Eerste huis kopen: waar moet ik op letten?

Plan direct een vrijblijvende afspraak

Kan ik een huis kopen? We krijgen de vraag vaak. Om een huis te kopen moet je minimaal 18 jaar zijn. Maar dat is natuurlijk een veel te makkelijk antwoord op deze vraag. Er komt veel kijken bij het kopen van een eerste huis als starter. Van de hypotheekaanvraag tot het leggen van de eerste plint. Wij nemen je bij de hand en vertellen waar je in ieder geval op moet letten bij het kopen van een eerste huis.

Hypotheek eerste huis: onderzoek hoeveel je maximaal kunt lenen

Nadenken over het kopen van een huis kan een proces zijn van jaren. Voor sommigen een paar weken. Hoe dan ook, bij veel mensen popt op een zeker moment de gedachte op: ik wil een huis kopen. De vraag die daarop volgt is vaak hoeveel je maximaal kunt lenen. Dit hangt onder meer af van je inkomen, de hypotheekrente, je financiële verplichtingen en je woonquote.

Bereken meteen je maximale hypotheek

Eerste huis: hoe je die vindt

Weet je wat je budget is en wat je maximaal kunt lenen? Tijd om de woningmarkt op te gaan. Dat kan letterlijk door een rondje te doen in de wijk van je dromen. Of ga op onderzoek uit vanaf je bank. Waarschijnlijk staan huizensites als Funda en Jaap al als bookmark in je browser. Je vindt er een uitgebreid aanbod, al hangt dat natuurlijk af van je budget en waar je zoekt. Zoek je een woning in de randstad? Dan kan het helpen een aankoopmakelaar te kiezen. Dit kan je veel tijd én geld besparen.

En vraag jezelf af of kopen of huren voor jou de beste optie is. We zetten de voor- en nadelen van kopen vs. huren voor je op een rij.

Webinar 'Eerste woning kopen'

Je bent je aan het oriënteren op een koopwoning? En je wilt weten wat jouw mogelijkheden zijn? Bezoek dan ons digitale woningwebinar!

  • 3 jul 2024
  • 19:00
  • Online

Meld je nu aan Bekijk andere webinars

Presentatie door onze hypotheekexperts

Niels

Niels

Rutger

Rutger

Een bod uitbrengen: waar je aan moet denken?

Het huis van je dromen gevonden? Vaak is er sprake van tijdsdruk om snel te beslissen. Een goede voorbereiding is daarom belangrijk. De waarde van de woning is natuurlijk het meest van invloed op je openingsbod. Hierbij zijn de locatie, staat van het onderhoud, woonomgeving en het beleid van de gemeente belangrijk. Houd bij je bod ook rekening met:

  • De maximale hypotheek die je verwacht te krijgen
  • De tijd die de woning al te koop staat
  • De wens van de verkoper om snel te verkopen (bijvoorbeeld vanwege dubbele lasten)
  • Aanwezige concurrentie (vooral in grote steden)

Tip bij het kopen van een eerste huis

Denk voordat je een bod uitbrengt na of je een ontbindende voorwaarde wilt laten opnemen in het koopcontract. Zoals kopen onder voorbehoud van financiering, bouwkundige keuring, woonvergunning of Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Supertevreden over de dienstverlening van Viisi. We kregen duidelijke uitleg, konden snel schakelen via mail en telefoon, en hadden informeel contact. Wat een verademing!
Brent van Huizen - Viisi Hypotheken
Renate Schenk
Geholpen door Brent

Hypotheek regelen: hoelang een hypotheekaanvraag duurt

Bod geaccepteerd? Fantastisch. Een mooie stap op weg naar de eerste nacht in je nieuwe huis. Een belangrijke fase breekt aan. Wij helpen je aan de beste hypotheek. Natuurlijk doen onze adviseurs hun uiterste best om jouw hypotheek zo snel mogelijk geaccepteerd te krijgen. En dat gaat goed: je hypotheekaanvraag is bij ons ongeveer 40% sneller rond dan het landelijke gemiddelde volgens HDN.

Lees meer over de startershypotheek

We houden 1 tot 4 weken aan voor het hele proces. En je kunt ons helpen: hoe sneller en correcter je de benodigde documenten aanlevert, hoe sneller we alles naar de geldverstrekker kunnen sturen. Ben je ondernemer? Dan kan et iets langer duren. We houden de snelheid van geldverstrekkers – ook wel doorlooptijden genoemd – scherp in de gaten.

Proosten bij de notaris

Als we samen de beste hypotheek hebben gevonden en afgesloten, ga je naar de notaris. Daar vindt de officiële overdracht plaats. Je leest alle stukken nog eens door en de notaris controleert of alles is geregeld. Vervolgens gaat je krabbel onder de hypotheekakte. En natuurlijk de leveringsakte. Een moment waar we op proosten!

Wij helpen je aan de beste hypotheek voor starters.

Plan een gratis eerste gesprek in

Kosten kopen eerste huis: waar moet je verder nog aan denken?

Als je een huis koopt ga je niet alleen de hypotheek betalen. Ook de aankoopkosten en financieringskosten zijn voor jou, waaronder:

Daarnaast moet je ook bijvoorbeeld jaarlijks onroerendezaakbelasting (OZB) betalen aan je gemeente. Lees meer over de kosten die horen bij het kopen van een huis. Goed om te weten: starters hoeven onder bepaalde voorwaarden geen overdrachtsbelasting meer te betalen. Ontdek of jij hier recht op hebt.

Whitepaper voor starters

Wil je een volledig overzicht van alle informatie voor starters? Download dan onze whitepaper ‘Wat moet ik weten als ik mijn eerste woning wil kopen?’. Vul het formulier hieronder in en ontvang de download direct in je mailbox!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Deel dit artikel: