Het is net als met huizen: het ene rentepercentage in een hypotheekofferte is het andere niet. Staat de offerterente vast? Of is er sprake van dagrente of dalrente? En wat zijn renteopslagen precies? Op deze pagina vertellen we wat je moet weten over het rentetarief in jouw hypotheekofferte.

Bekijk de actuele hypotheekrentes

Hypotheekrentes uitlegeld

Offerterente

De basisrente in je hypotheekofferte kan bestaan uit de offerterente of afspraken over dagrente en dalrente. Meestal is de rente in de hypotheekofferte ook de definitief vastgestelde rente die je bij het ingaan van de hypotheek betaalt. Dit noemen we de offerterente. Deze rente kan vaststaan tijdens de rentevaste periode die je hebt gekozen, of er kan sprake zijn van een variabele rente.

Dagrente

Vaak zit er een paar maanden tussen het tekenen van de hypotheekofferte en het daadwerkelijk ingaan van de hypotheek. Is de actuele rente op de dag van het tekenen van de hypotheekakte lager dan de rente in je hypotheekofferte? Dan bieden sommige geldverstrekkers de mogelijkheid om deze lage rente te krijgen. Dit principe heet dagrente.

Dalrente

In oudere hypotheekproducten kan er sprake zijn van dalrente. Dit houdt in dat de aanbieder de hypotheek verstrekt tegen de laagst geldende rente in de periode tussen het afgeven van de offerte en het passeren van de hypotheekakte. Tegenwoordig komt dalrente eigenlijk niet meer voor.

Over renteopslag in je rentetarief

Als je een hypotheek hebt met NHG, betaal je een rente in het NHG-tarief. Anders is je rente afhankelijk van de Loan to Value (afgekort LtV). De LtV is gebaseerd op de verhouding tussen de hypotheeklening en de waarde van de woning. Hoe groter de hypotheeklening ten opzichte van de marktwaarde – en dus hoe hoger de LtV – hoe groter het risico dat het onderpand bij verkoop niet genoeg opbrengt om de hypotheeklening af te lossen. De geldverstrekker rekent dit risico door in een opslag op de rente.

Goed om te weten: tijdens de looptijd kan de LtV veranderen. Bijvoorbeeld als je extra aflost. Het is daarom relevant om je van tevoren te verdiepen in renteopslagen, het aantal risicoklassen en de voorwaarden die aan een hypotheek zijn verbonden. Zo weet je wanneer je in de toekomst voor een lagere opslag in aanmerking komt. Vragen? Plan een afspraak met je hypotheekadviseur.

Wanneer je recht hebt op rentekorting op je rentetarief?

Vaak is een rentekorting verbonden aan bepaalde voorwaarden zoals het verplicht openen van een betaalrekening. Je kunt ook korting krijgen doordat je een zuinige woning hebt: de duurzaamheidskorting. Houd er rekening mee dat de geldverstrekker de hoogte van deze korting bij iedere nieuwe rentevaste periode opnieuw kan vaststellen. Ook kan een korting komen te vervallen als je niet meer aan de kortingsvoorwaarden voldoet.

Over het jaarlijks kostenpercentage (JKP)

In de hypotheekofferte vind je ook het jaarlijks kostenpercentage (JKP). Dit is bedoeld om beter inzicht te krijgen in het effect van alle eenmalige en doorlopende kosten bij je hypotheek bovenop de daadwerkelijke maandelijkse betaling. De wijze waarop het JKP wordt berekend, is vastgelegd in Europese richtlijnen.

In de praktijk lijkt het jaarlijks kostenpercentage zijn doel voorbij te schieten. Het veroorzaakt eerder meer vragen en onduidelijkheid dan een beter inzicht. Het is praktischer om de eenmalige of doorlopende kosten losstaand te beschouwen en waar nodig te vergelijken.

De rentebedenktijd

Bij een hypotheek met rentebedenktijd kun je gedurende 1 of 2 jaar beslissen op welk moment je de rente vastzet. Je spreekt deze termijn af met je geldverstrekker. Het houdt in dat je de rente kosteloos vastzet tegen de op dat moment geldende rente. De rentebedenktijd kan ingaan bij het begin van een hypotheek of na een bepaalde periode. Bij sommige hypotheken gaat er een nieuwe rentebedenktijd in aan het eind van een rentevaste periode.

Meer weten over de rentetarieven in je hypotheekofferte?

Wil je weten meer weten over rentepercentages en ben je op zoek naar de best passende hypotheek? Neem contact op voor een vrijblijvende telefonische afspraak. Daarin bespreken we onder andere je financiële situatie en ontdekken we wat mogelijk is. En natuurlijk is er ruimte voor de vragen die je hebt.

Plan direct een afspraak

Deel dit artikel: