Viisi

De afgelopen week is er in de Tweede Kamer gestemd over wijzigingen (amendementen) op het voorstel voor het aanpassen van de overdrachtsbelasting. Er is één belangrijke wijziging aangenomen ten opzichte van het oorspronkelijke wetsvoorstel zoals dat op Prinsjesdag is gepresenteerd. We bespreken alle belangrijke punten in deze update.

Wat is hetzelfde?

Wat was precies het plan met de overdrachtsbelasting? De overdrachtsbelasting (2%) bij de aankoop van een eigen woning voor jongeren tot 35 jaar komt te vervallen per 1 januari 2021.

Wat is er nu aangepast?

Per 1 april 2021 geldt er een maximum koopsom van de woning voor de vrijstelling. Voor woningen boven de €400.000,- geldt de vrijstelling dan niet meer.

Wat is nu de status?

Op 17 november en 8 en 15 december staat de behandeling van het Belastingplan 2021 (voorlopig) op de agenda van de Eerste Kamer. Uit de behandeling in de Eerste Kamer zal blijken of het voorstel inderdaad als wet in kan gaan per 1 januari. In theorie is alles nog mogelijk: dat het niet doorgaat, dat het later ingaat en dat er inhoudelijke wijzigingen moeten komen.

We houden je via onze nieuwsbrief op de hoogte van het resultaat van de besprekingen in de Eerste Kamer.

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Update december 2020: Startersvrijstelling overdrachtsbelasting goedgekeurd.
Lees de belangrijkste punten in deze update.