versnellen.

Het taxatierapport wordt opgesteld door een taxateur. Die taxateur bekijkt jouw toekomstige woning van binnen én van buiten en schat op basis van zijn bevindingen in hoeveel de woning waard is. Ook komen er bij de taxatie eventuele bijzonderheden van de woning naar voren.

De taxatiewaarde van je huis wordt vervolgens gebruikt bij het aanvragen van je hypotheek. Het taxatierapport geldt voor de geldverstrekker als het bewijs dat jouw woning, het onderpand van de hypotheek die zijn aan je gaan verstrekken, voldoende waard is.

Dit staat er in je taxatierapport

Naast de marktwaarde van je woning komen er uit de taxatie andere belangrijke zaken naar voren, zoals de staat van onderhoud en of er bijvoorbeeld sprake is van bodemverontreiniging. Ook beschrijft het rapport de kadastrale gegevens, of er een VvE is en of de woning op eigen grond staat of in erfpacht is afgegeven.

Als je van plan bent te gaan verbouwen, kan de taxateur ook een marktwaarde na verbouwing in het rapport opnemen. Deze waarde wordt dan als uitgangspunt genomen voor de maximale lening en de Loan To Value (LTV) van je hypotheek. Het is dus een belangrijk document, waar de acceptatie van je hypotheek voor een groot deel vanaf hangt.

Dit doet Viisi voor je

Wij zetten de taxatie graag voor je in gang, zodat je er zeker van bent dat het rapport snel gemaakt wordt en het goed aansluit bij je hypotheekaanvraag. De taxatie wordt altijd uitgevoerd door een lokale taxateur uit de omgeving. Je wordt per e-mail op de hoogte gehouden van de voortgang en ontvangt het digitale taxatierapport.

Viisi controleert het rapport op de belangrijkste punten, zodat we eventuele aandachtspunten snel kunnen aanpakken. Overigens wordt de getaxeerde waarde door de taxateur zelf bepaald, naar eigen onafhankelijk inzicht.

Dit kun je zelf doen

Je kunt de snelheid van het acceptatieproces van je hypotheekaanvraag zelf beïnvloeden, door zelf alvast het taxatierapport tussentijds te controleren op de meest voorkomende onderdelen van het rapport.

Taxatierapport

Viisi denkt met je mee

Heb jij net een huis gekocht en ben je op zoek naar goed hypotheekadvies? De adviseurs van Viisi staan voor je klaar, ook voor maatwerkgevallen. We denken graag mee over jouw specifieke situatie en kunnen ook het taxatierapport en eventuele verzekeringen voor je regelen. Maak hieronder een vrijblijvende belafspraak om jouw opties te bespreken.

Plan een vrijblijvende belafspraak