Op zoek naar een koophuis? Dan wil je waarschijnlijk graag weten hoeveel hypotheek je kunt krijgen. Met onze rekentool bereken je gemakkelijk je maximale hypotheek en de bijbehorende maandlasten, zodat je weet in welke prijscategorie je kunt zoeken. Maar welke factoren spelen precies een rol in de hoogte van die maximale lening? Wij zetten de vijf belangrijkste voor je op een rij.

1. Je inkomen

De eerste factor die van belang is bij het berekenen van je maximale hypotheek is je bruto inkomen. Of om precies te zijn: de ‘loan to income’. Het gaat uiteindelijk immers om de verhouding tussen de lening en je bruto inkomen. Als je een vast contract hebt, rekenen we onder het bruto inkomen het salaris, vakantiegeld en een vaste dertiende maand of eindejaarsuitkering.

Heb je geen vast contract of ben je zzp’er? Dan wordt je bruto inkomen op een iets andere manier berekend. Soms kunnen ook andere toeslagen, zoals structureel overwerk of een variabele bonus worden meegenomen. Overleg dit altijd van tevoren even met je hypotheekadviseur.

2. De hypotheekrente

Een lage hypotheekrente klinkt natuurlijk top. Over het algemeen is dit ook voor de berekening van je maximale hypotheek positief, als je tenminste je rente voor minimaal 10 jaar vast zet. Doe je dit niet, dan kan het zomaar zijn dat er een lagere maximale hypotheek uit de berekening komt.

Een voorbeeld: als je de rente korter dan 10 jaar vastzet, wordt je maximale hypotheek niet berekend aan de hand van je daadwerkelijke rente, maar met een toetsrente van 5% (deze rente wordt elk kwartaal opnieuw vastgesteld door de AFM). Na afloop van je rentevaste periode kunnen je maandlasten namelijk flink omhoog gaan. Het risico voor de bank ligt in dat geval hoger. Omdat de bank zeker wil zijn dat jij je hypotheek ook na die rentevaste periode kunt blijven betalen, schatten ze maandlasten een stuk hoger in met behulp van de toetsrente.

Bekijk hier de huidige hypotheekrentes.

3. De waarde van je droomhuis

De derde factor die van belang is voor hoeveel hypotheek je kunt krijgen is de zogenaamde ‘loan-to-value’. Oftewel: de verhouding tussen de hoogte van de hypotheek en de waarde van de woning. In 2017 mocht je bijvoorbeeld nog 101% van de woningwaarde lenen, in 2018 werd dit verlaagd naar 100%. En ook in 2019 kan niet meer geleend worden dan de woning waard is. De waarde van je droomhuis heeft dus flink veel invloed op de hoogte van je hypotheek én op de hoeveelheid eigen geld die je nodig hebt om het huis te kunnen kopen.

Wil je de woning verbouwen of verduurzamen? Verdiep je dan ook in de mogelijkheid van een bouwdepot en energiebesparende voorzieningen.

4. Financiële verplichtingen

Dit punt hangt sterk samen met de factor inkomen. Naast je bruto inkomen wordt uiteraard ook gekeken naar je (maandelijkse) lasten. Je financiële verplichtingen hebben een grote invloed op het deel van je inkomen dat je mag besteden aan hypotheeklasten. Denk hierbij aan:

  • een studieschuld;
  • de mogelijkheid om rood te staan;
  • een creditcard;
  • een smartphone plus abonnement;
  • een private lease contract.

Deze financiële verplichtingen staan meestal geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Tegenwoordig kun je kosteloos inzage krijgen in je eigen kredietregistratie. Het is aan te raden om je BKR-gegevens al vóór je hypotheekaanvraag te checken.

Let op: niet alle financiële verplichtingen staan geregistreerd bij het BKR. Toch is het verstandig om al deze verplichtingen door te geven aan je hypotheekadviseur, want het kan later in je hypotheekaanvraag voor problemen zorgen als je dit niet doet.

5. Woonquote

Minder bekend, maar daardoor niet minder belangrijk in hoeveel hypotheek je kunt krijgen: de woonquote. De woonquote is het percentage van je bruto toetsingsinkomen dat je maximaal aan het aflossen van je hypotheek (inclusief rente) mag besteden.

Je woonquote hangt af van:

  • je inkomen (en dat van je eventuele partner);
  • de daadwerkelijke hypotheekrente;
  • de rentevaste periode die je kiest;
  • of je met pensioen bent.

Dus, hoeveel hypotheek kan ik nu krijgen?

Het is duidelijk: er zijn bij het berekenen van je maximale hypotheek veel factoren die ook onderling sterk samenhangen. Onze rekentool geeft je een goede indicatie van hoeveel je kunt lenen, maar voor een precieze berekening kun je beter een afspraak maken met een hypotheekadviseur. Viisi helpt je graag op weg met een vrijblijvende afspraak!

Plan vrijblijvende belafspraak

Deel dit artikel: