Wat is nu slimmer, kopen of huren? Voor beide opties is iets te zeggen. De huurprijzen stijgen maar door, vooral in de grote steden. Ook de koopprijzen rijzen de pan uit, en er komen veel extra kosten bij kijken. Aan de andere kant los je een hypotheek wel af, waardoor je uiteindelijk wel iets opbouwt. Wij zetten de voor- en nadelen van huren en kopen op een rij. Stel jezelf ook deze 9 vragen om erachter te komen wat voor jou het beste is.

Wat is slimmer: huren of kopen?

Huren: de voor- en nadelen

Huur je momenteel een woning, zit je op kamers of woon je nog bij je ouders? Dan voelt het soms alsof iedereen om je heen een huis gaat kopen, behalve jij. Een troost: je bent zeker niet de enige met dit probleem.

Huren wordt vaak afgeschilderd als zonde van je geld. Want ja, dat geld zou je ook kunnen investeren in een eigen huis. Hiermee ga je echter voorbij aan alle voordelen die huren heeft.

De voordelen

  • Vrijheid: Je huurcontract kun je vaak op vrij korte termijn opzeggen. Dat is met een koophuis wel anders: het kan soms lang duren voordat die verkocht is.
  • Geen last van waardedaling: Je bent niet afhankelijk van de situatie op de huizenmarkt. Daalt de waarde van je woning? Dan is dat hooguit een probleem voor de verhuurder.
  • Huurbescherming: Als huurder heb je wettelijke huurbescherming: je mag niet zomaar uit je huis worden gezet door de verhuurder. In sommige gevallen heb je ook recht op huurprijsbescherming.
  • Geen onderhoud: Is er iets kapot in je huurwoning? In het geval van groot onderhoud is dat dan voor kosten van de verhuurder. Dat scheelt jou dus onverwachte uitgaven.
  • Huurtoeslag: Als huurder kan je onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor huurtoeslag. Dat scheelt je flink in de maandlasten.

De nadelen

  • Niet naar wens aan te passen: Je mag een huurwoning vaak niet naar wens aanpassen. Krijg je wel toestemming van de huisbaas? Dan krijg je de investeringen van je verbouwing vaak niet terug.
  • Huurverhoging: Ga ervan uit dat je huur ieder jaar zal stijgen.
  • Lange wachttijden: Door het beperkte aanbod zijn er vaak lange wachttijden voor huurwoningen, vooral in de grote steden. Als je een sociale huurwoning zoekt moet je vaak al jaren bij een woningcorporatie ingeschreven staan om kans te maken.
  • Borg: Voor particuliere huur betaal je vaak borg. Die krijg je pas terug als je de woning weer netjes oplevert.
  • Geen vermogensopbouw: Met een huurwoning bouw je, in tegenstelling tot bij een koophuis, geen eigen vermogen op.

Sociale huur of vrije sector?

Je kan in Nederland huren in de sociale of in de vrije sector. Het verschil tussen deze 2 huurmarkten zit hem in de huurprijs. Sociale huur en huren in de vrije sector worden van elkaar gescheiden door een zogenaamde liberalisatiegrens. Deze grens wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld.

Ligt de aanvangshuurprijs van een woning onder deze grens? Dan is het sociale huur. Ligt de huurprijs daarboven, dan is de huurwoning geliberaliseerd: hij valt in de vrije sector.

Deze liberalisatiegrens is ook meteen de grens die geldt voor de huurtoeslag. Alleen als je een woning huurt onder de liberalisatiegrens kom je in aanmerking voor huurtoeslag. Ligt je huur daarboven? Dan heb je daar geen recht op, onafhankelijk van hoeveel je verdient.

Voorwaarden van sociale huur

Wil je in aanmerking komen voor een sociale huurwoning? Dan moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden vind je via Rijksoverheid.nl.

Huren in de vrije sector

Voldoe je niet aan de voorwaarden voor sociale huur? Dan kun je een huurwoning in in de vrije sector zoeken, ook wel private sector genoemd.

De naam zegt het al een beetje. Verhuurders van private huurwoningen hebben veel meer vrijheid om hun huurprijs te bepalen: voor woningen in de vrije sector geldt (voorlopig) geen maximale huur. Vooral in de grote steden en daaromheen zorgt dat vaak in hoge prijzen. Is de vraag hoog? Dan stijgen de huren in de vrije sector mee.

Kopen: de voor- en nadelen

Denk je dat kopen in jouw situatie een beter idee is? Ook hiervoor hebben we de voor- en nadelen op een rij gezet.

De voordelen

  • Aanpassen aan je eigen wensen: als woningeigenaar mag je grotendeels zelf weten hoe je je huis indeelt. Verbouwen is dus meestal geen punt.
  • Stabiele maandlasten: Je maandelijkse hypotheeklasten blijven door de jaren heen redelijk stabiel. Vooral als je kiest voor een lange rentevaste periode. Vaak zijn je hypotheeklasten ook nog eens lager dan wat je aan huur zou betalen.
  • Je bouwt vermogen op: Door maandelijks op je hypotheek af te lossen bouw je een eigen vermogen op. Aan het einde van de looptijd van de hypotheek heb je de volledige lening terugbetaald en is de woning van jou. En als de waarde van je huis eventueel stijgt, kan je daar bij verkoop ook nog aan verdienen.
  • Startersregelingen: Als koper hoef je sinds 2021 (onder bepaalde voorwaarden) geen overdrachtsbelasting meer te betalen. Starters kunnen in sommige gemeenten ook in aanmerking komen voor een starterslening. Meer hierover vind je verderop in dit whitepaper.
  • Duurzame investering: Ga je je koophuis verduurzamen? Dan bespaar je op de lange termijn vaak ook op energiekosten.

De nadelen

  • Minder makkelijk verhuizen: Met een koophuis moet je veel meer regelen rond je verhuizing. Het kan zijn dat je je huis niet zo snel verkoopt als gehoopt, en je bent geld kwijt aan bijvoorbeeld een verkoopmakelaar en een notaris.
  • Veranderende rente: Heb je een hypotheek met variabele rente? Dan veranderen je woonlasten mee als de rente daalt of stijgt. Die veranderingen zijn lastig te voorspellen.
  • Kosten onderhoud: Moet er iets gerenoveerd worden? Dan moet je dat als huiseigenaar zelf regelen.
  • Verzekeringen en belastingen: Als huiseigenaar moet je een opstalverzekering en soms ook een overlijdensrisicoverzekering hebben. En je moet jaarlijks belastingen van je gemeente en het waterschap betalen.
  • Risico op schuld: Je huis kan in waarde dalen. Is je huis bij verkoop minder waard dan je hypotheek? Dan staat je huis ‘onder water’. Je komt dan met een restschuld te zitten.
  • Hoge eenmalige kosten: Sinds 2018 kun je nog maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Dat betekent dat je bijkomende kosten van de aankoop zelf moet betalen: de kosten koper (k.k.). Daarvoor heb je een flinke zak eigen geld nodig.

Download onze whitepaper ‘Wat is slimmer: huren of kopen?’

Alle informatie die je nodig hebt, verpakt in één whitepaper. Vul je gegevens in en download gratis onze whitepaper ‘Wat is slimmer: huren of kopen?’.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.