Zelforganisatie vanuit Holacracy

Viisi is de eerste financiële organisatie in de wereld die Holacracy heeft ingevoerd en één van de weinige organisaties die haar gehele organisatiestructuur open heeft staan voor iedereen die daarin geïnteresseerd is.

Hier zie je ons organigram. Die ziet er waarschijnlijk heel anders uit dan je gewend bent. Dat komt omdat we bij Viisi geen managers of managementlagen hebben. Wij werken met zelforganiserende teams. Deze teams zijn georganiseerd in zogenaamde ‘cirkels’ met daarin ‘rollen’ die door iedereen binnen Viisi vervuld worden. Klik op het plaatje om onze hele Holacracy organisatie te ontdekken.

Wat is een zelfsturend team?

In een zelfsturend team bepaal je samen met je collega’s:

  • wat de doelen zijn;
  • de manier waarop de doelen het beste kunnen worden bereikt;
  • wie welke verantwoordelijkheid op zich neemt.

Het idee erachter is – en dat is een fundamenteel andere opvatting over ‘management’ – dat je mensen juist niet hoeft te managen. Wij geloven dat intrinsiek gemotiveerde mensen het best tot hun recht komen en het gelukkigst zijn als ze zelf beslissingen kunnen maken.

7 Boeken zelfsturing (Holacracy)

Van hierarchie naar Holacracy

Je kunt op verschillende manieren in een organisatie met zelfsturing werken. Bij Viisi werken we met het Holacracy-model voor zelfsturing. De overgang van een standaard hiërarchische organisatie naar een holacratische organisatie ziet er ongeveer zo uit:

Cirkels en rollen

Wij hebben geen managers of functieprofielen. De macht die in een traditionele organisatie bij managers ligt, is bij ons onderverdeeld in de hele organisatie door middel van cirkels en rollen.

Een cirkel bestaat uit meerdere rollen die samen een gemeenschappelijke purpose hebben. Onder een rol vallen verschillende accountabilities die aangeven wat je van iemand kan verwachten die de rol vervult. Op die manier is het heel duidelijk wie welke verantwoordelijkheid heeft in de organisatie.

Onze Viisionairs zijn ondernemers van hun eigen rollen. Dat betekent dat ze zelf naar eigen inzicht hun rol(len) vervullen.

Deze korte video geeft je snel een goede indruk van wat Holacracy is.

Innovatiesnelheid

Behalve dat iedereen er gelukkiger van wordt, zorgt zelfsturing ook voor een hogere innovatiesnelheid. Zelfsturende teams leiden tot betere en snellere beslissingen, omdat iedereen vanuit zijn of haar eigen rolverantwoordelijkheid zelf beslissingen mag maken. Op die manier vindt innovatie continu decentraal in de hele organisatie plaats en wordt het een gewoonte: ‘the way we do things around here’. Innovatie is dan niet een slogan die ergens aan de muur hangt, maar een verantwoordelijkheid die onlosmakelijk met je rol verbonden is.

Schaalbaarheid

Door je organisatie in cirkels en rollen te structureren die steeds kunnen worden aangepast, kan je snel groeien. De ‘groeiproblemen’ die in standaard hiërarchische organisaties ontstaan, worden in Holacracy op teamniveau opgelost. Bij groei kunnen nieuwe verantwoordelijkheden makkelijk in nieuwe rollen worden onderverdeeld of kunnen er zelfs nieuwe cirkels aangemaakt worden.

Onze organisatiestructuur kan je  terugvinden in Glassfrog. Als je klikt op het history tabblad van een van onze cirkels kan je zien dat het aanpassen van rollen een continu proces is.

Als je meer informatie over de hele ontwikkeling van zelfsturende organisaties wil, dan is deze documentaire van de VPRO-Tegenlicht interessant. Als je meer wil weten over Holacracy, dan is deze video van Diederick Janse interessant.

Ten slotte legt Tony Hsieh (CEO van Zappos) in onderstaande video uit waarom Holacracy voor Zappos werkt.

Wil je op de hoogte gehouden worden van alles waar we binnen Viisi mee bezig zijn? Schrijf je dan hieronder in voor de Viisi Insights nieuwsbrief.

Voor vragen over Holacracy kun je mailen naar holacracy@viisi.nl.