Ben je medicus (in opleiding)? Dan heb je vaak geen vast contract of uitzicht daarop. Gelukkig kun je in dit geval vaak toch een hypotheek krijgen. Viisi kan artsen en andere medici in deze situatie op 2 manieren helpen met hypotheekadvies.

We hebben veel ervaring met onder andere:

  • Artsen in opleiding tot specialist (AIOS)
  • Artsen niet in opleiding tot specialist (ANIOS)
  • Huisartsen in opleiding (HAIO)
  • Basisartsen

Ben je tandarts, medisch specialist, of huisarts? Dan ben je mogelijk ondernemer.

Optie 1: Volg als arts de standaard hypotheekregels voor het flexinkomen

De eerste manier om als medicus in opleiding in aanmerking te komen voor een hypotheek, is door de regels te volgen die gelden voor mensen zonder vast contract en zonder intentieverklaring.

Je inkomen voor de hypotheek wordt dan vastgesteld op basis van het zogenaamde flexinkomen: je gemiddelde inkomen van de afgelopen 3 kalenderjaren.

Hoe bereken je als arts in opleiding je flexinkomen?

Verzamel je jaaropgaven en neem het gemiddelde van de afgelopen 3 jaar. Check of dat in lijn is met het laatste jaar en je huidige salaris.

Als het inkomen van het laatste jaar of je huidige salaris lager is dan de jaren daarvoor, dan wordt dit laatste inkomen als uitgangspunt genomen in plaats van het gemiddelde.

Voor wie is rekenen met het flexinkomen interessant?

Het werken met het flexinkomen is een goede optie als je al een paar jaar ongeveer hetzelfde salaris verdient. Omdat je de standaardregels volgt, kun je bij bijna alle geldverstrekkers terecht.

Ook kun je een hypotheek met NHG aanvragen als de woning daarvoor in aanmerking komt.

Plan een afspraak

Optie 2: Zoek een hypotheekaanbieder met speciaal beleid voor artsen

Voor veel artsen in opleiding tot specialist geldt dat ze nog geen 3 jaar een stabiel inkomen hebben, omdat ze bijvoorbeeld net zijn afgestudeerd. In zo’n geval kun je een beroep doen op een doelgroepenbeleid.

Er zijn verschillende geldverstrekkers die speciaal beleid hebben voor artsen in opleiding. De geldverstrekkers beoordelen jouw inkomen op basis van het tijdelijke contract als ‘bestendig inkomen’. Hierdoor wordt het inkomen gezien als gelijkwaardig als inkomen vanuit een arbeidscontract voor onbepaalde tijd.

Het idee hierachter is dat artsen in opleiding tot specialist vaak een heel goed toekomstperspectief hebben. In de meeste gevallen gaan ze na een paar jaar minimaal hetzelfde, of een veel hoger salaris verdienen. Daardoor is het risico dat de hypotheek op termijn niet meer betaald kan worden voor een geldverstrekker veel lager.

Hoe bereken je als arts in opleiding je inkomen met doelgroepenbeleid?

Vraag een werkgeversverklaring op. De verschillende inkomenscomponenten die daarop staan tel je bij elkaar op en gebruik je als inkomen voor de hypotheekaanvraag. Dit zijn:

  • je salaris
  • je vakantietoeslag
  • eventueel een vaste 13e maand of eindejaarsuitkering
  • soms een onregelmatigheidstoeslag

Voor wie is het doelgroepenbeleid interessant?

Werk je nog niet lang of heb je net een grote stap in salaris gemaakt? Dan kunnen je leenmogelijkheden met het doelgroepenbeleid veel beter zijn ten opzichte van wanneer er met het flexibele inkomen gerekend wordt.

Houd er wel rekening mee dat dit beleid een uitzondering is. Het kan dus niet bij alle hypotheekaanbieders. Ook kun je geen hypotheek met NHG aanvragen. Laat je van te voren dus goed informeren bij welke aanbieders het zinvol is een hypotheekaanvraag te doen.

Plan een afspraak

Hypotheek arts in opleiding

Let op: toekomstig inkomen telt niet mee in je hypotheekaanvraag!

Als beginnend arts kan het zijn dat je in de toekomst veel meer gaat verdienen dan je nu verdient.

Helaas tellen alleen inkomensstijgingen op korte termijn (binnen maximaal 6 maanden) die al onvoorwaardelijk vastliggen mee voor de hypotheekaanvraag.

Onvoorwaardelijk wil hier zeggen dat het is vastgelegd in bijvoorbeeld een nieuw contract of een cao-stijging.

Is het doelgroepenbeleid ook voor andere groepen interessant?

Sommige hypotheekaanbieders breiden hun doelgroepenbeleid verder uit. Bijvoorbeeld ook voor artsen die niet in opleiding zijn tot specialist, voor promovendi of voor onderzoekers. Viisi’s adviseurs kunnen deze opties verder voor je uitzoeken.

Check jouw mogelijkheden!

Ben je benieuwd wat er in jouw situatie mogelijk is? Maak een vrijblijvende telefonische afspraak met één van onze adviseurs, zij denken graag met je mee.

Plan een afspraak

Deel dit artikel: