Je woning verduurzamen is makkelijker dan je waarschijnlijk denkt. Maar waar moet je beginnen? Viisi zet het voor je op een rij in dit stappenplan. Binnen 5 stappen profiteer je zo van een energiezuiniger huis! 

Stap 1: Bepaal welke maatregelen je wil uitvoeren

Zet op een rij wat je wensen zijn, en wat de mogelijkheden voor jouw woning zouden zijn. Dit is gemakkelijker dan je denkt. Er zijn verschillende websites die binnen 2 minuten voor je kunnen uitrekenen met welke maatregelen je energie en geld kan besparen. Dat doen ze op basis van de gegevens van jouw woning, je energieverbruik en de energieprijzen.

De websites verschillen op een aantal punten van elkaar:

Naam website Wie zit erachter? Heeft de eigenaar een commercieel belang? Kun je contact met installateurs krijgen via de website? Bijzonderheden
De Energiebespaarders Privaat initiatief Ja Ja Werken samen met Viisi en met hypotheekverstrekkers (Triodos, ABN AMRO, Florius)
Verbeterjehuis.nl Stichting Milieu Centraal Nee Nee Ook veel andere tips en informatie te vinden over verbeteringen op het gebied van duurzaamheid
Greenhome Deels overheid/ deels privaat Ja Ja Partnerships met 65 gemeenten en de Rabobank
Woonwijzerwinkel Diverse Gemeenten Nee Ja Fysieke winkels voor uitgebreider persoonlijk advies (tegen beperkt tarief)
Box Duurzaam Privaat initiatief Ja Ja Persoonlijke aanpak

Je kunt natuurlijk ook alle bovenstaande websites (en eventuele andere initiatieven) gebruiken voor de inschatting van de voordelen. Globaal zullen de uitkomsten waarschijnlijk op elkaar lijken. Wil je meer weten over warmtepompen, zonneboilers en andere duurzame maatregelen? Dan kun je je inlezen op de website van Verbeterjehuis.nl.

Wil je gaan verduurzamen, maar weet je nog niet precies wat en hoe? En wil je wel snel je nieuwe hypotheek rond hebben? Met het Energiebespaarbudget kun je extra lenen voor verduurzaming, maar hoef je nog niet vooraf te kiezen welke maatregelen je neemt. Je hebt dan (afhankelijk van je geldverstrekker) 1 tot 2 jaar na het afsluiten van je hypotheek de tijd om het budget voor verduurzaming te gebruiken.

Nu weet je wat er gedaan kan worden én wat je investeringen je kunnen opleveren, is het tijd voor stap 2.

Stap 2: Kies hoe de werkzaamheden gefinancierd gaan worden

Subsidies
Gelukkig vinden gemeenten, de Rijksoverheid en een aantal hypotheekverstrekkers het belangrijk dat huizenbezitters zo min mogelijk financiële drempels ervaren als zij hun woning willen verduurzamen.

Daarom zijn er vele mogelijkheden om subsidie aan te vragen. Het complete overzicht van subsidies én leningen vind je op de website Energiesubsidiewijzer.nl. Deze website wordt beheerd door Stichting Milieu Centraal.

Er zijn landelijke regelingen zoals de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en de Energiebespaarlening. En er zijn vele gemeentelijke regelingen, de bekendste daarvan is de Duurzaamheidslening.

Gemeenten kunnen nog zeer diverse andere regelingen aanbieden. Bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) kun je per gemeente zien welke lokale regelingen er zijn voor het verduurzamen van de woning.

Eigen geld
Is er geen subsidie mogelijk of is er nog meer geld nodig? Dan kun je natuurlijk eigen geld inzetten. Let wel op dat je altijd nog een financiële buffer achter de hand houdt voor onverwachte uitgaven.

Vaak is investeren in energiebesparende maatregelen een investering die rendement oplevert in de vorm van lagere energielasten.  Dit levert mogelijk meer op dan wanneer je het geld op een spaarrekening laat staan.

Is spaargeld niet (voldoende) aanwezig, of wil je het liever apart houden als buffer of voor andere uitgaven? Dan is het verhogen van de hypotheek misschien een goede optie.

Verhogen hypotheek
Ook is het mogelijk om de hypotheek te verhogen voor het financieren van de duurzaamheidsmaatregelen. Vraag aan je Viisi-adviseur wat er binnen jouw hypotheek mogelijk is. Heb je nog geen Viisi-adviseur? Plan dan hier een telefonisch adviesgesprek in.

Als je de woning verduurzaamt, mag de maximale hypotheek hoger zijn dan dat deze normaal gesproken is. Dit zijn de belangrijkste afwijkingen:

  • Op basis van de woningwaarde: Financiering tot 106% van de marktwaarde na verbouwing mogelijk in plaats van 100%. De ‘extra’ 6% moet dan wel volledig worden benut voor duurzaamheidsmaatregelen.
  • Op basis van het inkomen: Als jouw (gezamenlijk) inkomen meer bedraagt dan € 33.000 bruto per jaar, mag er € 9.000 extra worden geleend voor verduurzaming. Deze verhoging geldt ook als je een woning koopt met een energielabel van tenminste A++ (afgegeven voor 1 januari 2015), of een woning met een energie-index of energieprestatiecoëfficient van ten hoogste 0,6. Nieuwbouwwoningen voldoen volgens de regels van het Bouwbesluit aan deze norm.
  • Op basis van de energieindex: Ten slotte kun je voor een ‘Nul-op-de-Meter-woning’ zelfs € 15.000 extra lenen. Is de energieindex of de energieprestatiecoëfficient 0 of lager, dan is de extra leenruimte zelfs € 25.000. Het verschil tussen deze twee is dat bij een Nul-op-de-meter woning er evenveel energie wordt opgewekt in een jaar als dat er wordt verbruikt. De energieindex onder 0 houdt in dat de woning op elk moment zelfvoorzienend is qua energie.

De precieze invulling van deze mogelijkheden hangt af van de geldverstrekker. De meeste verstrekkers staan alle bovenstaande afwijkingen gewoon toe, maar dit is dus niet altijd het geval. Goede voorbeelden van geldverstrekkers die mogelijkheden bieden om de hypotheek te verhogen voor verduurzaming vind je bij:

Stap 3: Aanvragen voor financiering indienen

Op basis van het budget kunnen de taxatie en de financieringsaanvraag in gang worden gezet. Voor subsidies en SVn-leningen kun je bij de desbetreffende instantie terecht voor informatie over het aanleveren van documenten.

Bij een hypotheekaanvraag is het vaak van belang dat de taxateur die de woning gaat taxeren op de hoogte is van de verduurzamings- en eventuele andere verbouwingsplannen. De taxateur kan deze maatregelen apart opnemen in het taxatierapport, en een marktwaarde inschatten van de woning ná uitvoering van de werkzaamheden.

Om door te geven wat je van plan bent aan de taxateur, wordt deze verbouwingsspecificatie gebruikt. Dit document lever je ook aan bij de hypotheekverstrekker, zodat duidelijk is hoeveel er geleend kan worden en hoeveel geld er in een bouwdepot wordt aangehouden.

Meer weten over bouwdepots en alles wat daarbij hoort? Op deze pagina kun je onze podcast beluisteren en onze whitepaper downloaden.

Stap 4: Werkzaamheden uitvoeren

Zodra het geld beschikbaar is, kunnen de werkzaamheden beginnen. Het uitvoeren van het werk is vakwerk, daarom is het verstandig een erkend installateur in te schakelen.

Sommige van de organisaties in de tabel bij stap 1 kunnen je direct helpen aan een samenwerkende installateur. Je bent vrij in de keuze voor een installatiebedrijf. Behalve de prijs, zijn ook de ervaringen van andere klanten en de certificeringen van een bedrijf waardevol om mee te nemen in je vergelijking.

Heb je de financiering geregeld binnen je hypotheek? Dan kun je de facturen via het bouwdepot bij de hypotheekverstrekker laten uitbetalen.

Stap 5: Comfortabeler wonen met een nieuw energielabel

Klaar? Geniet van een energiezuiniger huis is een warmer huis.

Wil je de verbeterde energiescore laten registreren, bijvoorbeeld om je hypotheekrente aan te laten passen? Check op de website van RVO hoe je dit aanpakt. Als je al een energieadviseur hebt, kan die het label aanpassen. Heb je nog geen energieadviseur, dan kun je er eentje zoeken via het Centraal Register Techniek.

Met de nieuwe energiescore kun je bij een aantal geldverstrekkers rentekorting krijgen op de hypotheek. Dit kan soms direct worden aangepast, maar soms ook pas na afloop van de rentevaste periode.

Minder energieverbruik betekent ook lagere kosten. Je zou daarom nog aan de volgende administratieve punten kunnen denken:

  • Verlaag het maandelijkse bedrag dat je aan je energieleverancier betaalt.
  • Vergeet niet om bepaalde kosten in je aangifte inkomstenbelasting mee te nemen. Als je een hypotheek hebt verhoogd/aangevraagd, zijn sommige kosten namelijk aftrekposten.

Dan nog een laatste tip: wil je kijken hoe jouw woning scoort in energieverbruik en hoe je dit verbruik kunt verlagen? Dan kun je via onderstaande button het Duurzaamheidsprofiel downloaden. Dit initiatief van diverse woonpartners zoals de Nationale Hypotheekbond, Florius en ABN-AMRO, kijkt naar verschillende mogelijkheden: beter isoleren, slimmer verwarmen, gebruik maken van de zon, enz. Met het profiel kun je inschatten wat je bespaart en wat het je kost. En – per maatregel – jouw rendement: wat levert de investering je op? Vaak is dat percentage flink hoger dan de spaarrente bij je bank.

En ten slotte: ben je tevreden bent over je verbeterde woning en de lagere maandlast? Vertel dan aan iedereen door wat de voordelen zijn van verduurzaming van de eigen woning. Want hoe meer mensen er nú mee aan de slag gaan, hoe sneller we in Nederland onze woningen hebben verduurzaamd!

Deel dit artikel: