Huis kopen zonder voorbehoud van financiering: doen of niet?

Om niet naast je droomhuis te grijpen, kun je ervoor kiezen om een huis te kopen zonder voorbehoud van financiering. We zien het steeds vaker op de huidige huizenmarkt. Want het maakt je bod natuurlijk aantrekkelijker. Maar het is lang niet altijd verstandig. Ontdek aan de hand van 4 vragen wat een voorbehoud van financiering precies is en wat de risico’s zijn. Zo weet je of je kunt bieden zonder voorbehoud van financiering.

Collega Harry legt je de basis uit in deze video.

1. Wat is voorbehoud van financiering en waarom is het belangrijk?

Als je bod op een huis is geaccepteerd, stel je samen met de verkoper het koopcontract op. Daarin staan een aantal voorwaarden voor de verkoop. Zoals bijvoorbeeld de koopprijs en datum van oplevering. Ook bevat het contract zogenoemde ontbindende voorwaarden. Voorbehoud van financiering kan er één van zijn. Dit geeft jou als koper 4-6 weken de tijd om de financiering rond te krijgen. Lukt dat niet? Dan kun je de koop kosteloos ongedaan maken.

Goed om te weten: om gebruik te maken van je financieringsvoorbehoud moet je meestal kunnen aantonen dat je geen hypotheek krijgt van een geldverstrekker. Dat kan via 1 of 2 officiële afwijzingen, afhankelijk van de voorwaarden in het koopcontract. En waarschijnlijk heb je voor je afwijzing al kosten gemaakt zoals een taxatierapport, bouwkundige keuring of de kosten voor hypotheekadvies. Die kosten krijg je niet vergoed.

Wanneer voorbehoud van financiering belangrijk is

Op het moment dat je een bod doet heb je nog geen zekerheid over de financiering. Soms lukt het je niet om de gewenste hypotheek te krijgen. Bijvoorbeeld:

  • Als de geldverstrekker vindt dat je inkomen te laag is om de lasten te betalen. Bereken wat je maximaal kunt lenen.
  • Als de geldverstrekker de woning niet als onderpand voor een lening wil
  • Bij onverwachte persoonlijke veranderingen, zoals ontslag of arbeidsongeschiktheid
  • Als je bepaalde kredieten hebt waar je geen rekening mee had gehouden. Tip: check op de website van Stichting BKR en DUO je kredieten. Zo kan onze hypotheekadviseur hier rekening mee houden en voorkom je nare verrassingen.

De wettelijke bedenktijd is 3 dagen, vaak is dat te kort om dit soort redenen al helder te hebben. Daarom is hypotheekadvies zo belangrijk, zeker als je wilt gaan bieden zonder voorbehoud van financiering. Neem gerust contact op, we helpen je graag.

Plan direct een afspraak

Huis kopen zonder voorbehoud van financiering, financieringsvoorbehoud

2. Wat is het risico van bieden zonder voorbehoud van financiering?

10% van de koopsom betalen – dat is meestal de vergoeding die in de koopovereenkomst staat als de verkoop toch niet doorgaat omdat je de hypotheek niet rondkrijgt. Dat gaat dus al snel om een fors bedrag. Het is namelijk wettelijk vastgelegd de je de verkoper moet compenseren voor schade.

Kopen zonder voorbehoud van financiering? Houd hier rekening mee

Ons advies: bied alleen zonder voorbehoud van financiering als je de woning ook met eigen geld kunt betalen. Of als familieleden of een eigen bedrijf garant kunnen staan voor de volledige koopsom. Is dat ook geen optie? Dan is Bieden met Zekerheid misschien iets voor jou.

3. Bieden met zekerheid

Bieden zonder voorbehoud van financiering is dus niet zonder risico’s. Daarvoor heeft Viisi een oplossing: Bieden met Zekerheid. Met Bieden met Zekerheid kun je bieden zonder voorbehoud van financiering, zónder dat je zelf financieel risico loopt. Na je oriënterende hypotheekgesprek en controle van een aantal documenten krijg je van ons een certificaat met daarop het maximale bedrag waarmee je zonder financieringsvoorbehoud een bod doen op een woning.

Meer over Bieden met Zekerheid

4. Wat als je bod zonder voorbehoud van financiering is geaccepteerd?

Het schrappen van de ontbindende voorwaarde over voorbehoud van financiering geeft de verkoper meer zekerheid over de verkoop. Vooral kopers die zeker zijn dat ze de financiering rondkrijgen of eigen geld meenemen zullen een bod uitbrengen. Gaat de verkoop niet door? Dan krijgt de verkoper compensatie. Kortom: voor huizenverkopers is een bod zonder voorbehoud van financiering interessant. Daar kunnen we niet omheen.

Laat je goed adviseren of bieden zonder voorbehoud van financiering bij jou past.

We helpen je graag

4. Wat zijn je kansen mét voorbehoud van financiering?

In een notendop: die zijn er wel. Je staat niet meteen buitenspel als je een bod doet met voorbehoud van financiering. Wij weten uit ervaring dat verkopers vaak toch akkoord gaan als er genoeg vertrouwen is dat de verkoop doorgaat.

Zo vergroot je je kansen

  • Laat de verkoper weten dat je eigen geld inbrengt.
  • Kies voor een kortere termijn om de financiering rond te krijgen. Ga voor 4 weken in plaats van 6 weken. Hoe beter je de je de financiering (met je adviseur) hebt voorbereid, hoe sneller de hypotheekaanvraag verloopt.
  • Vraag je adviseur om schriftelijk aan de verkoper te bevestigen dat de financiering geen probleem is.

Wil je meer weten over bieden op een woning?

Lees onze handige tips. Zoals bijvoorbeeld het opvragen van de koopsom van huizen in de buurt. Dit kan via het Kadaster. Of neem contact op met één van onze adviseurs. We helpen je graag verder.

Plan direct een afspraak

Webinars

Meld je nu aan

Deel dit artikel: