“Starters in de problemen op de huizenmarkt.” We horen het steeds vaker. Het is niet alleen lastig om een geschikt huis te vinden met zoveel concurrentie, maar ook om je eerste hypotheek rond te krijgen. Want wat kun je nog doen als je niet genoeg eigen geld hebt om een hypotheek voor je eerste huis te krijgen? Geef de hoop niet meteen op, misschien lukt het je wel met een van deze drie tips.

Het aantal starters dat een eerste hypotheek aanvraagt of een huis koopt neemt volgens NRC elk kwartaal af. En dat zorgt voor nóg meer ongelijkheid op de huizenmarkt. Starters die geen huis kunnen kopen, missen hiermee immers ook de kans om op deze manier vermogen op te bouwen.

Gelukkig zijn er een aantal mogelijke oplossingen als je als starter in deze situatie zit.

Schenking

Hebben je ouders, je oma of die goede vriend nog een zakcentje over? Misschien kunnen zij je wel helpen met een schenking voor je eerste hypotheek. Een schenking voor een koopwoning is namelijk tot € 105.302 belastingvrij (in 2021), mits je aan de voorwaarden van de belastingdienst voldoet. Zo moet je als ontvanger wel schriftelijk kunnen bewijzen dat de schenking is betaald, en dat je de schenking hebt gebruikt voor je eigen woning. Houd die voorwaarden dus goed in de gaten!

Nationale Hypotheek Garantie

Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afsluiten is niet alleen handig om de financiële risico’s van je koopwoning te beperken. Je krijgt er ook een lagere hypotheekrente door, en daarmee dus ook lagere maandlasten. Dat is voor je eerste hypotheek dus mooi meegenomen!

Starterslening

Tot slot kan een starterslening je nét dat beetje extra bieden om toch je eerste huis te kunnen kopen. De lening overbrugt het verschil tussen de koopprijs van het huis (tot maximaal de marktwaarde) en de hoogte van je maximale eerste hypotheek. Hij bestaat uit twee delen: een deel dat annuïtair wordt afgelost (de starterslening) en een deel waarvan de schuld oploopt (de combinatielening).

Ook fijn: de voorwaarden zijn erg gunstig. Je betaalt in de eerste drie jaar voor de starterslening geen rente of aflossing én je hebt een extra vangnet aangezien je de starterslening alleen mag afsluiten in combinatie met een NHG-hypotheek.

De starterslening kun je aanvragen bij de gemeente waarin je toekomstige woning staat. Let wel op: niet alle gemeenten bieden een starterslening aan en de voorwaarden kunnen per gemeente verschillen. De maximale hoofdsom wordt bijvoorbeeld door de gemeente zelf bepaald.

Benieuwd of jouw (toekomstige) gemeente hieraan mee doet? Check het op de website van SVn.

Hypotheekadvies voor je eerste woning

Heb je er (weer) vertrouwen in? Lees dan ook de vijf meest gestelde vragen van starters op de woningmarkt. Of maak een vrijblijvende belafspraak met een van onze adviseurs. Zij helpen je graag verder met je eerste hypotheek!

Plan direct een belafspraak