Je woning verduurzamen is makkelijker dan je waarschijnlijk denkt. Maar waar moet je beginnen? Viisi zet het voor je op een rij in dit stappenplan. Binnen 5 stappen profiteer je zo van een energiezuiniger huis! 

woning verduurzamen

Stap 1: Bepaal welke maatregelen je wil uitvoeren

Zet op een rij wat je wensen zijn, en wat de mogelijkheden voor jouw woning zouden zijn. Dit is gemakkelijker dan je denkt. Er zijn verschillende websites die binnen 2 minuten voor je kunnen uitrekenen met welke maatregelen je energie en geld kan besparen. Dat doen ze op basis van de gegevens van jouw woning, je energieverbruik en de energieprijzen.

De websites verschillen op een aantal punten van elkaar:

Naam website Wie zit erachter? Heeft de eigenaar een commercieel belang? Kun je contact met installateurs krijgen via de website? Bijzonderheden
Verbeterjehuis.nl Stichting Milieu Centraal Nee Nee Ook veel andere tips en informatie te vinden over verbeteringen op het gebied van duurzaamheid
De Energiebespaarders Privaat initiatief Ja Ja Werken samen met hypotheekverstrekkers (Triodos, ABN AMRO, Florius)
Greenhome Deels overheid/ deels privaat Ja Ja Partnerships met 65 gemeenten en de Rabobank
Woonwijzerwinkel Diverse Gemeenten Nee Ja Fysieke winkels voor uitgebreider persoonlijk advies (tegen beperkt tarief)

Je kunt natuurlijk ook alle bovenstaande websites (en eventuele andere initiatieven) gebruiken voor de inschatting van de voordelen. Globaal zullen de uitkomsten waarschijnlijk op elkaar lijken. Wil je meer weten over warmtepompen, zonneboilers en andere duurzame maatregelen? Dan kun je je inlezen op de website van Energiebesparendoejenu.nl.

Nu weet je wat er gedaan kan worden én wat je investeringen je kunnen opleveren, is het tijd voor stap 2.

Stap 2: Kies hoe de werkzaamheden gefinancierd gaan worden

Er zijn diverse opties beschikbaar. Gemeenten, de Rijksoverheid en een aantal hypotheekverstrekkers vinden het namelijk ook belangrijk dat huizenbezitters zo min mogelijk financiële drempels ervaren als zij hun woning willen verduurzamen.

De eerste optie is natuurlijk het inzetten van spaargeld. Let wel op dat je altijd een financiële buffer achter de hand houdt voor onverwachte uitgaven. Het zou goed kunnen dat het meer rendement oplevert om je woning duurzamer te maken, dan wanneer je het geld op een spaarrekening laat staan.

Is spaargeld niet (voldoende) aanwezig, of wil je het liever apart houden voor andere uitgaven? Dan zijn er veel mogelijkheden voor subsidies en voordelige leningen. Het complete overzicht van subsidies én leningen vind je op de website Energiesubsidiewijzer.nl. Deze website wordt beheerd door Stichting Milieu Centraal.

Op de website van SVn (Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten) staan per gemeente alle mogelijke leningen. De bekendste hiervan zijn:

Ook is het mogelijk om de hypotheek te verhogen voor het financieren van de duurzaamheidsmaatregelen. Vraag aan je Viisi-adviseur wat er binnen jouw hypotheek mogelijk is. Heb je nog geen Viisi-adviseur? Plan dan hier een telefonisch adviesgesprek in.

Als je de woning verduurzaamt, mag de maximale hypotheek hoger zijn dan dat deze normaal gesproken is. Dit zijn de belangrijkste afwijkingen:

  • Op basis van de woningwaarde: Financiering tot 106% van de marktwaarde na verbouwing mogelijk in plaats van 100%. De ‘extra’ 6% moet dan wel volledig worden benut voor duurzaamheidsmaatregelen.
  • Op basis van het inkomen: Als jouw (gezamenlijk) inkomen meer bedraagt dan € 33.000 bruto per jaar, mag er € 9.000 extra worden geleend voor verduurzaming. Deze verhoging geldt ook als je een woning koopt met een energielabel van tenminste A++ (afgegeven voor 1 januari 2015), of een woning met een energie-index of energieprestatiecoëfficient van ten hoogste 0,6. Nieuwbouwwoningen voldoen volgens de regels van het Bouwbesluit aan deze norm.
  • Op basis van de energieindex: Ten slotte kun je voor een ‘Nul-op-de-Meter-woning’ zelfs € 15.000 extra lenen. Is de energieindex of de energieprestatiecoëfficient 0 of lager, dan is de extra leenruimte zelfs € 25.000. Het verschil tussen deze twee is dat bij een Nul-op-de-meter woning er evenveel energie wordt opgewekt in een jaar als dat er wordt verbruikt. De energieindex onder 0 houdt in dat de woning op elk moment zelfvoorzienend is qua energie.

