Naast de koopsom van je nieuwe huis betaal je ook bijkomende kosten. Deze kosten noemen we de kosten koper (k.k.). Hoeveel dit precies is hangt onder andere af van de hoogte van het aankoopbedrag en of het gaat om bestaande bouw of nieuwbouw. Wat zijn de kosten koper precies? Viisi zet het voor je op een rij.

Wat zijn de kosten koper?

De kosten koper bestaan uit de volgende uitgaven:

  • Overdrachtsbelasting: 2% van de koopsom als je zelf in de woning gaat wonen, 8% als je een woning koopt om te verhuren. Als je recht hebt op de startersvrijstelling) betaal je geen overdrachtsbelasting.
  • Hypotheekakte en leveringsakte door de notaris: de aktes kosten meestal tussen de € 500 en € 1.000 per stuk.
  • Advieskosten Viisi al vanaf € 2.395.
  • Taxatiekosten: circa € 750. Voor een desktoptaxatie betaal je circa € 85.

Mogelijke extra kosten:

  • Makelaarskosten: kan oplopen tot soms wel 2% van de koopsom.
  • Standaard zijn hypotheekoffertes 3 maanden geldig. Daarna heb je mogelijk te maken met verlengingskosten. Dit noemen we ook wel de bereidstellingsprovisie.
  • Bouwkundige keuring (€ 375)
  • Bankgarantie: vaak 1% van de waarborgsom. Via Viisi kun je een bankgarantie regelen voor een tarief van maximaal € 375.
  • Kosten Nationale Hypotheek Garantie (NHG): 0,60% van de hypotheek.

Deze kosten kun je fiscaal aftrekken

Sommige onderdelen van de kosten koper zijn fiscaal aftrekbaar. Het gaat om de kosten voor de hypotheekakte, NHG, taxatie, advies en bemiddeling. Kortom – het gaat om kosten die je maakt voor de financiering van de woning. Kosten die je niet direct maakt voor de financiering, zoals de makelaarskosten of een bouwkundige keuring, zijn daarom niet aftrekbaar. Lees meer over het aftrekken van kosten voor je eigen woning op de website van de belastingdienst.

Plan een vrijblijvende belafspraak

Kosten koper berekenen: een prognose

In onderstaande tabellen vind je een prognose van de kosten koper op basis van de koopsom. Het uiteindelijke bedrag is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de hoogte van de notariskosten.

Goed om te weten: dit zijn prognoses zonder kosten voor een aankoopmakelaar, bouwkundige keuring of bankgarantie. De overdrachtsbelasting en NHG-kosten zijn hierin wel meegenomen.

2 rekenvoorbeelden:

Koopsom €300.000
Overdrachtsbelasting (zelfbewoning met startersvrijstelling) 0% € 0
Recht op NHG, kosten borgtochtprovisie 0,6% € 1.800
Notaris (hypotheek- en leveringsakte) € 1.500
Advieskosten Viisi € 2.395
Taxatiekosten € 750
Totaal kosten koper:  € 6.345
Koopsom €550.000
Overdrachtsbelasting (zelfbewoning zonder startersvrijstelling) 2% € 11.000
Geen op NHG € 0
Notaris (hypotheek- en leveringsakte) € 1.500
Advieskosten Viisi € 2.395
Taxatiekosten € 750
Totaal kosten koper:  € 15.545

Kosten koper meefinancieren in hypotheek niet meer mogelijk

Hoeveel kosten koper moet je zelf betalen? Je kunt maximaal 100% van de woningwaarde volgens het taxatierapport financieren. Omdat de marktwaarde vaak in de buurt komt van de koopsom, betekent dit dat je alle bijkomende kosten met eigen geld moet betalen. Je kunt de kosten koper vaak dus niet meer meefinancieren in de hypotheek.

Meer weten?

In dit artikel lees je meer over de bijkomende kosten bij het kopen van een woning. Daar staan we ook stil bij het verschil tussen bestaande bouw en nieuwbouw. Onze hypotheekadviseurs helpen je natuurlijk ook graag met het beantwoorden van je vragen. Plan een vrijblijvende belafspraak, dan helpen we je snel verder.

Plan direct een belafspraak