Ben je een van de 1,5 miljoen zzp’ers in ons land? En wil je een huis kopen? Geen zorgen: als zzp’er kun je tegenwoordig zelfs al na 1 jaar ondernemen bij sommige geldverstrekkers een hypotheek aanvragen. Onze hypotheekadviseurs spreken wekelijks veel zzp’ers en helpen ook jou graag op weg. Zo heb je zekerheid voordat je gaat bieden.

In dit artikel verstaan we onder zzp’ers alle soorten ondernemers. Bij de uitleg over het berekenen van je inkomen hebben we IB-ondernemers als uitgangspunt genomen.

Soms werkt de aanvraag op een paar punten net even anders, bijvoorbeeld als je directeur-grootaandeelhouder (DGA) bent. Werk je als DGA en wil je een hypotheek aanvragen? Dat kunnen wij regelen. Plan gerust een vrijblijvende afspraak in met een van onze hypotheekadviseurs.

Plan direct een afspraak

Kan ik een hypotheek krijgen als zzp’er?

Als zzp’er een hypotheek krijgen is zeker mogelijk. Het is niet meer zo dat je pas na 3 boekjaren als zzp’er een hypotheek kunt krijgen. Minimaal 3 jaar ondernemen maakt het aanvragen van een hypotheek net wat makkelijker, maar ook na 1 boekjaar kun je bij een aantal geldverstrekkers al een hypotheek krijgen.

In de video hieronder legt hypotheekadviseur Deni uit hoe het werkt.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen als zzp’er?

Nu kriebelt vast de volgende vraag: hoeveel hypotheek kun je krijgen als ondernemer? We geven hieronder een rekenvoorbeeld.

Hypotheek berekenen als zzp’er: een voorbeeld

Stel, het liep de afgelopen jaren goed met je onderneming. Je haalde in het eerste boekjaar € 75.000, in het tweede € 92.000 en in het derde jaar €85.000 winst. Dat is een gemiddelde van € 84.000.

Als je je inkomen eenmaal hebt laten vaststellen door een hypotheekadviseur kun je als zzp’er je maximale hypotheek gaan berekenen. Koop je samen met een partner, dan kun je dat inkomen hierin ook meenemen.

Goed om te weten: was je inkomen in het laatste jaar lager dan je gemiddelde inkomen over de afgelopen 3 jaar, dan geldt het inkomen van het laatste jaar.

hypotheek zzp'er

Mogelijkheden hypotheek voor startende zzp’ers

Niet iedere zzp’er is al 3 jaar bezig, waardoor je als startende ondernemer nog geen cijfers kan aanleveren van de afgelopen 3 jaar. Daardoor is het voor de geldverstrekker lastiger om de bestendigheid van je inkomen te bepalen. Een geldverstrekker wil namelijk zeker weten dat je de maandlasten van een hypotheek voor langere tijd kunt betalen. Ben je net begonnen, dan is dat soms lastig vast te stellen.

Toch heb je een paar opties. Het verschilt per geldverstrekker, maar dit is op hoofdlijnen een overzicht van de mogelijkheden voor het aanvragen van een hypotheek als je korter dan 3 jaar onderneemt:

 • Je eerdere inkomen uit loondienst: als je werk grotendeels hetzelfde is gebleven kun je dit inkomen soms mee laten tellen.
 • Definitieve cijfers van 1 of 2 boekjaren: als je deze cijfers laat opstellen door een boekhouder of accountant kunnen die vaak ook meegenomen worden.
 • Winst als inkomen: veel geldverstrekkers nemen een deel van je winst mee als inkomen. Bijvoorbeeld 75% als je nog maar 1 jaar aan het ondernemen bent en bijvoorbeeld 90% als je al 2 jaar aan het ondernemen bent.

Wil je echt zekerheid rond de inschatting van je maximale hypotheek? Dan kunnen we een inkomensverklaring voor je opstellen. Hiermee kan je met meer zekerheid gaan bieden.

Hypotheekadvies is vakwerk, zeker als het gaat om ondernemers. Neem gerust contact met ons op, onze hypotheekadviseurs weten haarfijn welke geldverstrekker het best bij je past.

Plan een afspraak

Benodigde documenten als zzp’er

Als zzp’er moet je een paar extra documenten aanleveren, naast de standaard documenten die nodig zijn voor een hypotheekaanvraag bij inkomen uit loondienst. In de meeste gevallen gaat het om:

 • Je aangiften inkomstenbelasting van de laatste 3 jaar
 • Recente uittreksels (maximaal 6 maanden oud) van de KvK van al je ondernemingen
 • Na 1 juli: de tussentijdse cijfers van het lopende jaar
 • Bij een BV: jaarrekeningen van de laatste 3 jaar
 • Bij een BV: een recente salarisstrook

Doorlooptijd aanvraag hypotheek als zzp’er

We krijgen de vraag vaak van zzp’ers: duurt mijn hypotheekaanvraag langer? Goed nieuws: voor ondernemers kan een hypotheek aanvragen ook snel. Als je vooraf je inkomen laat vaststellen, duurt een aanvraag voor een ondernemer niet veel langer dan elke andere aanvraag.

Is je inkomen niet vooraf vastgesteld? Dan duurt een hypotheekaanvraag iets langer omdat de geldverstrekker dan zelf je inkomen uit onderneming moet vaststellen. Bij sommige geldverstrekkers heeft Viisi zeer snelle verwerkingstijden waardoor het niet per se veel langer hoeft te duren dan wanneer je in loondienst bent, mits alle relevante documenten snel aangeleverd kunnen worden.

Inkomen vaststellen als ondernemer

Bij Viisi kunnen we je inkomen vooraf al vaststellen. Als je de jaarcijfers en bovenstaande documenten compleet hebt, kunnen we direct van start.

We vragen vanwege de tijdsinvestering wel alvast je akkoord voor een deel van het tarief van hypotheekadvies. Dit bedraagt € 495 voor IB-ondernemers, € 745 voor VOF/maatschap ondernemers en € 995 voor DGA / BV ondernemer.

Heb je hier vragen over? Neem gerust contact op met een van onze hypotheekadviseurs.

Hypotheek met NHG voor zzp’er

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) biedt een vangnet als je door omstandigheden niet meer je hypotheek kunt betalen. Om aanspraak te kunnen maken op NHG mag de koopsom van de woning niet hoger zijn dan € 435.000. Daarnaast gelden er bepaalde inkomenseisen. Zo moet een zzp’er minimaal 12 maanden actief zijn en een inkomensverklaring ondernemer aanvragen. Deze inkomensverklaring voor de aanvraag van de NHG moet door een externe partij worden vastgesteld. Dit is iets anders dan de vaststelling van je inkomen die we eerder noemden. Je hypotheekadviseur kan je hier meer over vertellen.

Waarom Viisi zoveel zzp’ers blij maakt

Onze ondernemersadviseurs spreken dagelijks ondernemers die graag een hypotheek willen aanvragen.

Waarom wij zzp’ers goed advies kunnen geven? Sommige van onze hypotheekadviseurs zijn universitair geschoold in Fiscale Economie of Accountancy. En sommigen hebben het FFP-keurmerk, wat inhoudt dat ze gecertificeerd financieel planner zijn.

Wij geven je de zekerheid dat een hypotheek afsluiten als zzp’er lukt, zodat je met een goed gevoel je bod kunt uitbrengen. Heb je een uitzonderlijke situatie, neem dan gerust contact met ons op.

Neem contact op

Wat ondernemers nog meer van Viisi mogen verwachten:

 • Snelheid tijdens het proces. Al bij je eerste telefonische afspraak spreek je een hypotheekadviseur met grondige kennis van hypotheken voor ondernemers.
 • Binnen een paar dagen stellen we je inkomen vast met professionele rekensoftware of met een geldverstekker. Wij regelen dit direct met de geldverstrekker zelf, zonder tussenkomst van externe partijen zoals bij veel andere hypotheekadviseurs. Zo heb je al voor je gaat kopen zekerheid over je maximale hypotheek.
 • Als onafhankelijke hypotheekadviseurs schakelen we snel met verschillende geldverstrekkers. Zie het als een one-stop-shop voor je perfecte hypotheek. Dat scheelt tijd. En belangrijker: het zorgt ervoor dat je altijd de hypotheek kiest die het beste bij jou als ondernemer past.

Hulp Viisi bij aanvraag hypotheek als zzp’er

Een hypotheekaanvraag werkt voor zzp’ers dus net even anders dan een hypotheekaanvraag voor iemand in loondienst. Het verschilt per geldverstrekker hoe ze met de inkomsten van ondernemers omgaan.

Daarom is het verstandig om als ondernemer contact op te nemen met een van onze hypotheekadviseurs. We spreken wekelijks veel zzp’ers, en helpen ook jou graag. Plan gerust een vrijblijvende afspraak in.

Plan direct een vrijblijvende afspraak

Deel dit artikel: