Naast de koopsom van je nieuwe huis betaal je ook bijkomende kosten. Deze bijkomende kosten noemen we de kosten koper (k.k.). Hoeveel dit precies is hangt onder andere af van de hoogte van het aankoopbedrag en of het gaat om bestaande bouw of nieuwbouw. Wat zijn de kosten koper precies? Viisi zet het voor je op een rij.

We leggen uit welke bijkomende kosten er zijn in deze video.

Plan een vrijblijvende afspraak

Wat zijn de kosten koper?

De kosten koper bestaan uit de volgende uitgaven:

Aankoopkosten (niet van toepassing bij nieuwbouw):

 • Overdrachtsbelasting: 2% van de koopsom als je zelf in de woning gaat wonen, 10,4% als je een woning koopt om te verhuren. Als je recht hebt op de startersvrijstelling betaal je geen overdrachtsbelasting.
 • Leveringsakte: circa € 700, afhankelijk van de notaris en de plaats

Financieringskosten:

Mogelijke extra kosten:

 • Makelaarskosten: kan oplopen tot soms wel 2% van de koopsom.
 • Standaard zijn hypotheekoffertes 3 maanden geldig. Daarna heb je mogelijk te maken met verlengingskosten. Dit noemen we ook wel de bereidstellingsprovisie.
 • Bouwkundige keuring (€ 375)
 • Bankgarantie: vaak 1% van de waarborgsom. Via Viisi kun je een bankgarantie regelen voor een tarief van maximaal € 375.
 • Kosten Nationale Hypotheek Garantie (NHG): 0,60% van de hypotheek.
 • Als je gaat verbouwen, dien je vaak een deel van de verbouwingskosten zelf te betalen.
 • Afkoop erfpacht
 • Bij nieuwbouw:
  • Meerwerk: aanvullende kosten op de standaardbouwplannen.
  • Bouwrente: een aannemer rekent de (rente)kosten die gemaakt zijn in de periode voor aankoop of ingang van de hypotheek meestal aan je door.
  • Dubbele lasten tijdens de bouw. Dit noemen we ook wel renteverlies. Je betaalt namelijk rente én aflossing over de hypotheek zodra deze ingaat. Vaak is dit als de bouw start en dus voordat de woning is opgeleverd. Je kunt de dubbele lasten deels compenseren met de rente die je ontvangt over het bouwdepot.

Deze kosten kun je fiscaal aftrekken

Sommige onderdelen van de kosten koper zijn fiscaal aftrekbaar. Het gaat om de kosten voor de hypotheekakte, NHG, taxatie, advies en bemiddeling. Kortom – het gaat om kosten die je maakt voor de financiering van de woning. Kosten die je niet direct maakt voor de financiering, zoals de makelaarskosten of een bouwkundige keuring, zijn daarom niet aftrekbaar. Lees meer over het aftrekken van kosten voor je eigen woning op de website van de belastingdienst.

Kosten koper berekenen: een prognose

In onderstaande tabellen vind je een prognose van de kosten koper op basis van de koopsom. Het uiteindelijke bedrag is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de hoogte van de notariskosten.

Goed om te weten: dit zijn prognoses zonder kosten voor een aankoopmakelaar, bouwkundige keuring of bankgarantie. De overdrachtsbelasting en NHG-kosten zijn hierin wel meegenomen.

Rekenvoorbeeld 1:

Koopsom €300.000
Overdrachtsbelasting (zelfbewoning met startersvrijstelling) 0% € 0
Recht op NHG, kosten borgtochtprovisie 0,6% € 1.800
Notaris (hypotheek- en leveringsakte) € 1.500
Advieskosten Viisi € 2.695
Taxatiekosten € 750
Totaal kosten koper:  € 6.545

Rekenvoorbeeld 2:

Koopsom €550.000
Overdrachtsbelasting (zelfbewoning zonder startersvrijstelling) 2% € 11.000
Geen recht op NHG € 0
Notaris (hypotheek- en leveringsakte) € 1.500
Advieskosten Viisi € 2.695
Taxatiekosten € 750
Totaal kosten koper:  € 15.745

Kosten koper meefinancieren in hypotheek niet meer mogelijk

Hoeveel kosten koper moet je nu zelf betalen? Je kunt maximaal 100% van de woningwaarde volgens het taxatierapport financieren. Omdat de marktwaarde vaak in de buurt komt van de koopsom, betekent dit dat je alle bijkomende kosten met eigen geld moet betalen. Je kunt de kosten koper, zoals de aankoop- en financieringskosten, dus niet meefinancieren in je hypotheek.

Meer weten over bijkomende kosten bij de koop van een woning?

Wil je de bijkomende kosten voor je nieuwe huis berekenen? Onze adviseurs denken graag met je mee en brengen het in kaart. Maak een vrijblijvende afspraak, dan helpen we je zo snel mogelijk verder.

Plan direct een afspraak

Deel dit artikel: