Wil jij samen met je partner een eigen huis kopen? Dan is het verstandig om een aantal zaken te laten vastleggen. In dit artikel bespreken we hoe het precies zit met samen kopen, en alles wat daarbij komt kijken.

Samen of alleen kopen?

Je woont al een tijdje met je partner samen in een huurwoning, maar jullie denken eraan om nu een eigen huis te gaan kopen. Een van de eerste dingen waar je over na moet denken: wil je een hypotheek die ook op één inkomen te dragen is? Of gaan jullie voor een maximale hypotheek op basis van twee inkomens? Of iets daartussenin?

Koop je de woning op één inkomen, dan is er minder noodzaak om je te verzekeren voor het wegvallen van een tweede inkomen. Ook kan dit handig zijn als je verwacht in de toekomst minder te gaan werken of verdienen.

Kopen op twee inkomens levert je een hogere maximale hypotheek op (zie ook het financieringslastpercentage). In dit geval is het verstandig om je te verzekeren voor het wegvallen van het tweede inkomen. Dat kan bijvoorbeeld met een overlijdensrisicoverzekering of een woonlastenverzekering bij arbeidsongeschiktheid.

Sowieso is het verstandig om samen te bespreken hoeveel je maandelijks wilt uitgeven aan hypotheeklasten. De maximale hypotheekberekening gaat namelijk uit van standaardnormen van het Nibud. Voor je eigen situatie kun je natuurlijk zelf het beste bepalen bij welke hypotheeklasten je voldoende geld overhoudt voor je andere financiële plannen.

Samen kopen: dit kun je vastleggen

Heb je nog geen samenlevingsvorm laten vastleggen? Dit is niet verplicht voor de hypotheekaanvraag, maar als je samen een woning koopt is het wel zo verstandig om iets te regelen. Je kunt grofweg uit drie verschillende vormen kiezen:

  • Trouwen
  • Geregistreerd partnerschap
  • Samenlevingscontract

Voor meer informatie en advies over welke vorm voor jullie het meest geschikt is, kun je bij de notaris terecht.

Trouwen en geregistreerd partnerschap

Bij trouwen en bij een geregistreerd partnerschap geldt sinds 1 januari 2018 standaard een beperkte gemeenschap van goederen. Wil je dat niet, dan kun je ook huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden afsluiten bij de notaris.

Meestal vallen je koopwoning en hypotheekschuld in de gemeenschap. Als een van jullie overlijdt, kan de ander gewoon in de woning blijven. Diegene wordt dan echter ook automatisch verantwoordelijk voor de volledige hypotheekschuld. Daarom kan het verstandig zijn om ook een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.

Samenlevingscontract

In een samenlevingscontract neem je op dat je samen woningeigenaar bent en samen verantwoordelijk voor de hypotheekschuld. Je kunt de hypotheeklasten eventueel naar verhouding verdelen. Verder leg je in het samenlevingscontract vaak vast welke inboedelgoederen wel en niet gemeenschappelijk zijn en hoeveel jullie bijdragen aan de huishoudkosten.

Bij het samenlevingscontract is het verstandig om vast te leggen dat jij of je partner niet zomaar uit huis gezet kan worden als de ander overlijdt. Je wordt hierbij namelijk niet automatisch erfgenaam van elkaar. Dit kan je regelen door een verblijvingsbeding in je samenlevingscontract op te nemen en eventueel een testament op te laten stellen. En om te garanderen dat je als achterblijvende partner nog steeds je hypotheek kunt betalen, is het verstandig om ook bij een samenlevingscontract een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Wil je dat je partner ook eventueel opgebouwd nabestaandenpensioen krijgt uitgekeerd bij je overlijden? Neem dan contact op met je pensioenfonds.

Let op het eigenwoningverleden

Heb jij of heeft je partner al eerder een eigen woning gehad? En koop je voor het eerst samen een woning? Houd er dan rekening mee dat je het eigenwoningverleden met je partner deelt op fiscaal gebied. Het is daarom belangrijk dat je je belastingaangifte goed (laat) invullen, anders kun je hypotheekrenteaftrek mislopen. Meer informatie over dit onderwerp vind je in dit artikel, of vraag ernaar bij je hypotheekadviseur.

Laat je adviseren!

Samen een woning kopen levert je dus een hogere maximale hypotheek op, maar ook het nodige huiswerk wat betreft jullie samenlevingsvorm. Om te bepalen welke vorm het beste bij jullie past, kun je je het beste laten adviseren door je notaris.

Viisi adviseert je uiteraard graag over de hypotheek. Heb je nog geen notaris? Dan kunnen we je daar ook bij helpen. Maak hieronder een vrijblijvende belafspraak om jouw situatie eens te bespreken met een van onze adviseurs!

Plan direct een belafspraak