Wil je graag een nieuw huis kopen maar is je huidige woning nog niet verkocht? Of vindt de overdracht pas plaats ná de overdracht van de nieuwe woning? Met een overbruggingshypotheek kun je de overwaarde van je huidige huis alvast gebruiken om je nieuwe woning te kopen. De geldverstrekker schiet met dit overbruggingskrediet de overwaarde als het ware voor. Ontdek hoe het precies werkt.

Plan een vrijblijvende afspraak

Vrouw op een brug ter illustratie van een overbruggingshypotheek

Hoe werkt een overbruggingshypotheek?

  • Het overbruggingskrediet is een tijdelijke lening, die je afsluit naast de hypotheek voor je nieuwe woning
  • Je lost de lening boetevrij af nadat je huidige huis is verkocht
  • Je betaalt alleen een (variabele) overbruggingsrente, het is dus een kortlopende aflossingsvrije hypotheek
  • De notaris schrijft het overbruggingskrediet in op je huidige woning én op de nieuwe woning. Dit is het onderpand.
  • De looptijd is maximaal 2 jaar

Een overbruggingshypotheek berekenen

Om de overwaarde te kunnen bepalen moet je het huis laten taxeren. Bij de meeste geldverstrekkers is de hoogte van het overbruggingskrediet 90% van de taxatiewaarde als de woning nog niet definitief is verkocht. De bank trekt je huidige hypotheekschuld hiervan af.

Een rekenvoorbeeld

Stel, je huidige woning is € 400.000 waard.
Je openstaande hypotheek bedraagt nog € 300.000.

90% x € 400.000 = € 360.000
€ 360.000 – € 300.000 aan huidige schuld = € 60.000 mogelijk aan overbruggingskrediet.

Als je woning wel al is verkocht

Is je woning al definitief (en dus zonder óf een verlopen financieringsvoorbehoud) verkocht, maar valt het moment van overdracht later dan de koop van je nieuwe woning? Dan mag je meestal de volledige verkoopprijs van je huidige woning gebruiken bij het berekenen van je maximale overbruggingshypotheek. In het geval van het voorbeeld hierboven is het dan wel mogelijk om € 100.000 (€ 400.000 – € 300.000) aan overbruggingskrediet te lenen. De verkoopkosten (verkoopmakelaar) worden hier nog wel vanaf getrokken.

Kosten overbruggingshypotheek

De overbruggingshypotheek is een aflossingsvrije hypotheek waarvoor je tijdens de looptijd alleen rente betaalt. Je lost ‘m namelijk meteen af op het moment dat je je huidige huis verkoopt. Naast de rente betaal je soms ook eenmalige kosten. Denk aan kosten voor de taxatie, hypotheekadvies en bij sommige geldverstrekkers kosten voor het afsluiten van de overbrugging zelf. En je hebt natuurlijk tijdelijk dubbele maandlasten. Bij de notaris betaal je ook een extra tarief door de extra inschrijving die de notaris moet verzorgen.

Lager rentepercentage door overbruggingshypotheek

Een overbruggingskrediet kan ook een voordeel zijn wat kosten betreft. Doordat je minder reguliere hypotheek nodig hebt, leen je minder ten opzichte van de marktwaarde van je nieuwe woning. Dit kan zorgen voor een lager rentepercentage. Het overbruggingskrediet telt namelijk niet mee bij de schuld-marktwaardeverhouding.

Is een overbruggingshypotheek aftrekbaar?

Ja. De rente op een overbruggingshypotheek is volledig aftrekbaar. Je lost de lening pas af met de overwaarde die vrijkomt als je oude huis is verkocht.

Overbruggingshypotheek bij nieuwbouw

Vaak moet je bij een nieuwbouwwoning een langere periode met dubbele maandlasten overbruggen. De nieuwe hypotheek loopt namelijk al vanaf de start van de bouw. Dat kan zomaar 1 of 2 jaar duren. Het is fijn om de maandlasten van de nieuwe hypotheek zo laag mogelijk te houden. Dat kan met een overbruggingshypotheek: je betaalt dan immers alleen rente en hoeft niet af te lossen.

Advies over een overbruggingshypotheek

Denk je erover om een overbruggingshypotheek af te sluiten? Een overbruggingshypotheek vraag je altijd tegelijk met een nieuwe hypotheek aan. Niet alle geldverstrekkers bieden dit aan. Goed advies is daarom belangrijk. Onze hypotheekadviseurs weten er alles van. Plan gerust een vrijblijvende afspraak in.

Plan direct een afspraak

Meld je aan voor ons webinar ‘Volgende woning kopen’

Voor iedereen die die al een koopwoning heeft (gehad), maar zich nu oriënteert op het kopen van een volgende woning. Ons webinar biedt een uitstekende start voor doorstromers op de woningmarkt.