Als je met z’n tweeën een huis koopt, moet je ook allebei aanvrager worden van de hypotheek. Ook als je samen met een vriend of familielid koopt. Het is voor de hypotheek niet verplicht om een samenlevingsvorm af te spreken. Maar het is wel verstandig om samen iets te regelen. We leggen uit waar je aan moet denken.

Samen een huis kopen

Wil je een hypotheek die op 1 inkomen te dragen is? Of gaan jullie voor een maximale hypotheek op basis van 2 inkomens? Of iets ertussenin om ook financiële ruimte te hebben voor andere dingen? Het is verstandig om te bespreken hoeveel je maandelijks wilt uitgeven aan hypotheeklasten. In onze rekentool ontdek je hoeveel je maximaal kunt lenen.

Samen kopen met je partner: dit kun je vastleggen

Hebben jullie nog geen samenlevingsvorm? Je kunt grofweg uit 3 verschillende vormen kiezen: trouwen, geregistreerd partnerschap of een samenlevingscontract. Voor informatie en advies over welke vorm voor jullie het meest geschikt is, kun je bij de notaris terecht.

Trouwen en geregistreerd partnerschap

Is je huwelijk of geregistreerd partnerschap voor 1 januari 2018 gesloten en heb je geen aanvullende voorwaarden opgesteld? Dat betekent dat alle bestaande en toekomstige bezittingen en schulden van jou en je partner samen zijn. Dus ook je koopwoning.

Sinds 1 januari 2018 geldt de Wet Beperkte gemeenschap van goederen. Dat betekent dat je niet meer automatisch trouwt in algehele gemeenschap van goederen. Eigen bezittingen en schulden, zoals een huis of hypotheek, blijven dan ook van jou. Als je dat niet wil, kun je dat regelen in de huwelijkse voorwaarden bij de notaris. Voor geregistreerd partnerschap geldt hetzelfde.

Samenlevingscontract

In een samenlevingscontract neem je op dat je samen woningeigenaar bent. En dus ook samen verantwoordelijk voor de hypotheekschuld. Ook bij een samenlevingscontract is het verstandig om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Je kunt ervoor kiezen om ook een verblijvingsbeding te openen. Daarin staat dat alle gezamenlijke bezittingen na overlijden naar de persoon gaan waarmee je samenwoont. En wil je dat je partner eventueel opgebouwd nabestaandenpensioen krijgt uitgekeerd? Neem dan contact op met je pensioenfonds.

Goed om te weten: je kunt in een samenlevingscontract alleen afspraken maken over gezamenlijke goederen en niet over persoonlijke goederen zoals je spaargeld. Daarom kan het ook verstandig zijn om een testament af te sluiten bij de notaris.

Samen huis kopen op 1 naam

Het is mogelijk om op basis van 1 inkomen samen een huis te kopen en een hypotheek af te sluiten. Het maakt namelijk niet uit wie wat inlegt, als het bedrag maar genoeg is om de gewenste hypotheek te financieren. Je staat als stel gewoon samen op de koopovereenkomst en de hypotheekakte, ook al heb je een hypotheek op basis van 1 inkomen.

Als een van jullie al eerder een woning heeft gehad

Heb jij of heeft je partner al eerder een eigen woning gehad? En koop je voor het eerst samen een woning? Houd er dan rekening mee dat je het eigenwoningverleden met je partner deelt op fiscaal gebied. Dit is van invloed op je hypotheekrenteaftrek. Vraag ernaar bij je hypotheekadviseur of lees in dit artikel over de draagplichtovereenkomst waarin partners onderling afspraken mogen maken over de verhouding van de woningschuld.

Samen kopen met hulp van je ouders

Steeds meer starters hebben hulp van ouders nodig bij het kopen van een woning. Ouders kunnen je op een aantal manieren financieel ondersteunen bij het kopen van een huis. Bijvoorbeeld door een bedrag te schenken of uit te lenen. Lees meer over hulp krijgen van ouders bij een hypotheek.

Overlijdensrisicoverzekering

Als een van jullie mocht komen te overlijden, is de ander bij veel samenlevingsvormen en afspraken zoals hierboven genoemd automatisch verantwoordelijk voor de volledige hypotheekschuld. Daarom raden we aan om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Daarmee voorkom je dat je niet meer in de woning kunt blijven wonen doordat de hypotheeklasten te hoog zijn geworden.

Laat je adviseren

Om te bepalen welke vorm het beste bij jullie past, kun je advies inwinnen bij je notaris. Dan helpen wij je aan de beste hypotheek voor jullie samen. Heb je nog geen notaris? Dan kunnen wij jullie daar ook bij helpen. Maak een vrijblijvende afspraak om jullie situatie te bespreken met een van onze hypotheekadviseurs.

Plan direct een afspraak

Deel dit artikel: