In de huidige woningmarkt worden veel huizen voor een flinke prijs verkocht. Wil je je huis verkopen en een nieuwe hypotheek afsluiten voor een andere woning? Waarschijnlijk verkoop je het voor een hoger bedrag dan wat je ervoor hebt betaald. Krijg je er minder voor terug? Dan staat je huis ‘onder water’. We leggen uit wat je dan kunt doen.

Wat betekent het als je huis onder water staat?

Als je hypotheek hoger is dan de huidige marktwaarde van je woning, dan staat je huis onder water. Je krijgt dan bij verkoop van je woning te maken met een restschuld. Dit hoeft de verhuizing naar een nieuw huis niet in de weg te staan. Je hebt 3 opties om de ontstane restschuld af te lossen of te financieren.

Optie 1: restschuld meteen aflossen

Misschien heb je in de afgelopen jaren kunnen sparen en kun je de restschuld in één keer aflossen. Of kun je een beroep doen op je ouders, die tot je 40e tot € 31.813 belastingvrij mogen schenken.

Optie 2: restschuld meefinancieren in je nieuwe hypotheek

Als je voor je nieuwe huis niet jouw maximale leenbedrag hoeft te lenen, is het ook mogelijk om je restschuld mee te financieren in de nieuwe hypotheek. Geldverstrekkers staan hier niet om te springen. Een deel van je hypotheekschuld is dan namelijk niet gedekt door de waarde van het onderpand. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat je geen hypotheekrente mag aftrekken voor de meegefinancierde restschuld.

Optie 3: andere financiering voor je restschuld

Je kunt je restschuld ook via een apart krediet financieren. Sommige geldverstrekkers bieden namelijk de mogelijkheid om je restschuld te financieren. Dit heeft als nadeel dat het vaak relatief duur is. En het beperkt ook je leencapaciteit voor de nieuwe lening.

Als je geen verhuisplannen hebt

Ga je niet verhuizen en betaal je elke maand gewoon je hypotheek? Dan is er niet zo veel aan de hand. Ons advies: wacht tot je huis in waarde stijgt en kijk of het lukt om wat extra af te lossen.

Wij kunnen helpen

Hoe je het best met de restschuld op je huidige huis kunt omgaan, hangt af van verschillende factoren. Ben je benieuwd wat in jouw situatie de beste optie is als je een volgende koopwoning op het oog hebt? Plan een vrijblijvende afspraak in met een van onze hypotheekadviseurs. Dan zoeken we naar de oplossing die het best bij je past.

Plan een vrijblijvende afspraak

Meld je aan voor ons webinar ‘Volgende woning kopen’

Voor iedereen die die al een koopwoning heeft (gehad), maar zich nu oriënteert op het kopen van een volgende woning. Ons webinar biedt een uitstekende start voor doorstromers op de woningmarkt.

Deel dit artikel: