Sta je op het punt om een huis te kopen? Of wil je je hypotheek oversluiten? Dan moet je ook nadenken over je gewenste hypotheekrente. Je bent de term variabele rente vast al tegengekomen. Wat is een variabele hypotheekrente precies? We leggen het uit.

Plan een vrijblijvende afspraak

De huidige (variabele) rente

Ben je meteen al benieuwd naar de huidige rentestanden? Bekijk hier ons overzicht met actuele hypotheekrentes. Je vindt per geldverstrekker het huidige rentepercentage, zowel de variabele hypotheekrentes als rentevaste. Goed om te weten: de rentes zijn in veel gevallen afhankelijk van jouw situatie. Neem voor advies dat perfect is afgestemd op je persoonlijke situatie contact met ons op.

Plan een afspraak

Wat is variabele rente?

De variabele rente volgt de actuele marktrente. Als de marktrente daalt, betaal je de maand daarop al minder. Stijgt de rente? Dan heb je de eerstvolgende maand direct hogere maandlasten. Je weet van tevoren dus niet hoeveel rente je precies moet betalen. Dat is een nadeel, maar kiezen voor een variabele rente heeft ook een paar voordelen.

Kiezen voor variabele rente: de voor- en nadelen

In sommige situaties is kiezen voor een variabele hypotheekrente voordelig:

  • Je kunt boetevrij aflossen (handig als je binnenkort van plan bent om over te sluiten of andere wijzigingen aan te brengen aan je hypotheek)
  • Als de rente daalt, heb je de volgende maand direct lagere maandlasten
  • Je kunt op elk moment de rente alsnog vastzetten

Variabele rente heeft ook een paar nadelen:

  • Als de rente stijgt heb je de maand erop direct hogere maandlasten
  • Je hebt minder zekerheid over je maandlasten in de toekomst
  • Je kunt minder lenen dan wanneer je de rente minimaal 10 jaar vastzet

Of de keuze voor een variabele rente in jouw geval verstandig is, hangt af van je situatie. Wij kunnen je daarbij helpen.

Het verschil met een rentevaste periode

Als je liever meer zekerheid hebt, kun je ook kiezen voor een rentevaste periode. Dan zet je de rente vast voor een bepaald aantal jaar. Bijvoorbeeld voor 10 of 30 jaar. Lees meer over de rentevaste periodes en ontdek welke rentevorm het best bij je past.

Twijfel je tussen een variabele rente of rentevaste periode?

Ben je benieuwd wat je het beste kunt doen? We denken graag met je mee. Hoe graag we ook zouden willen – we kunnen niet voorspellen of de rente gaat dalen of stijgen. Maar we kunnen op basis van jouw situatie wel checken of een variabele rente voor jou verstandig én voordelig is.

Plan direct een afspraak

Deel dit artikel: