Zelfsturende teams & Holacracy

Viisi is de eerste financiële organisatie in de wereld die Holacracy heeft ingevoerd en één van de weinige organisaties die haar gehele organisatiestructuur open heeft staan voor iedereen die daarin geinteresseerd is.

We steunen alle organisaties die ook met zelfsturende teams (willen) werken door het delen van ervaringen en informatie. Meer over hoe Holacracy werkt en je aanmelden voor een Holacracy Safari – het bijwonen van een Holacracy-meeting – lees je onderstaand. We hebben ook een blog gewijd aan Holacracy.

Hier zie je ons organigram. Die ziet er waarschijnlijk heel anders uit dan je gewend bent. Dat komt omdat we bij Viisi geen managers of managementlagen hebben. Wij werken met zelfsturende teams. Onze zelfsturende teams zijn georganiseerd in zogenaamde ‘cirkels’ met daarin ‘rollen’ die door iedereen binnen Viisi vervuld worden. Klik op het plaatje om onze hele Holacracy organisatie te ontdekken.

Benieuwd naar hoe Holacracy in de praktijk werkt?

Als je meer wilt weten over Holacracy in de praktijk, kun je de volgende stappen volgen.

  1. We sturen je het themanummer ‘Holacracy voorbij’ van het magazine Slow Management waarin Viisi is terug te vinden met een uitgebreid artikel over Holacracy. Ook Bol.com komt aan bod met hun variant van Holacracy genaamd ‘Spark’. Dit geeft je de nodige achtergrondinformatie voordat stap 2 relevant voor je is. Vraag hier gratis een exemplaar van Slow Management aan
  2. Je kunt op maandagochtenden een Tactical & Governance meeting bijwonen van de cirkel Growth binnen onze organisatie. Dit noemen we een Holacracy Safari en is ideaal voor kleine groepen (2-3 personen). Klik hier voor meer informatie en aanmelden. Tickets variëren van €15 voor studenten, €50 voor Non-profits / Startups tot €100 voor Corporates
  3. Voor grotere groepen (4-25 personen) organiseren we een Holacracy Safari XL, een ochtendvullend programma dat begint met het bijwonen van een Tactical & Governance meeting, gevolgd door een presentatie over Holacracy bij Viisi, waarin ook thema’s als belonen, beoordelen en feedback aan de orde komen. Afhankelijk van de groepsgrootte geldt een tarief van €1.750-€2.500 (excl. BTW). Stuur een mail voor meer informatie en aanmelden.
  4. Voor verdere verdieping in Holacracy kan een Holacracy Taster Workshop worden gevolgd. Deze wordt eens per maand gegeven door Organization Builders op het hoofdkantoor van Viisi (Surinameplein 124 in Amsterdam). Tijdens deze halve dag ervaar je de essentie van zelfsturing tijdens een interactieve sessie. Voor meer informatie en aanmeldmogelijkheden kun je naar de site van Organization Builders.

Voor vragen over Holacracy in het algemeen of over één van de bovenstaande stappen, kun je mailen naar holacracy@viisi.nl.

Wat is een zelfsturend team?

In een zelfsturend team bepaal je samen met je collega’s:

  • wat de doelen zijn;
  • de manier waarop de doelen het beste kunnen worden bereikt;
  • wie welke verantwoordelijkheid op zich neemt.
7 Boeken zelfsturing (Holacracy)

Het idee erachter is – en dat is een fundamenteel andere opvatting over ‘management’ – dat je mensen juist niet hoeft te managen. Wij geloven dat intrinsiek gemotiveerde mensen het best tot hun recht komen en het gelukkigst zijn als ze zelf beslissingen kunnen maken.

Van hierarchie naar Holacracy

Je kunt op verschillende manieren in een organisatie met zelfsturing werken. Bij Viisi werken we met het Holacracy-model voor zelfsturing. De overgang van een standaard hiërarchische organisatie naar een holacratische organisatie ziet er ongeveer zo uit:

Cirkels en rollen

Wij hebben geen managers of functieprofielen. De macht die in een traditionele organisatie bij managers ligt, is bij ons onderverdeeld in de hele organisatie door middel van cirkels en rollen.

Een cirkel bestaat uit meerdere rollen die samen een gemeenschappelijke purpose hebben. Onder een rol vallen verschillende accountabilities die aangeven wat je van iemand kan verwachten die de rol vervult. Op die manier is het heel duidelijk wie welke verantwoordelijkheid heeft in de organisatie.

Onze Viisionairs zijn ondernemers van hun eigen rollen. Dat betekent dat ze zelf naar eigen inzicht hun rol(len) vervullen.

Deze korte video geeft je snel een goede indruk van wat Holacracy is:

Innovatiesnelheid

Behalve dat iedereen er gelukkiger van wordt, zorgt zelfsturing ook voor een hogere innovatiesnelheid. Zelfsturende teams leiden tot betere en snellere beslissingen, omdat iedereen vanuit zijn of haar eigen rolverantwoordelijkheid zelf beslissingen mag maken. Op die manier vindt innovatie continu decentraal in de hele organisatie plaats en wordt het een gewoonte: ‘the way we do things around here’. Innovatie is dan niet een slogan die ergens aan de muur hangt, maar een verantwoordelijkheid die onlosmakelijk met je rol verbonden is.

Schaalbaarheid

Door je organisatie in cirkels en rollen te structureren die steeds kunnen worden aangepast, kan je snel groeien. De ‘groeiproblemen’ die in standaard hiërarchische organisaties ontstaan, worden in Holacracy op teamniveau opgelost. Bij groei kunnen nieuwe verantwoordelijkheden makkelijk in nieuwe rollen worden onderverdeeld of kunnen er zelfs nieuwe cirkels aangemaakt worden.

Onze organisatiestructuur kan je  terugvinden in Glassfrog. Als je klikt op het history tabblad van een van onze cirkels kan je zien dat het aanpassen van rollen een continu proces is.

Als je meer informatie over de hele ontwikkeling van zelfsturende organisaties wil, dan is deze documentaire van de VPRO-Tegenlicht interessant. Als je meer wil weten over Holacracy, dan is deze video van Diederick Janse interessant.

Ten slotte legt Tony Hsieh (CEO van Zappos) in onderstaande video uit waarom Holacracy voor Zappos werkt.