Goed nieuws: een hypotheek zonder vast contract krijgen kan. Zeker als je al gewoon 3 aaneengesloten jaren hebt gewerkt of een beroep hebt met perspectief op de arbeidsmarkt, zoals tandarts of een promotietraject. En anders is een hypotheek vaak met een aanvullende verklaring van je werkgever of uitzendbureau mogelijk. Ontdek of een hypotheek zonder vast contract ook voor jou een optie is.

Wij helpen je bij het aanvragen van een hypotheek zonder vast contract

Een hypotheek zonder vast contract aanvragen is dus mogelijk. Sterker nog: dat vinden wij een mooie uitdaging. Want wij snappen hoe het werkt als je geen vast contract hebt doordat je bijvoorbeeld een PhD doet. Maar wel een goed toekomstperspectief hebt. Gelukkig begrijpen sommige geldverstrekkers dat ook. Hoe je dit precies kunt aanpakken, hangt sterk af van je situatie. Laat je daarom goed adviseren door een van onze hypotheekadviseurs. Wij bespreken de mogelijkheden graag met je en rekenen voor je uit hoeveel hypotheek je kunt lenen.

Plan zelf een afspraak

Hypotheek zonder vast contract: het belang van een intentieverklaring

Ben je in loondienst en heb je een tijdelijk contract? Dan heb je vaak een intentieverklaring van je werkgever nodig. In een intentieverklaring geeft je werkgever aan of hij je in vaste dienst wil nemen na afloop van je huidige contract. De geldverstrekker ziet je inkomen uit je tijdelijke dienstverband dan als vast, bestendig inkomen.

Beroep met kansen op de arbeidsmarkt

Een hypotheek zonder vast contract kan ook als je een specifiek beroep hebt met goede kansen op de arbeidsmarkt, zoals tandarts of als stagiair bij een advocatenbureau. Ook als je een PhD doet of arts in opleiding bent kom je toch vaak in aanmerking voor een hypotheek. Dan heb je dus niet altijd een intentieverklaring nodig.

Verschil werkgeversverklaring en intentieverklaring

Goed om te weten: een intentieverklaring is niet hetzelfde als een werkgeversverklaring. Het is een onderdeel daarvan. In een werkgeversverklaring licht je werkgever jouw inkomen toe. Op basis van je werkgeversverklaring en intentieverklaring bepaalt een hypotheekverstrekker of ze jouw inkomen zien als vast en bestendig inkomen en of je in staat bent om je hypotheeklasten in de komende jaren te betalen.

Krijg je na je huidige contract nog een tijdelijk contract? Dan gaat de geldverstrekker uit van je inkomen van de afgelopen 3 jaar. Krijg je een vast contract? Dan rekenen we met je huidige inkomen. Een huis kopen met een jaarcontract kan dus – de mogelijkheden verschillen. Wij kunnen je helpen dit in kaart te brengen. Neem contact met ons op.

Intentieverklaring op de werkgeversverklaring - Hypotheek zonder vast contract

Als je nog in de proeftijd van je contract zit

Kun je een hypotheek krijgen in je proeftijd? Dat is lastig. Je hebt 3 opties:

  1. Je kunt een hypotheek aanvragen als jouw inkomen niet nodig is, bijvoorbeeld omdat je partner genoeg verdient.
  2. Je proeftijd loopt bijna af. Een hypotheekverstrekker kijkt dan naar het contract na je proeftijd. Let op: je kunt pas een definitieve offerte krijgen na afloop van je proeftijd. Houd hier rekening mee met je financieringsvoorbehoud. Ons advies: houd minimaal 2 weken aan na afloop van je proeftijd.
  3. Er zijn geldverstrekkers die je inkomen wel mee willen nemen door te kijken naar je gemiddelde inkomen in de afgelopen 3 jaar. De manier waarop ze dat berekenen is dan vergelijkbaar met die van een zzp’er.

Hypotheek met flexibel contract: je recht op een perspectiefverklaring

Werk je met een flexibel contract via een uitzendbureau? Dan kun je geen intentieverklaring krijgen, maar in sommige gevallen wel een perspectiefverklaring. Deze verklaring vergroot de kans op een hypotheek. Een perspectiefverklaring laat zien dat je een goed vooruitzicht hebt op de arbeidsmarkt. Het uitzendbureau waarvoor je werkt verklaart dat je minstens je huidige inkomen kunt behouden.

Wanneer kom je in aanmerking voor een perspectiefverklaring?

De hypotheekverstrekker beoordeelt op basis van de perspectiefverklaring en een werkgeversverklaring of het waarschijnlijk is dat je in de toekomst minimaal hetzelfde inkomen kunt verdienen. Om recht te hebben op een perspectiefverklaring moet het uitzendbureau in het register staan van de Stichting Perspectiefverklaring. Goed om even te checken, dat is namelijk niet altijd het geval. Daarnaast moet je:

  • Minstens 1 jaar bij hetzelfde uitzendbureau werken
  • Serieus op zoek zijn naar een woning
  • 2 referenties kunnen overleggen
  • Openstaan voor een persoonlijkheidstest

Kun je elk puntje aftikken? Dan kun je de perspectiefverklaring zelf aanvragen bij je uitzendbureau. Meer informatie vind je op de website van Stichting Perspectiefverklaring. De verklaring is na ontvangst 6 maanden geldig, houd daar dus rekening mee tijdens je huizenjacht.

Een andere optie: de arbeidsmarktscan

Ben je geen uitzendkracht en heb je de afgelopen 14 maanden inkomen uit loondienst gehad zonder vast contract? De arbeidsmarktscan kan je helpen om een hypotheek af te sluiten. De scan kijkt niet alleen naar je huidige arbeidscontract en loon, maar ook naar je perspectief op de arbeidsmarkt. Ontdek of de arbeidsmarktscan iets voor jou is.

Geen vast dienstverband én geen intentie- of perspectiefverklaring?

Soms komt het voor dat je werkgever of uitzendbureau geen intentieverklaring of perspectiefverklaring kan afgeven. Gelukkig zijn er ook dan nog mogelijkheden. Voor een hypotheek zonder vast contract én zonder zo’n verklaring kijkt de geldverstrekker naar de resterende periode van je huidige dienstverband. En ook naar wat voor werk je doet en wat je in de afgelopen 3 jaar hebt verdiend. Heb je een beroep met perspectief op de arbeidsmarkt? Dat vergroot je kansen.

Benieuwd naar jouw mogelijkheden? Wij kunnen je helpen.

Maak nu een afspraak

Deel dit artikel: