Heb je een eigen huis met hypotheek? Dan is de kans groot dat je bij je jaarlijkse belastingaangifte de hypotheekrente kunt aftrekken van je inkomen. Dit noemen we de hypotheekrenteaftrek. In de meeste gevallen scheelt dat in je portemonnee. Ontdek hoe de hypotheekrenteaftrek precies werkt en of jij er voordeel bij hebt.

Plan een vrijblijvende afspraak

Hypotheekrenteaftrek berekenen

Wat is hypotheekrenteaftrek?

De hypotheekrenteaftrek is een fiscaal voordeel voor iedereen met een koophuis. Als huiseigenaar betaal je maandelijks naast de aflossing van je hypotheekschuld ook hypotheekrente. Deze rente mag je aftrekken bij je jaarlijkse belastingaangifte: de hypotheekrenteaftrek. Daardoor is je belastbare inkomen lager, waardoor je minder inkomstenbelasting hoeft te betalen.

Hoe werkt hypotheekrenteaftrek?

Het bedrag dat je in een heel jaar hebt betaald aan hypotheekrente mag je van je brutojaarloon afhalen. Of je hypotheekrente mag aftrekken, hangt af van wanneer je jouw hypotheek heb afgesloten:

  • Je hebt op of na 1 januari 2013 voor de eerste keer een hypotheek afgesloten
    Dan heb je recht op maximaal 30 jaar hypotheekrenteaftrek. Je lening moet na 30 jaar lineair of annuïtair afbetaald zijn. Bij een annuïtaire hypotheek betaal je in de eerste jaren meer hypotheekrente dan bij een lineaire hypotheek. Dat klinkt misschien negatief, maar meer rente betalen betekent ook dat je meer kunt aftrekken bij je belastingaangifte.
  • Je hebt een hypotheek vóór 1 januari 2013 afgesloten
    Ook dan heb je recht op maximaal 30 jaar hypotheekrenteaftrek, geldig vanaf het moment van afsluiten. Alleen hoef je dan niet verplicht af te lossen. Had je voor 1 januari 2001 al een hypotheek? Dan start de termijn van 30 jaar op 1 januari 2001.

Berekenen hypotheekaftrek: een voorbeeld

Stel: de hypotheek en WOZ-waarde van je huis is € 300.000. Bij een rente van 4,7% betekent dit een jaarlijkse hypotheekrente van € 14.100.

Je eigenwoningforfait is de belasting die je betaalt voor het hebben van een eigen woning. Dit is een bijtelling bij je inkomen en is in 2024 0,35% van de WOZ-waarde. In dit voorbeeld gaat dat om € 1.050.*

En stel, jouw inkomen is € 65.000 bruto per jaar. Om je belastbaar inkomen te berekenen, trek je hier je hypotheekrente vanaf en tel je je eigenwoningforfait hier weer bij op. In dit voorbeeld is je belastbare inkomen dus: € 65.000 – € 14.100 + € 1.050 = € 51.950

Je werkgever heeft (als het goed is) inkomstenbelasting ingehouden, en geen rekening gehouden met het feit dat je een eigen woning hebt.

Het bedrag waarover je dan teveel aan inkomstenbelasting hebt betaald is € 65.000 – € 51.950 = € 13.050.

Je krijgt hierover weer een percentage terug. Hoeveel dat is, is vanaf 2023 niet meer afhankelijk van de inkomensschijf waarin je belasting betaalt, maar is het altijd 36,97%.

Het bedrag wat je van de Belastingdienst terugkrijgt bedraagt in dit voorbeeld (in 2024) € 13.050 x 36,97% = € 4.824,59.

Heb je een fiscaal partner? Dan kun je bij je belastingaangifte kiezen hoe je dit verdeelt.

* Ligt je WOZ-waarde boven de €1.110.000? Dan is het eigenwoningforfait €3.885 (0,35% x €1.110.000) + 2,35% van de WOZ-waarde boven de €1.110.000 (in 2024).

Hypotheekrenteaftrek maandelijks of jaarlijks

Het bedrag dat je ontvangt door de hypotheekrenteaftrek krijg je jaarlijks in één keer op je rekening nadat je je belastingaangifte hebt gedaan. Je kunt dit wijzigen naar een maandelijkse betaling. Dat noemen we een voorlopige aanslag of voorlopige teruggaaf. Dat kun je bij de Belastingdienst aanvragen voor het lopende of komende jaar.

Aflossingsvrije hypotheek en renteaftrek

Sloot je voor 1 januari 2013 een aflossingsvrije hypotheek af? Dan val je onder het overgangsrecht. Dat betekent dat je toch kunt profiteren van hypotheekrenteaftrek.

Goed om te weten: verhoog je je oude aflossingsvrije hypotheek, dan is het overgangsrecht niet meer van toepassing op het nieuwe deel van je hypotheek. Je oude aflossingsvrije hypotheek blijft nog wel aftrekbaar. En heb je dus geen recht op hypotheekrenteaftrek.

Neem contact op met je hypotheekadviseur

Heb je vragen over de hypotheekrenteaftrek? Stel ze gerust aan je hypotheekadviseur van Viisi. Heb je er nog geen? Plan dan een afspraak in. We helpen je graag.

Maak nu een afspraak

Deel dit artikel: