De afgelopen maanden hielden we je al op de hoogte over mogelijke veranderingen aan de overdrachtsbelasting. Afgelopen dinsdag gaf de Eerste Kamer haar goedkeuring over het Belastingplan 2021, waar ook de vrijstelling van overdrachtsbelasting voor starters en sommige doorstromers bij hoort. In deze update bespreken we de belangrijkste punten.

De startersvrijstelling voor overdrachtsbelasting is goedgekeurd door de Eerste Kamer.

Hoe zat het tot nu toe?

Wanneer je een bestaande woning koopt betaal je 2% overdrachtsbelasting over de koopsom van de woning. Die betaal je sinds 2018 helemaal uit eigen middelen, net als de overige bijkomende kosten. Om een eerste woning te kopen, moest je tot nu toe dus een aardige zak geld hebben liggen. Dat maakte het voor starters erg lastig om hun eerste huis te kunnen kopen.

Hoe zit het vanaf 2024?

Door de regels rond de overdrachtsbelasting aan te passen wil het kabinet de toegang voor starters tot de woningmarkt verbeteren. Er is nu besloten dat starters geen overdrachtsbelasting meer hoeven te betalen, mits ze aan een aantal voorwaarden voldoen.

Deze voorwaarden zijn nu als volgt vastgelegd:

Waar moet je aan voldoen voor vrijstelling van overdrachtsbelasting?

  • Je bent als koper minimaal 18 jaar en jonger dan 35 jaar.
  • Het gaat om de aankoop van een woning.
  • Je moet een verklaring tekenen waarin staat dat je de woning zelf gaat bewonen.
  • Je maakt voor de eerste keer gebruik van deze startersvrijstelling. Hiervoor teken je bij de notaris een verklaring.

Aanvullend geldt vanaf 2024 de volgende regel:

  • De waarde van de gekochte woning op het moment van overdracht moet lager zijn dan € 510.000. Deze grens zal jaarlijks geïndexeerd worden.

Download de verklaring overdrachtsbelasting startersvrijstelling hier.

Vrijstelling voor doorstromers?

Ben je doorstromer, maar voldoe je verder wel aan alle bovenstaande voorwaarden? En heb je nog niet eerder gebruik gemaakt van de startersvrijstelling? Dan heb je geluk, want ook in dat geval kun je van de vrijstelling gebruik maken.

Verandert er iets voor andere kopers?

Voldoe je als koper niet aan de bovengenoemde voorwaarden? Dan verandert er niets en blijft de overdrachtsbelasting van 2% gewoon gelden. Ook hiervoor kun je een verklaring downloaden en invullen.

Kopers die een pand kopen dat niet bedoeld is voor eigen bewoning (zoals vakantiehuizen, beleggingspanden en bedrijfspanden) gaan vanaf 2024 een overdrachtsbelasting van 10,4% betalen. Hiermee wil het kabinet ontmoedigen dat woningen worden aangekocht om te gaan verhuren. De verwachting is dat dit de stijgende woningprijzen zal afremmen.

Wil je checken wat voor jouw situatie precies van toepassing is? In dit stroomschema kun je het stap voor stap nagaan.

Meer weten over wat er komt kijken bij het kopen van je eerste huis?

Alles over je eerste woning kopen