Misschien is het je in je huizenzoektocht opgevallen: de vraagprijs voor huizen met erfpacht is vaak lager dan voor woningen zonder erfpacht. Dat komt omdat je bij een huis met erfpacht alleen de woning koopt en niet de grond. Dat is bij aankoop zonder erfpacht wel het geval. Je betaalt met erfpacht een soort huur voor het gebruik van de grond: de erfpachtcanon. 

Wat is erfpachtcanon?

De vergoeding voor het gebruik van de grond waar je huis op staat, noemen we de erfpachtcanon. Dit komt bovenop je hypotheeklasten en is een soort huur die je betaalt aan de eigenaar van de grond. Bij gemeentelijke erfpacht is de eigenaar de gemeente. Is de eigenaar bijvoorbeeld een waterschap, kerk of particulier persoon? Dan spreken we van particuliere erfpacht.

Over de erfpachtovereenkomst

In de erfpachtovereenkomst staat wat je betaalt voor het gebruik van de grond. Vaak betaal je jaarlijks ongeveer 5% van de grondwaarde aan erfpachtcanon. De eigenaar herziet meestal iedere 5 of 10 jaar de hoogte van het bedrag. Bij gemeentelijke erfpacht is dit vaak langer. Erfpachtcanon is fiscaal aftrekbaar, net als de hypotheekrente. Soms kun je de canon ook afkopen. In dat geval is alleen het bijgeleende bedrag voor de afkoop fiscaal aftrekbaar, de afkoopsom zelf niet.

Afkopen van de erfpachtcanon

Soms krijg je de mogelijkheid om de erfpacht af te kopen. Het voordeel daarvan is dat je de afkoop kunt meefinancieren in de hypothecaire lening en mag meenemen in de bepaling voor de marktwaarde van je huis. Het nadeel is dat je de woning – met name in de eerste jaren na afkoop – voor een hogere waarde moet verkopen om de afkoopsom terug te verdienen.

Nadeel van erfpacht

Een groot nadeel van erfpacht is dat je niet precies weet wat je in de toekomst betaalt aan erfpachtcanon. Na de erfpachtperiode kan de eigenaar de erfpachtcanon namelijk aanpassen. Bijvoorbeeld omdat de grondprijs is gestegen. Dat is een risico waar je rekening mee moet houden. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je erfpachtcanon zo gigantisch stijgt dat je de maandlast niet meer comfortabel kunt of wilt betalen.

De invloed van erfpacht op je hypotheek

Voor het financieren van een huis op verpachte grond zijn er een paar aandachtspunten waar geldverstrekkers op letten. De belangrijkste zijn:

  • Is de erfpacht afgekocht?
  • Is er jaarlijks een canon verschuldigd?
  • Is er sprake van gemeentelijke of particuliere erfpacht?
  • Per wanneer kan de erfpacht aangepast worden?

In dit artikel lees je meer over het financieren van een huis op erfpachtgrond.

Erfpacht in Utrecht, Amsterdam en Den Haag

Meer weten over erfpacht? Op deze websites vind je meer informatie:

Je kunt natuurlijk ook een vrijblijvende telefonische afspraak inplannen. Dan kijken we samen naar de mogelijkheden.

Plan nu jouw vrijbijvende afspraak

Deel dit artikel: