Na het maken van een keuze voor een hypotheek die bij je past, ontvang je een hypotheekofferte met daarin het aanbod van de geldverstrekker. Een mooie volgende stap op weg naar je huis. Ga je akkoord? Na ondertekening is de hypotheekofferte bindend. Het is dus belangrijk om de offerte goed door te nemen. Waar moet je op letten en wat staat er precies in? We zetten het voor je op een rij.

Hypotheekofferte

Hypotheekofferte aanvragen

Voordat je de bindende hypotheekofferte ontvangt, krijg je eerst een renteaanbod. Een soort concept van de offerte van je hypotheek. Ben je akkoord met dit renteaanbod? Dan lever je in MijnViisi alle documenten aan die nodig zijn en ontvang je de definitieve hypotheekofferte van de geldverstrekker als alle documenten worden goedgekeurd.

Wat staat er in een hypotheekofferte?

De hypotheekofferte is een belangrijke stap in het afsluiten van een hypotheek. Je ontvangt ‘m van de geldverstrekker nadat je de hypotheek hebt aangevraagd. In het aanbod van de geldverstrekker staat onder andere het volgende:

  • Het rentepercentage
  • Het totale leenbedrag
  • De afgesproken looptijd van de hypotheek
  • De hypotheekvorm
  • Tot wanneer je de tijd hebt de offerte te ondertekenen
  • De uiterlijke datum waarop je bij de notaris moet zitten om de hypotheekakte te tekenen
  • Eventueel: Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
  • Eventueel: verlengings- en annuleringskosten

Hypotheekofferte verlengen

Ligt de datum van overdracht verder dan de uiterlijke datum waarop je de hypotheekakte moet tekenen? Soms lopen dingen anders dan verwacht, waardoor de overdracht van het nieuwe huis op zich laat wachten. Bij sommige hypotheekverstrekkers kun je de hypotheekofferte met een aantal maanden verlengen. Je betaalt hier soms wel verlengingskosten voor, de zogenoemde bereidstellingsprovisie.

Er zijn ook hypotheekverstrekkers waar je kunt kiezen voor een langere offertetermijn. Weet je al dat de datum van overdracht verder in de toekomst ligt? Houd dan goed rekening met de uiterste passeerdatum in de offerte van je hypotheek. Ontdek waar je nog meer op moet letten bij een hypotheekofferte.

Wat kost een hypotheekofferte bij annulering?

Na het tekenen van een offerte is deze bindend. Wil je daarna nog onder de offerte uit, dan zal je ‘m moeten annuleren. Vaak betaal je dan annuleringskosten. Dit is een vast bedrag van bijvoorbeeld €500 of €750, of een percentage van 1% van de hypotheeksom. De hoogte van het bedrag verschilt per geldverstrekker. Bij een aantal geldverstrekkers is het verlengen van de hypotheekofferte gratis.

Hypotheekofferte getekend: en dan?

Heb je de hypotheekofferte getekend? Gefeliciteerd! Wat nu?

  • De geldverstrekker verwerkt de offerte en licht de notaris in dat het geld opgevraagd kan worden.
  • De notaris stelt vervolgens het concept van de hypotheekakte op, het concept van de leveringsakte (bij aankoop van een woning) en de nota van de afrekening. Deze stukken ontvang je meestal binnen 1 week voor de passeerdatum. Je kunt zelf natuurlijk ook contact opnemen met de notaris om de afspraak definitief te bevestigen en voor te bereiden.

Goed om te weten: bij het afsluiten van een hypothecaire lening geef je de geldverstrekker het recht van hypotheek op de woning. Dit betekent dat wanneer je bijvoorbeeld de rente en/of aflossing niet betaalt, de geldverstrekker de woning kan verkopen. Daar gaan we natuurlijk niet vanuit – maar het is altijd goed om te weten wat voor soort verbintenis je aangaat.

Meer over het hypotheekrecht en de hypothecaire inschrijving.

Hulp nodig?

Onze hypotheekadviseurs helpen je graag met het controleren van de hypotheekofferte. En natuurlijk leggen we ook graag uit wat elk onderdeel van de offerte precies betekent. Plan gerust een vrijblijvende afspraak in met een van onze adviseurs.

Neem contact op met jouw Viisi-adviseur

Deel dit artikel: