Je hebt je ideale huis gevonden: een kluswoning. Of het is toch echt tijd voor een dakkapel op je huidige woning. Kortom – verbouwen maar. Je kunt natuurlijk je eigen spaarvarken kapotslaan, maar je kunt de verbouwing ook meefinancieren in je hypotheek met een bouwdepot.

Verbouwen bij aankoop nieuw huis

Je kunt voor het financieren van een verbouwing een bouwdepot aanvragen. Kopers kiezen hier vaak voor bij de aankoop van een woning als ze willen verbouwen. Het bouwdepot kun je zien als een soort extra onderdeel van je huidige hypotheek. Vanuit het bouwdepot betaal je alle facturen die direct met de nieuwbouw of verbouwing te maken hebben.

Ontdek hoe je een bouwdepot aanvraagt aan de hand van 6 stappen.

Verhogen hypotheek door verbouwing van je huidige huis

Hield je bij het afsluiten van je huidige hypotheek al rekening met verbouwplannen en heb je daar extra financiële ruimte voor ingebouwd? Dan kun je de huidige hypotheek verhogen zonder dat je naar de notaris moet. Heb je geen verhoogde inschrijving? Dan kun je de verbouwing meefinancieren met een tweede hypotheek of verbouwingshypotheek.

Wat je situatie ook is – je kunt altijd contact opnemen met je hypotheekadviseur van Viisi. Heb je nog geen Viisi-adviseur? Plan dan een telefonisch adviesgesprek in.

Plan direct een afspraak

Verbouwing financieren

Verbouwing meefinancieren: tweede hypotheek of verbouwingshypotheek

Kan die keuken in je huidige huis echt niet meer en wil je graag een nieuwe? Dan kun je denken aan een tweede hypotheek of verbouwingshypotheek. Goed om te weten: een verbouwingshypotheek is geen hypotheekvorm. Het gaat meer over de reden waarom je een hypotheek aanvraagt: namelijk geld lenen voor je verbouwing. Je vraagt in feite een tweede hypotheek aan en tekent hiervoor een nieuwe hypotheekakte. De hypotheek sluit je af bij je huidige geldverstrekker.

Check altijd of een tweede hypotheek past binnen je maximale hypotheekruimte. En denk aan bijkomende kosten, zoals advies en taxatie.

Hypotheek oversluiten voor verbouwplannen

In plaats van een lening voor je verbouwing kun je er ook voor kiezen om je hypotheek over te sluiten. Bij het oversluiten van je hypotheek neemt een andere geldverstrekker je hypotheek over. Met de huidige lage rente loont het om te onderzoeken of jouw bestaande hypotheek oversluiten naar een andere geldverstrekker voordelig is. Je kunt een lager rentetarief of betere voorwaarden krijgen. Soms zelfs allebei.

Dit kan ruimte geven voor je verbouwplannen omdat je de verbouwing gelijk kunt meenemen in de nieuwe hypotheek. Daardoor kun je bijvoorbeeld de kosten voor advies en taxatie combineren. Lees meer over het oversluiten van je hypotheek.

Hoeveel je precies kunt meefinancieren voor je verbouwing

Om te bepalen hoeveel je precies kunt meefinancieren gaat de geldverstrekker uit van de waarde van je huis ná de verbouwing, ten opzichte van de waarde vóór de verbouwing. Je kunt in totaal maximaal 100% van de woningwaarde na verbouwing lenen, de taxateur bepaalt deze marktwaarde. Vaak zorgt een verbouwing voor 70% waardevermeerdering. Maar als je woningwaarde sowieso al is gestegen, kun je vaak wel 100% van de verbouwing en bijkomende kosten meefinancieren.

De geldverstrekker kijkt ook opnieuw naar je inkomen. Stel: je hebt een ton overwaarde op je woning en wilt dit bedrag gebruiken om te verbouwen. Je geldverstrekker kijkt of je die €100.000 euro ook daadwerkelijk kunt lenen door je inkomen, schulden en huidige hypotheek onder de loep te nemen.

Meer weten?

Heb je vragen over je verbouwplannen? Of ben je van plan te verduurzamen? Dan heb je bij een aantal geldverstrekkers een extra voordeel. Bel ons gerust voor een vrijblijvend eerste adviesgesprek.

Plan een afspraak

Deel dit artikel: