Yes, je hebt je droomhuis gevonden: een kluswoning. Dat wordt flink verbouwen! Maar waarvan ga je die verbouwing betalen? Je kunt natuurlijk je eigen spaarvarken kapot slaan, maar vaak kun je de verbouwing ook meefinancieren in je hypotheek. Wij leggen je uit hoe dit werkt.

Hypotheek voor je verbouwing

Verhoog de waarde van je huis

Met een verbouwing kun je de waarde van je huis flink verhogen. Kan de keuken wel een uitbouw gebruiken of wil je een dakkapel bouwen? Dat zijn mooie voorbeelden die voor waardevermeerdering van je woning zorgen. Die verhoogde waarde van je droomhuis is niet alleen mooi voor jezelf, maar ook voor de mogelijkheden om je verbouwing mee te financieren in je hypotheek.

Om te bepalen hoeveel je precies kunt meefinancieren gaat de geldverstrekker uit van de waarde van je huis ná de verbouwing, ten opzichte van de waarde vóór de verbouwing. Beide waardes wordt vastgesteld in het taxatierapport. Om de waarde van je huis ná verbouwing te bepalen, is een verbouwingsspecificatie nodig. In die specificatie zet je op een rij wat je precies verbouwt en hoeveel geld daarvoor nodig is. Deze specificatie kun je als koper zelf opstellen. De geldverstrekker beslist op basis van deze documenten samen in hoeverre je de werkzaamheden kunt meefinancieren in je hypotheek.

Meestal kun je ongeveer 70% van de verbouwing meefinancieren. Het exacte bedrag wordt in het taxatierapport vastgelegd.

Verbouwingskosten hoger dan de waardevermeerdering?

Beslist de taxateur dat je nieuwe woning niet met dezelfde waarde stijgt als het bedrag dat jij in de verbouwing wilt investeren (zoals in de meeste gevallen gebeurt)? Dan zul je het deel van de kosten dat niet zorgt voor een waardestijging zelf moeten betalen. De geldverstrekker financiert namelijk alleen het deel van de werkzaamheden dat voor een hogere waarde van je huis zorgt. Houd hier dus rekening mee in je begroting!

Het bouwdepot

Het volledige bedrag dat je voor je verbouwing hebt begroot wordt gestort in een zogenaamd bouwdepot. Dit bouwdepot bevat dus niet alleen de inleg van de geldverstrekker, maar ook je eigen inleg. Het bedrag wordt op een geblokkeerde rekening gestort. Vanuit deze rekening betaal je alle facturen die direct met de verbouwing te maken hebben. Je kunt het dus zien als een soort apart hypotheekpotje.

Bekijk hier hoe een bouwdepot precies werkt.

Energiebesparende Voorzieningen

Ben je van plan om je woning te verduurzamen? Dan heb je bij een aantal geldverstrekkers een extra voordeel.

Voor energiebesparende maatregelen kun je namelijk tot 106% van de woningwaarde na verbouwing lenen, in plaats van de gewoonlijke 100%. Dat geldt ook voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Met andere woorden: je kunt het geld voor energiebesparende verbouwingen tot 6% van de koopsom volledig lenen, zonder dat je eigen inbreng nodig hebt. De voorwaarde hierbij is wel dat het volledige bedrag besteed moet worden aan het energiezuinig maken van je woning.

Hier lees je meer over de mogelijkheden rond energiebesparende voorzieningen.

Meer weten?

Heb je vragen over je verbouwplannen in verband met je hypotheek? Of ben je benieuwd hoe Viisi je kan helpen met de taxatie? Bel ons gerust voor een vrijblijvend eerste adviesgesprek.

Plan een belafspraak