Met een bouwdepot betaal je alle facturen die te maken hebben met de verbouwing. Een soort extra spaarpot bij je hypotheek. Wil je je klushuis onder handen nemen? Of een nieuwe keuken of badkamer plaatsen? Aan de hand van 6 stappen leggen we uit hoe je een bouwdepot aanvraagt. Of het nu gaat om je nieuwe hypotheek of om een bouwdepot bij een bestaande hypotheek.

Stap 1 - Bespreek je wens voor een bouwdepot met je adviseur

Onze hypotheekadviseurs denken graag met je mee over de mogelijkheden van het aanvragen van een bouwdepot. En we zoeken samen uit wat het bouwdepot voor effect heeft op je maandlasten en inbreng van eigen geld. De wensen van een verbouwing moeten namelijk ook binnen je leencapaciteit op inkomen passen. Neem contact met ons op en plan een afspraak in.

Plan direct een afspraak

Stap 2 - Stel een verbouwingsspecificatie op

Breng je plannen en kosten goed in kaart. Dit doe je door middel van een verbouwingsspecificatie. Je kunt ‘m zelf invullen, bijvoorbeeld op basis van offertes van aannemers. Je kunt bijvoorbeeld ook naar een keukenwinkel gaan of online opzoeken wat je verbouwing gaat kosten. Je hoeft nog geen daadwerkelijke offertes te hebben. Bij twijfel is het verstandig om de kosten iets ruimer in te schatten, zodat je tijdens de verbouwing niet ineens geld tekort komt.

Hier vind je het formulier met de verbouwingsspecificatie.

Let op: In de verbouwingsspecificatie kun je aangeven of je de werkzaamheden zelf uitvoert. Een vinkje in de checkbox in kolom 1 betekent dat je de werkzaamheden zelf fysiek uitvoert en dus niet uitbesteedt aan anderen. Voer je de werkzaamheden niet zelf uit? Zet dan geen vinkje in de checkbox in kolom 1. Als er een vinkje verkeerd staat moet namelijk vaak het taxatierapport worden aangepast.

Stap 3 - Maak een afspraak met een taxateur

Blijkt uit het gesprek met je adviseur dat je een bouwdepot kunt aanvragen? Schakel dan een taxateur in. Ook hierbij kunnen wij je helpen. We werken samen met een aantal betrouwbare taxateurs die je extra snel kunnen helpen. Goed om te weten: bij een nieuwbouwwoning is een taxatie meestal niet nodig, maar overleg het voor de zekerheid altijd even met je hypotheekadviseur.

Let op: Een verbouwing is vaak niet 1 op 1 waardevermeerderend. De kosten voor de delen van je verbouwing die niet tot waardevermeerdering leiden dien je met eigen geld te kunnen betalen. Om het  kostenplaatje zo compleet mogelijk te krijgen raden we daarom aan om zo snel mogelijk een goed doordachte bouwspecificatie aan te leveren bij je adviseur en de taxatie in gang te laten zetten.

Stap 4 - Taxatie van de verbouwing door een taxateur

Op basis van de verbouwingsspecificatie zal de taxateur een marktwaarde van de woning ná verbouwing opnemen in het taxatierapport. De geldverstrekker rekent met deze waardevermeerdering voor het bepalen van de (maximale) leencapaciteit van het bouwdepot. Het is belangrijk dat de verbouwingskosten in de hypotheekaanvraag overeenkomen met de verbouwingskosten in het taxatierapport. Gebruik daarom altijd dezelfde ingevulde verbouwingsspecificatie voor zowel de aanvraag van de taxatie als de hypotheek.

Stap 5 - Financiering aanvragen

Zodra de te maken kosten en de marktwaarde na verbouwing bekend zijn, kun je de financiering aanvragen. De geldverstrekker beslist op basis van het taxatierapport en de verbouwingsspecificatie in hoeverre je de werkzaamheden in een bouwdepot kunt financieren. De taxateur bepaalt in het taxatierapport de marktwaarde voor en na de verbouwing. Je kunt in totaal maximaal 100% lenen van de marktwaarde na verbouwing lenen.

Wil je graag je woning verduurzamen? Dan kun je tot 106% van de woningwaarde na verbouwing lenen. Met andere woorden: je kunt het bedrag voor energiebesparende verbouwingen tot 6% van de koopsom volledig lenen, zónder dat je eigen inbreng nodig hebt. Dat geldt ook voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Stap 6 - Beoordeling van je aanvraag en opening bouwdepot

Is je aanvraag goedgekeurd? Dan opent de geldverstrekker je bouwdepot en kan de verbouwing beginnen nadat je bij de notaris bent geweest. Als je je hypotheek onderhands verhoogt, hoef je niet langs de notaris. Goed om te weten: een bouwdepot moet je vaak binnen een bepaalde tijd – meestal 2 jaar – opmaken.

Nieuwbouw en een bouwdepot aanvragen

Wil je een bouwdepot aanvragen voor een nieuwbouwwoning? Dan werkt de aanvraag net even anders. Lees meer over een hypotheek met bouwdepot bij een nieuwbouwwoning.

Wat als je later een bouwdepot wilt aanvragen?

Later een bouwdepot aanvragen is mogelijk. Als je op een bestaande hypotheek een bouwdepot wilt aanvragen, dan controleert de geldverstrekker of je openstaande hypotheek en het nieuwe bouwdepot samen niet hoger zijn dan 100% (of 106% bij energiebesparende maatregelen) van de woningwaarde ná verbouwing. Ook kijkt je geldverstrekker naar je financiële situatie. Op basis hiervan kom je in aanmerking voor een bouwdepot, of niet.

Hoger inschrijven hypotheek bij de notaris

Je zult in de meeste gevallen weer een taxatierapport moeten aanvragen om de marktwaarde opnieuw vast te stellen als je later een bouwdepot aanvraagt. Ook maak je opnieuw kosten voor het bouwdepot.

Als je dus bij aankoop van de woning al weet dat je wilt gaan verbouwen en dit is ook mogelijk op basis van je financiële situatie, dan is het verstandig je hypotheek hoger in te laten schrijven bij de notaris. Zo kun je gemakkelijker geld bijlenen. De geldverstrekker kijkt natuurlijk wel naar je maximale leencapaciteit.

Advies bouwdepot aanvragen

Wil je graag meer weten over het aanvragen van een bouwdepot? Maak een vrijblijvende afspraak met een van onze adviseurs. We helpen je graag met het aanvragen van een bouwdepot. En alles wat erbij komt kijken.

Plan direct een afspraak

Deel dit artikel: