Bij het verkopen van je huis kun je een verkoopmakelaar inschakelen: een expert die beschikt over flink wat verkoopervaring. Het neemt je veel zorgen uit handen, maar je betaalt er wel voor. Over de makelaarskosten (ook wel courtage genoemd) kun je vaak onderhandelen. In dit artikel 6 tips om je op weg te helpen.

Wat is de gemiddelde makelaarscourtage?

Allereerst is het goed om te kijken naar wat je ongeveer kwijt kunt zijn. Het is een vrije markt, dus elk makelaarskantoor heeft een eigen tarief vastgesteld. En die tarieven kunnen oplopen tot wel 2 procent van de aankoopsom, plus btw. De hoogte van het tarief kan voor elke klant van de makelaar variëren. Het zijn geen kosten die je standaard kunt meefinancieren in je hypotheek en ze zijn, in tegenstelling tot advieskosten, fiscaal ook niet aftrekbaar. Maar we brengen niet alleen slecht nieuws: met deze tips weet je zeker dat je niet teveel betaalt.

Taxatierapport controleren Viisi Hypotheekadvies

Tip 1: zorg dat je een vast tarief afspreekt

Veel makelaars hanteren een percentage van het uiteindelijke aankoopbedrag van de woning. Het gaat meestal om 1 tot 2 procent, exclusief btw. Hoe duurder je je woning dus verkoopt, hoe meer courtage je betaalt. Om achteraf niet voor verrassingen te komen staan, kun je veel beter een vast bedrag met de makelaar afspreken. Op die manier weet je aan het begin van het proces al waar je aan toe bent.

Tip 2: maak ruimte in je budget voor extra kosten

Je kunt op allerlei manieren je woning onder de aandacht van het grote publiek brengen. Een mooie advertentie op Funda, styling van je interieur en professionele foto’s: je makelaar kan het allemaal voor je organiseren. Houd er wel rekening mee dat de kosten vaak bij jou terecht komen. Vraag daarom altijd van tevoren aan de makelaar of de kosten in de prijs inbegrepen zijn. Als het niet zo is, dan kun je voor deze kosten ook een vast bedrag afspreken.

Tip 3: no cure, no pay

Ondanks de oververhitte woningmarkt, kan het gebeuren dat de verkoop van de woning toch niet doorgaat. Bijvoorbeeld doordat de potentiële koper de financiering niet rond krijgt, of je gedurende de verkoopopdracht een koper vindt voor de woning zonder hulp van een makelaar. Het kan zijn dat de makelaar alsnog de volledige courtage in rekening brengt. En daar zit je niet op te wachten. Zeker niet als je teleurgesteld bent over het niet kunnen verkopen van je woning. Leg daarom vooraf een “no cure, no pay” vast, of bespreek een vast bedrag voor de werkzaamheden die wel zijn verricht door je makelaar.

Tip 4: bepaal zelf waarmee en wanneer je makelaar helpt

Net als bij veel andere zaken is ook de prijs van een makelaar (deels) afhankelijk van jouw wensen. Je kunt voor de meest zorgeloze optie kiezen en de makelaar je van het begin tot het eind laten helpen. Maar als je wilt kun je ook veel zelf doen. Mocht je voor het laatste kiezen, dan kun je veel besparen op de makelaarskosten. Misschien wil je dat de makelaar je helpt bij het verkopen van je woning, maar heb je hem of haar niet nodig bij de overdracht op het notariskantoor. Je kunt bijvoorbeeld de bezichtigingen van potentiële kopers zelf begeleiden, maar de onderhandelingen via je makelaar laten verlopen. Spreek van tevoren af wat de makelaar doet en wat jij zelf eventueel doet.

Tip 5: spreek de prijs inclusief btw af

Controleer of het uiteindelijke bedrag dat je aan de makelaar betaalt inclusief of exclusief btw is. Veel makelaars hanteren namelijk een prijs exclusief btw. Het zou jammer zijn als er achteraf nog eens 21 procent bovenop het afgesproken bedrag komt.

Tip 6: leg alle afspraken op papier vast

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: zorg dat je alle afspraken schriftelijk vastlegt. Zo weten alle partijen waar ze aan toe zijn. En gaat alles toch niet zoals je hoopt? Dan heb je altijd bewijs van de afspraken.

Na de verkoop van je huis naar een nieuwe woning?

Wij helpen graag bij het financieren van jouw droom. Klik op de button hieronder om meteen een vrijblijvende telefonische afspraak te maken. Samen bespreken we jouw mogelijkheden voor het verkopen van de woning, en het verhuizen naar een nieuwe woning.

Plan direct een vrijblijvende telefonische afspraak

Meld je aan voor ons webinar ‘Volgende woning kopen’

Voor iedereen die die al een koopwoning heeft (gehad), maar zich nu oriënteert op het kopen van een volgende woning. Ons webinar biedt een uitstekende start voor doorstromers op de woningmarkt.