We krijgen regelmatig verzoeken van Nederlandse expats in het buitenland, om te helpen met een hypotheek voor een woning in Nederland. Voldoe je aan de juiste kwalificaties? Dan zijn er zeker mogelijkheden, vooral als je in Europa woont. Op deze pagina bespreken we een aantal vaak voorkomende situaties. Kijk of luister je liever naar dit artikel? Dan kan in de video hieronder, of in onze podcast!

Plan direct een vrijblijvende belafspraak

1. Je verblijft regelmatig in Nederland (pied-à-terre)

De meeste verzoeken die we van expats ontvangen vallen in deze categorie. Je zoekt in Nederland een woning die je zelf wil bewonen als je hier bent. Je bent met enige regelmaat in Nederland om bijvoorbeeld vrienden en familie te bezoeken. De woning wordt niet aan derden verhuurd.

Het is van belang dat je als expat structureel voldoende inkomen genereert om zowel de woonlasten in je woonland als in Nederland te kunnen blijven betalen. In deze situatie kun je volgens Nederlandse normering circa 20% tot 22% van het bruto inkomen besteden aan totale woonlasten. Bedraagt je huur in het woonland al 20% of meer van je bruto inkomen? Dan is er in Nederland geen hypotheek meer mogelijk. Betaalt je werkgever structureel mee aan de woonlasten? Dan mag je dit verrekenen.

Houd er ook rekening mee dat de hypotheek voor expats meestal niet in 30 jaar, maar eerder in 20 jaar tijd moet zijn afgelost. De maandlasten zijn hierdoor hoger dan bij een hypotheek met een standaard aflostermijn van 30 jaar. Een handige vuistregel bij de huidige lage rentes: per € 100.000 lening heb je circa € 500 aan maandlasten (rente + aflossing).

Belangrijke kenmerken voor expats (pied-à-terre):

  • Ten minste 1 van de aanvragers heeft een Nederlands paspoort. De eventuele andere aanvrager heeft een EU paspoort of verblijfsvergunning.
  • Inkomensgrens: Minimaal bruto jaarinkomen van € 60.000 van de hoofdaanvrager.
  • Nu woonachtig in Europa (buiten Europa zijn de mogelijkheden beperkt*).
  • Verhuur is niet toegestaan (zie hieronder).
  • Recreatie- en vakantieparkwoningen kunnen niet gefinancierd worden.
  • Alleen het inkomen uit loondienst is van toepassing. Inkomen uit een eigen onderneming buiten Nederland kan niet meegenomen worden.
  • Maximale lening is 85% ten opzichte van de marktwaarde van de woning.

*Mogelijkheden bij verblijf buiten Europa

Er zijn beperkt mogelijkheden om een hypotheek te krijgen voor een pied-à-terre als je buiten Europa woont. Woon je in een land dat als risicoland wordt bestempeld, dan kunnen wij helaas niet helpen. Houd er rekening mee dat geldverstrekkers hun acceptatiebeleid (en de lijst met risicolanden) te allen tijde kunnen wijzigen, dus ook tijdens het proces. Er zijn wel mogelijkheden indien:

  1. Je inkomen in euro is is (niet alleen de uitbetaling maar ook in de arbeidsovereenkomst).
  2. Er een toezegging van de werkgever is dat je binnen 6 maanden weer terugkomt naar Nederland (schriftelijk: harde datum + inkomen vanaf dat moment).
  3. Je een adres in Nederland hebt waarop jij en je mede-aanvrager post ontvangen van een bank en/of gemeentelijke instelling. Je woont dus in Nederland en hebt een werkgever in een ander land. Bijvoorbeeld omdat je veel heen en weer reist en/of online kunt werken. Je verklaart dit schriftelijk. Het is geen eis dat je in Nederland bent ingeschreven en/of belastingplichtig bent.

2. Je komt binnenkort terug naar Nederland

Ben je momenteel expat en kom je op korte termijn terug naar Nederland? En kun je aantonen dat je weer inkomen zult genieten in Nederland? Dan zijn er mogelijkheden om, al voordat je weer terug bent, een hypotheek voor een woning in Nederland te kunnen krijgen. Hiervoor is het wel van belang dat je werkgever schriftelijk verklaart per wanneer je weer in Nederland zult starten en wat de hoogte van je nieuwe inkomen zal zijn.

Afhankelijk van je persoonlijke situatie is het mogelijk dat je onder de reguliere inkomenstoets valt. Hierbij wordt voor het vaststellen van het maximale leenbedrag rekening gehouden met hypotheekrenteaftrek. Verder is het ook relevant dat je kunt aantonen dat er voldoende eigen middelen zijn om tijdelijk de dubbele woonlasten te kunnen betalen.

3. Je wil een woning in Nederland verhuren (investering/belegging)

Wil je investeren in een woning of appartement om deze te verhuren? Dan zijn er mogelijkheden om hiervoor een hypotheek te krijgen. Houd er rekening mee dat je doorgaans niet meer dan 70-80% van de marktwaarde in verhuurde staat kunt lenen. De marktwaarde in verhuurde staat wordt bepaald door een onafhankelijke taxateur. Vaak is de marktwaarde in verhuurde staat tussen de 70-100% van de koopsom. Als de woning laag getaxeerd wordt, is dus maar een lening mogelijk van bijvoorbeeld 56% van de koopsom (80% van 70% van de koopsom). Daarnaast liggen de hypotheekrentes voor deze financieringen 1 à 2% hoger dan reguliere hypotheekrentes.

Omdat de huurstroom in euro is, heb je geen/minder valutarisico. Bij de beoordeling van de hypotheek wordt vooral gekeken of deze huurstroom hoog genoeg is om de hypotheeklasten mee te voldoen. Er wordt minder gelet op inkomen uit arbeid. Dit is alleen mogelijk voor beleggers die ca. 5 appartementen voor de verhuur in bezit hebben of een serieus plan (met cijfermatige onderbouwing) hebben om dit in de komende jaren op te bouwen.

Hypotheekrenteaftrek voor expats

Eventueel is het mogelijk dat je als expat gebruik kunt maken van hypotheekrenteaftrek in je eigen woonland. Hiervoor moet je de lokale belastingautoriteit raadplegen. Voor de berekening van de maximale leencapaciteit in Nederland wordt hier niet of nauwelijks rekening mee gehouden.

Het tarief voor deze maatwerkfinanciering is vanaf € 3.495 (hypotheekadvies en -bemiddeling). Klik op de onderstaande knop om de aanvraag vrijblijvend te starten en een telefonische afspraak of Skype-afspraak te plannen met onze gespecialiseerde adviseurs.

Start aanvraag (vrijblijvend)

Wat vinden onze klanten van dit advies?

Irma Stars
Omdat wij een iets ongewone situatie hadden (Nederlandse expats), hebben we via googelen Viisi gevonden. Eigenlijk was het moeilijk om iemand te vinden die ons goed kon adviseren over onze mogelijkheden om een woning te kopen. Het eerste telefonisch contact was zeer informatief en deskundig, toegepast op onze situatie. We hebben daarna besloten om met Viisi door te gaan en door de maanden heen was het contact zeer goed en betrokken. Deze maand hebben we ons koopcontract getekend en denken dat zonder de adviseur van Viisi dit niet zou zijn gelukt. Ik raad Viisi aan voor iedereen die expat is of gewoon goede hulp zoekt bij de financiering van een woning. Wij hebben weer een toekomst in Nederland en zijn Viisi erg dankbaar dat ze ons hierbij hebben geholpen!

Jolanda Stars
Door mijn situatie van in het buitenland wonen en in NL eventueel willen kopen kwam ik via een zoektocht bij Viisi terecht. Ik werd uitstekend geholpen en er werd voor mij een telefonische afspraak geregeld. Via dhr. Dutrieux heb ik tijdens het gesprek duidelijke antwoorden gekregen op mijn vragen en twijfels… wij gaan nu het eea uitzoeken. In geval van koop zal ik me zeker weer tot Viisi wenden.

Lees alle reviews op Google