Mocht je na 1 februari 2018 een huis kopen, dan staat standaard in het koopcontract een bouwkundig voorbehoud. Dat houdt in dat je als koper de koop kunt afblazen als er ernstige gebreken in het huis blijken te zijn of de herstelkosten van eventuele gebreken hoger zijn dan afgesproken.

Het nieuws wordt gebracht door de NOS. Zij spraken met de partijen die deze verandering hebben gerealiseerd: Vereniging Eigen Huis en Consumentenbond, NVM, VBO en VastgoedPro.

Voorheen nog zelf regelen

Er wordt nu al gebruik gemaakt van het bouwkundig voorbehoud, maar als koper moet je hier zelf aan denken. Per 1 februari is dit dus niet meer zo en kun je er vanuit gaan dat het al in je koopcontract staat. Mocht je geen bouwkundig voorbehoud willen, dan kun je er in overleg met de verkoper voor kiezen om het te schrappen.

Bouwtechnische keuring bij Viisi

Al bij de eerste telefonische afspraak is de bouwtechnische keuring altijd onderdeel van het gesprek. En ook als klanten ernaar vragen, adviseren wij vrijwel altijd om een bouwkundig rapport te laten opstellen. In het beste geval kun je te horen krijgen dat je een perfect huis hebt. In andere gevallen kun je inschatten hoe hoog de verbeteringskosten zijn, of dat je er eventueel zelfs niet goed aan doet om het huis te kopen.

Verder geeft een bouwtechnische keuring ook een goed beeld van toekomstig onderhoud, zowel op lange als op korte termijn. Er is vrijwel altijd sprake van onderhoud (vooral als je geen nieuwbouwwoning koopt) en aan de hand van een bouwtechnische keuring kun je wat gerichter sparen. Kortom: om toekomstige problemen te voorkomen is een bouwkundig rapport altijd handig! Een bouwkundig rapport via Viisi kost € 345,-.

Meer weten?

Klik hier voor meer informatie over ons hypotheekadvies en onze tarieven