De precieze invulling van deze mogelijkheden hangt af van de geldverstrekker. De meeste verstrekkers staan alle bovenstaande afwijkingen gewoon toe, maar dit is dus niet altijd het geval. Goede voorbeelden van geldverstrekkers die mogelijkheden bieden om de hypotheek te verhogen voor verduurzaming vind je bij:

Een laatste mogelijkheid voor het afsluiten van een lening is om een aflopend krediet aan te vragen. Greenloans van ABN AMRO is hier een voorbeeld van. De rente op deze vorm van lenen is hoger dan op een hypothecaire lening. Het voordeel is dat er geen notaris, taxateur of hypotheekadviseur nodig is om de lening af te sluiten. Je hoeft voor Greenloans ook geen klant te zijn bij ABN AMRO, de lening is beschikbaar voor iedereen die aan de voorwaarden voldoet.

Stap 3: Aanvragen voor financiering indienen

Op basis van het budget kunnen de taxatie en de financieringsaanvraag in gang worden gezet. Voor subsidies en SVn-leningen kun je bij de desbetreffende instantie terecht voor informatie over het aanleveren van documenten.

Bij een hypotheekaanvraag is het vaak van belang dat de taxateur die de woning gaat taxeren op de hoogte is van de verduurzamings- en eventuele andere verbouwingsplannen. De taxateur kan deze maatregelen apart opnemen in het taxatierapport, en een marktwaarde inschatten van de woning ná uitvoering van de werkzaamheden.

Om door te geven wat je van plan bent aan de taxateur, wordt deze verbouwingsspecificatie gebruikt. Dit document lever je ook aan bij de hypotheekverstrekker, zodat duidelijk is hoeveel er geleend kan worden en hoeveel geld er in een bouwdepot wordt aangehouden.

Meer weten over bouwdepots en alles wat daarbij hoort? Op deze pagina kun je onze podcast beluisteren en onze whitepaper downloaden.

Stap 4: Werkzaamheden uitvoeren

Zodra het geld beschikbaar is, kunnen de werkzaamheden beginnen. Het uitvoeren van het werk is vakwerk, daarom is het verstandig een erkend installateur in te schakelen.

Op de websites Maatwerkadviesvoorwoningen.nl en QBISnl.nl kun je in jouw regio een erkend installateur vinden. Sommige van de organisaties in de tabel bij stap 1 kunnen je ook direct helpen aan een samenwerkende installateur. Je bent vrij in de keuze voor een installatiebedrijf. Behalve de prijs, zijn ook de ervaringen van andere klanten en de certificeringen van een bedrijf waardevol om mee te nemen in je vergelijking.

Heb je de financiering geregeld binnen je hypotheek? Dan kun je de facturen via het bouwdepot bij de hypotheekverstrekker laten uitbetalen.

Stap 5: Comfortabeler wonen met lagere energiekosten

Een energiezuiniger huis is een warmer huis. En minder energieverbruik betekent ook lagere kosten. Als laatste punten zou je nog aan de volgende administratieve punten kunnen denken:

  • Verlaag het maandelijkse bedrag dat je aan je energieleverancier betaalt.
  • Vergeet niet om bepaalde kosten in je aangifte inkomstenbelasting mee te nemen. Als je een hypotheek hebt verhoogd/aangevraagd, zijn sommige kosten namelijk aftrekposten.

En ten slotte: ben je tevreden bent over je verbeterde woning en de lagere maandlast? Vertel dan aan iedereen door wat de voordelen zijn van verduurzaming van de eigen woning. Want hoe meer mensen er nú mee aan de slag gaan, hoe sneller we in Nederland onze woningen hebben verduurzaamd!