Ben je ingeloot voor een nieuwbouwwoning? Gefeliciteerd! Voordat je de champagne opentrekt: wat zijn je volgende stappen? Een hypotheek voor nieuwbouw werkt namelijk nét even anders dan bestaande bouw.

hypotheek nieuwbouw

Hypotheek nieuwbouw berekenen

Net als bij een hypotheekaanvraag voor bestaande woningen houdt de geldverstrekker met een hypotheekaanvraag voor nieuwbouw rekening met je inkomen, financiële verplichtingen en de marktwaarde van je woning. Dit laatste punt zit bij nieuwbouw net even anders in elkaar dan bij bestaande bouw.

De marktwaarde van nieuwbouw: zo zit het

Je kunt 100% van de marktwaarde van een woning financieren in je hypotheek. De marktwaarde van een nieuwbouwwoning bestaat hoofdzakelijk uit de totale kosten om de woning te bouwen. Bij de koop van een nieuwbouwhuis onderteken je een koop-aanneemovereenkomst. De koopsom betaal je via de notaris aan de ontwikkelaar van het nieuwbouwproject. De aanneemsom betaal je in termijnen, de eerste keer vaak ook via de notaris. Dat doe je vanuit het bouwdepot. Het totaal van de koop-/aanneemsom én een aantal bijkomende kosten (zie hieronder) bepaalt de marktwaarde van je woning.

Bovenop de koop- aanneemsom, kunnen de volgende punten onderdeel zijn van de marktwaarde van de woning:

  1. De kosten van meerwerk. Zoals bijvoorbeeld het plaatsen van een keuken, badkamer, vloer of het veranderen van de plek van stopcontacten. Oftewel: alles wat je ook weer achterlaat in de woning als je gaat verhuizen. Het kan ook gaan om kosten voor energiebesparende voorzieningen.
  2. De bouwrente. Dit is het rentebedrag dat je betaalt aan de aannemer over de kosten die hij maakt totdat je de hypotheekakte ondertekent. Een soort vergoeding omdat je aannemer de bouwkosten voorschiet.
  3. Renteverlies tijdens de bouwperiode. Dit gaat om de periode dat je dubbele lasten hebt en dus 2 hypotheken (of huur en hypotheek) betaalt terwijl je nog niet in de nieuwbouwwoning kunt wonen. Het renteverlies mag maximaal 6% van de koop-/aanneemsom bedragen.
  4. Kosten voor aansluiting op nutsvoorzieningen. De hoogte van het bedrag verschilt per regio.

Rekenvoorbeeld maximale hypotheek nieuwbouw

We maken ‘t concreet. Stel:

  • De koop-/aanneemsom is € 375.000, inclusief grond.
  • Het meerwerk is € 25.000

De marktwaarde van de woning is dan € 400.000.

Kun je meer lenen bij nieuwbouw?

De duurzaamheid van je nieuwe woning kan invloed hebben op het maximale bedrag dat je kunt lenen. Zo kun je meer lenen als je energiebesparende maatregelen treft. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen of een warmtepomp. Je kunt maximaal 106% van de woningwaarde lenen.

Ook op basis van je inkomen kun je meer lenen bij aankoop van een nieuwbouwwoning. Dit hangt onder meer af van het energielabel, de Energie-index en het type nieuwbouwwoning. Lees meer over de voorwaarden.

Duurzaamheidskorting bij nieuwbouw: korting op je hypotheekrente

Een energiezuinige woning levert bij een aantal geldverstrekkers ook korting op de hypotheekrente op. De voorwaarden voor het krijgen van duurzaamheidskorting verschillen per geldverstrekker. Bij sommigen is minimaal energielabel B voldoende voor een korting. Bij andere geldverstrekkers moet je een energielabel van minstens A++ of bijvoorbeeld een Energie-Index van 0,6 of lager hebben om duurzaamheidskorting krijgen.

Vanaf wanneer ga je hypotheek betalen bij nieuwbouw?

In de koop/aanneemovereenkomst staan opschortende voorwaarden vanuit de aannemer. Bijvoorbeeld dat de bouw pas begint als een bepaald percentage van de woningen is verkocht en/of als de omgevingsvergunning is afgegeven. Als aan de opschortende voorwaarden is voldaan, gaat de bouw van start. Dat is hét moment om je handtekening onder de hypotheekakte te zetten bij de notaris. Vanaf dan betaal je hypotheeklasten.

Goed om te weten: opschortende voorwaarden zijn soms wel 9 maanden geldig. Bij lange opschortende voorwaarden is het dus van belang om een hypotheek uit te zoeken met een lange offertegeldigheid en rekening te houden met annuleringskosten als de bouw toch niet doorgaat.

Dubbele lasten nieuwbouw

Vanaf het moment dat je hypotheek betaalt, kan het zomaar nog anderhalf jaar duren voordat je nieuwbouwhuis af is. Je voelt ‘m aankomen: dat betekent dubbele lasten. De geldverstrekker beoordeelt bij de hypotheekaanvraag of je deze dubbele lasten kunt betalen. Dit toon je aan door bijvoorbeeld te laten zien dat je voldoende spaargeld hebt om een bepaalde periode de extra maandlast te betalen.

Passend advies over een hypotheekaanvraag bij nieuwbouw

Meestal koop je een nieuwbouwhuis vrij op naam. Dat betekent dat je geen kosten koper betaalt bij de overdracht. Wil je meer weten over een hypotheek voor nieuwbouw? Onze hypotheekadviseurs helpen je graag verder. Samen zorgen we ervoor dat je die champagne snel kunt ontkurken. Plan gerust een vrijblijvende afspraak in.

Plan direct een afspraak