Zelforganisatie vanuit Holacracy

Viisi is de eerste financiële organisatie in de wereld die Holacracy heeft ingevoerd en één van de weinige organisaties die haar gehele organisatiestructuur open heeft staan voor iedereen die daarin geinteresseerd is.

We steunen alle organisaties die ook met zelforganisatie (willen) werken door het delen van ervaringen en informatie. Meer over hoe Holacracy werkt en je aanmelden voor een Holacracy Safari – het bijwonen van een Holacracy-meeting – lees je onderstaand.

Hier zie je ons organigram. Die ziet er waarschijnlijk heel anders uit dan je gewend bent. Dat komt omdat we bij Viisi geen managers of managementlagen hebben. Wij werken met zelforganiserende teams. Deze teams zijn georganiseerd in zogenaamde ‘cirkels’ met daarin ‘rollen’ die door iedereen binnen Viisi vervuld worden. Klik op het plaatje om onze hele Holacracy organisatie te ontdekken.

Ervaar zelforganisatie in de praktijk

 

UPDATE: We hebben besloten de onderstaande events voorlopig uit te stellen. Daarvoor in de plaats steken we onze energie in het uitdragen van onze ervaringen tijdens deze Coronacrisis, we hebben o.a. het initiatief WieZetJijOpEen.nu opgestart, waarin we oproepen tot goed werkgeverschap en solidariteit in het bedrijfsleven. En we delen in diverse podcasts en artikelen onze ervaringen.

Als je meer wilt weten over Holacracy in de praktijk bij Viisi, dan zijn dit de opties:

  1. Voor grote groepen van één bedrijf organiseren we Zelforganisatie workshops; op maat gemaakte programma’s die vaak starten met het bijwonen van een live Tactical & Governance meeting van de cirkel Growth, gevolgd door een presentatie over de implementatie van Holacracy bij Viisi, waarbij we onze lessons learned delen en inzoomen op specifieke thema’s van de groep. Het tarief hiervoor is €10.000. Stuur een mail voor meer informatie.
  2. Voor individuele deelnemers organiseren we Holacracy Safari’s; Je sluit met een groep andere deelnemers aan bij een live Tactical & Governance meeting van de cirkel Growth, waarna er tijd is om vragen te stellen aan onze zelforganisatie coach. Tarieven variëren van €50 voor studenten, €100 voor Non-profits / Startups tot €200 voor Corporates. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

Het nieuwe performance management

Als je meer wilt weten over nieuwe vormen van performance management, kun je aansluiten bij het seminar ‘Het nieuwe belonen & beoordelen’.

In één middag delen organisatiepsycholoog Kilian Wawoe, Marieke Hoogenberg van Great Place To Work en Marc-Peter Pijper van Viisi Insights wetenschappelijke én praktische alternatieven voor de traditionele beoordelingscyclus, op de volgende data:

  • 10 maart 2020 (vol)
  • 7 april 2020 (uitgesteld)
  • 26 mei 2020 (uitgesteld)
  • nieuwe datum wordt zo spoedig mogelijk gecommuniceerd

In een kleine groep van maximaal 25 deelnemers geven zij concrete handvatten voor de implementatie van nieuwe vormen van performance management.

Meer informatie en aanmelden

Wil je op de hoogte gehouden worden van alles waar we binnen Viisi mee bezig zijn? Schrijf je dan hieronder in voor de Viisi Insights nieuwsbrief.

Voor vragen over Holacracy in het algemeen of over één van de bovenstaande stappen, kun je mailen naar holacracy@viisi.nl.

Wat is een zelfsturend team?

In een zelfsturend team bepaal je samen met je collega’s:

  • wat de doelen zijn;
  • de manier waarop de doelen het beste kunnen worden bereikt;
  • wie welke verantwoordelijkheid op zich neemt.
7 Boeken zelfsturing (Holacracy)

Het idee erachter is – en dat is een fundamenteel andere opvatting over ‘management’ – dat je mensen juist niet hoeft te managen. Wij geloven dat intrinsiek gemotiveerde mensen het best tot hun recht komen en het gelukkigst zijn als ze zelf beslissingen kunnen maken.

Van hierarchie naar Holacracy

Je kunt op verschillende manieren in een organisatie met zelfsturing werken. Bij Viisi werken we met het Holacracy-model voor zelfsturing. De overgang van een standaard hiërarchische organisatie naar een holacratische organisatie ziet er ongeveer zo uit:

Cirkels en rollen

Wij hebben geen managers of functieprofielen. De macht die in een traditionele organisatie bij managers ligt, is bij ons onderverdeeld in de hele organisatie door middel van cirkels en rollen.

Een cirkel bestaat uit meerdere rollen die samen een gemeenschappelijke purpose hebben. Onder een rol vallen verschillende accountabilities die aangeven wat je van iemand kan verwachten die de rol vervult. Op die manier is het heel duidelijk wie welke verantwoordelijkheid heeft in de organisatie.

Onze Viisionairs zijn ondernemers van hun eigen rollen. Dat betekent dat ze zelf naar eigen inzicht hun rol(len) vervullen.

Deze korte video geeft je snel een goede indruk van wat Holacracy is:

Innovatiesnelheid

Behalve dat iedereen er gelukkiger van wordt, zorgt zelfsturing ook voor een hogere innovatiesnelheid. Zelfsturende teams leiden tot betere en snellere beslissingen, omdat iedereen vanuit zijn of haar eigen rolverantwoordelijkheid zelf beslissingen mag maken. Op die manier vindt innovatie continu decentraal in de hele organisatie plaats en wordt het een gewoonte: ‘the way we do things around here’. Innovatie is dan niet een slogan die ergens aan de muur hangt, maar een verantwoordelijkheid die onlosmakelijk met je rol verbonden is.

Schaalbaarheid

Door je organisatie in cirkels en rollen te structureren die steeds kunnen worden aangepast, kan je snel groeien. De ‘groeiproblemen’ die in standaard hiërarchische organisaties ontstaan, worden in Holacracy op teamniveau opgelost. Bij groei kunnen nieuwe verantwoordelijkheden makkelijk in nieuwe rollen worden onderverdeeld of kunnen er zelfs nieuwe cirkels aangemaakt worden.

Onze organisatiestructuur kan je  terugvinden in Glassfrog. Als je klikt op het history tabblad van een van onze cirkels kan je zien dat het aanpassen van rollen een continu proces is.

Als je meer informatie over de hele ontwikkeling van zelfsturende organisaties wil, dan is deze documentaire van de VPRO-Tegenlicht interessant. Als je meer wil weten over Holacracy, dan is deze video van Diederick Janse interessant.

Ten slotte legt Tony Hsieh (CEO van Zappos) in onderstaande video uit waarom Holacracy voor Zappos werkt.