AMweb-interview met Tom van der Lubbe over het streven naar een co2-neutrale woningmarkt en de onwil bij grote hypotheekdistributeurs en -verstrekkers. “Men kiest voor de korte termijn.”

Eerder dit jaar kreeg Viisi als eerste Nederlandse hypotheekadvies-organisatie de B Corp-certificering. Op AMweb, platform voor professionals in de financiële dienstverlening, noemt Tom van der Lubbe deze mijlpaal nog maar het begin van een duurzame hypotheek- en woningmarkt.

Viisi

Om zijn impact op maatschappelijk- en milieuvlak de branche te vergroten, wil Viisi graag hypotheekverstrekker worden. Doel is om de bestaande woningmarkt co2-neutraal te helpen maken. Eenvoudig is dat niet; tegenover AMweb zegt Van der Lubbe dat hij de grote hypotheekdistributeurs en -verstrekkers weinig hoort over purpose-gedreven verduurzaming. “In plaats van zichzelf opnieuw uit te vinden, kiest men voor de korte termijn en gaat de lange termijn ten onder.”

Kleinere branchepartijen, zoals Triodos, ASN of de Volksbank, zijn wél purpose-driven. Om echt impact te hebben zouden zij echter meer moeten samenwerken, vindt Van der Lubbe. “Waarom zien we elkaar als concurrenten?” Maar ook de overheid kan een cruciale rol spelen in de verduurzaming van de sector, stelt hij. “Zij moeten de regie pakken en dit beter faciliteren.”

Viisi bedient hoogopgeleide starters die het zich kunnen veroorloven om met duurzaamheid bezig te zijn. Daarom kan de hypotheekadviseur bij uitstek een voortrekkersrol vervullen. De branche weet dat ook en is enthousiast over Viisi’s plan. Maar over kapitaalverschaffing willen regiepartijen, banken en andere geldverstrekkers het nog niet hebben. Volgens Van der Lubbe is Viisi een te kleine partij voor de pensioenfondsen en bij de banken wijst hij op een conflict of interest met de retailtak.

Om de impasse te doorbreken wil Viisi een label overnemen of er zelf een oprichten, eventueel in combinatie met een buitenlandse funder. “Dat laatste heeft onze voorkeur want dan is er geen conflicterend belang, zoals we in gesprekken met Nederlandse hypotheek- en kapitaalverstrekkers nu wél ervaren.”

Ondertussen groeit Viisi door op eigen kracht. De hypotheekadviseur heeft alle aandelen in eigen bezit en wordt met het jaar sterker. Van der Lubbe ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet. “We hebben geen tijdsdruk. Als de tijd rijp is, dan kantelt het de goede kant op voor ons.”

Het volledige interview met Tom werd geschreven door Aäron van der Sanden en verscheen op 12 juni 2024 op amweb.nl. Je leest het hier.