Heb je een studieschuld bij DUO en wil je graag een hypotheek afsluiten voor je nieuwe huis? Een studieschuld vermindert het bedrag dat je maximaal kunt lenen. Waar je precies aan moet denken? We leggen het uit. Wees gerust: ook met een studieschuld kun je meestal een huis kopen.

Viisi

Hypotheek berekenen met studieschuld oude leenstelsel

Wat een studieschuld uit het oude leenstelsel betekent voor je maximale hypotheek? In de regel moet je het bedrag van je studieschuld vermenigvuldigen met factor 1,8, en dat bedrag aftrekken van je maximale hypotheek. Stel: je kunt maximaal € 400.000 lenen voor je hypotheek, en je hebt een studieschuld van € 15.000. Dan is het bedrag dat je maximaal kunt lenen voor je hypotheek € 373.000 (15.000 x 1,8 = € 27.000 aftrekken van € 400.000).

Hypotheek berekenen met studieschuld nieuwe leenstelsel

Als je een studieschuld hebt in het nieuwe leenstelsel, dan mag je er 35 jaar over doen om je schuld terug te betalen. Bij het oude leenstelsel is dat 15 jaar. Daarom weegt je studieschuld minder zwaar mee in de berekening van je maximale hypotheek. In de regel moet je het bedrag van de totale schuld 1 keer afhalen van je maximale hypotheek. Bij een studieschuld van € 15.000 en een maximale hypotheek van € 400.000, kun je dus daadwerkelijk € 385.000 lenen.

Bereken jouw maximale hypotheek met studieschuld

Onze rekentool geeft een goede indicatie van jouw maximale hypotheek met studieschuld. Klik op Toon geavanceerde opties om je studieschuld mee te rekenen. Wil je een preciezere berekening en op maat gemaakt advies? Plan dan een vrijblijvende afspraak in met een van onze hypotheekadviseurs.

Plan direct een afspraak

?
Vul hier je bruto jaarsalaris in (inclusief vakantiegeld en eventuele dertiende maand).
?
Vul hier eventueel het bruto jaarsalaris van je partner in (inclusief vakantiegeld en eventuele dertiende maand).
?
Vul je geschatte rentepercentage in. Hier vind je een overzicht van de meest actuele rentes.
%
?
Vul hier het bedrag wat nodig is voor de hypotheek.
Toon geavanceerde opties
?
?
Voer de totale schuld in (behalve studieleningen) die op uw BKR-rapport staat.
?
Met een annuïtaire hypotheek zet je je maandelijkse kosten vast voor een bepaalde tijd en dalen de netto kosten (na aftrek van alle kosten) gedurende de jaren. Bij een lineaire hypotheek gaan zowel de bruto als de netto kosten geleidelijk omlaag.
Verberg geavanceerde opties
Hypotheek berekening
?
Dit is het maximale bedrag dat je kunt lenen gebaseerd op je inkomen en dat van je partner en de kosten die je maakt door partneralimentatie en openstaande leningen.
0
?
Dit is wat de bruto maandelijkse betaling zou zijn als u het maximale hypotheekbedrag leent tegen de rentevoet die u hebt opgegeven. Dit veronderstelt een annuïteitenhypotheek.
0
0
0
0
0

Is je oorspronkelijke studieschuld nog leidend?

Tot dit moment moet de geldverstrekker nog uitgaan van de oorspronkelijke studieschuld. Heb je een extra aflossing gedaan? Dan mag je dat bedrag aftrekken van je oorspronkelijke studieschuld. In het coalitieakkoord van Rutte IV staat dat de hoogte van je huidige studieschuld leidend wordt. Details over deze nieuwe manier van toetsing zijn nog niet bekend. Lees meer over de invloed van het nieuwe coalitieakkoord (van Rutte IV) op je hypotheek.

Zelf een studieschuld en je partner ook

Heb je zelf een studieschuld en je partner ook? Dan moet je de bedragen bij elkaar optellen als je samen een huis koopt en een hypotheek afsluit. Je doet dit bedrag keer 2 om te bepalen wat jullie maximale hypotheek samen is. Draag je de hypotheek op 1 inkomen of koop je echt alleen? Dan telt de studieschuld van de ander niet mee.

Studieschuld hypotheek

Kan ik mijn studieschuld verzwijgen?

Een studieschuld staat in tegenstelling tot andere schulden niet geregistreerd bij Bureau Krediet Registratie (BKR). Daarom denk je misschien: ik houd die studieschuld bij DUO lekker voor me. Slecht idee. Je betalingsverplichtingen niet opgeven kan gezien worden als fraude, waardoor het kan dat je 8 jaar geen hypotheek meer krijgt. We raden daarom aan altijd je studieschuld te melden bij het aanvragen van een hypotheek.

En wees je ervan bewust dat de geldverstrekker vaak in je bankafschriften en belastingaangiften duikt. Zo komt de bank er mogelijk alsnog achter dat je betalingsverplichtingen hebt lopen. Als je (tijdelijk) je hypotheeklasten niet kunt betalen en de bank komt erachter dat je je studieschuld hebt verzwegen, kan de bank de lening direct opeisen. En mocht je ooit je hypotheek willen verhogen of wijzigen, dan is dat ook een stuk lastiger als je een studieschuld hebt verzwegen en de bank erachter komt.

Huis met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en studieschuld

Een voorwaarde van de NHG is dat je er zelf alles aan hebt gedaan om je restschuld zo laag mogelijk te houden. Als je je studieschuld verzwijgt bij het aanvragen van je hypotheek, moet je zelf je restschuld betalen als je je huis met verlies moet verkopen. De dekking die de NHG biedt komt dan te vervallen, een eventuele restschuld wordt uiteindelijk niet kwijtgescholden.

Heeft het zin om je studieschuld af te lossen?

In het nieuwe leenstelsel maakt het niet zoveel uit of je aflost. Je schuld telt immers 1 keer mee, en als het van je spaargeld afgaat heeft dat hetzelfde effect voor je maximale lening. In het oude leenstelsel heeft het soms wel zin. Financieel gezien is je studieschuld een goedkopere schuld dan een hypotheekschuld. Maar als je je maximale leencapaciteit wilt verhogen, kan een aflossing handig zijn.

Adviseur Harry:
“Overleg altijd even met je hypotheekadviseur wat er in jouw geval mogelijk is en of het misschien slim is om een stukje extra af te lossen op je studieschuld.”

Bespreek met ons de mogelijkheden als je een studieschuld hebt

Een studieschuld hoeft een hypotheek niet in de weg te staan. We adviseren dus om je studieschuld netjes te melden bij aanvraag van een hypotheek. Ook al kun je daardoor minder lenen, het bespaart je later in de hypotheekaanvraag problemen. En ook als je hypotheek al rond is. Benieuwd wat voor jou de mogelijkheden zijn? Plan een vrijblijvende afspraak in.

Plan een afspraak

Deel dit artikel: