Is de verkoopwaarde van je huis hoger dan je hypotheek? Dan heb je overwaarde op je huis. Grote kans dat dit ook voor jouw huis geldt in de huidige woningmarkt. Je kunt overwaarde op verschillende manieren gebruiken. Ook als je nog niet van plan bent om je woning te verkopen. Ontdek wat je kunt doen met je overwaarde.

Waar mag je de overwaarde voor gebruiken?

Je kunt overwaarde op je huis op verschillende manieren gebruiken. Is je huis bijvoorbeeld € 500.000 waard en je hypotheek op dat moment € 300.000? Dan heb je € 200.000 aan overwaarde. Je kunt overwaarde hiervoor gebruiken:

  • Voor een verbouwing van je huis
  • Voor het kopen van een nieuw huis (aanvragen van een overbruggingshypotheek)
  • Om een vakantiewoning aan te kopen of een woning die je wil gaan verhuren
  • Om te schenken
  • Als financiële buffer of voor een grote aankoop

Je kunt hele hele bedrag dat je aan overwaarde hebt gebruiken, maar dat hoeft natuurlijk niet.

Overwaarde gebruiken bij kopen van een nieuw huis

Je huis verkopen en een nieuwe aankopen is de meest voor de hand liggende manier om overwaarde beschikbaar te krijgen. Je moet dan volgens de bijleenregeling de overwaarde in je nieuwe huis stoppen. Lees meer over de bijleenregeling op de website van de Belastingdienst.

Is je oude huis nog niet verkocht? Met een overbruggingshypotheek kun je de overwaarde van je huidige woning alvast gebruiken om je nieuwe woning te kopen.

Overwaarde gebruiken bij verbouwen huis

Je huis verbouwen kost geld. Of je bent een handige Harry en doet alles zelf. Maar ook dan heb je te maken met kosten. Wat je situatie ook is – je mag de overwaarde op je huidige huis ook gebruiken voor een verbouwing. Je kunt namelijk een verbouwing meefinancieren door je hypotheek te verhogen. Lees meer over het financieren van een verbouwing.

Overwaarde gebruiken om te schenken

Wist je dat je de overwaarde van je huis ook kunt gebruiken voor een schenking? Bijvoorbeeld om je eigen kinderen of kleinkinderen een vliegende start te geven op de woningmarkt of voor een studie. Goed om te weten: omdat je de overwaarde niet inzet voor een eigen woning, is de rente over de hypotheek niet meer aftrekbaar. Lees meer over schenken op de website van de Belastingdienst.

Overwaarde gebruiken voor een financiële buffer of grote aankoop

Misschien droom je al jaren van die camper. Of van een nieuwe caravan. Het is mogelijk om je hypotheek te verhogen of een extra hypotheek af te sluiten, om op die manier geld uit de stenen van je huis te halen.

Hypotheek berekenen met overwaarde

Naast je overwaarde kijkt een geldverstrekker ook naar je inkomen. Dat je overwaarde op je woning hebt, wil namelijk nog niet zeggen dat je dit bedrag ook daadwerkelijk kunt lenen. Bij het opnemen van de overwaarde komen namelijk ook hogere maandlasten kijken. De geldverstrekker kijkt daarom of je dat met jouw inkomen kunt betalen.

Neem contact op met een van onze hypotheekadviseurs.

Korting hypotheekrente bij overwaarde

De verhouding tussen je hypotheek en marktwaarde van je huis bepaalt onder andere de hoogte van je hypotheekrente. Heb je genoeg overwaarde? Dan kan de rente misschien naar een lagere rente. Vaak moet je dit zelf aankaarten bij de geldverstrekker. Wij kunnen je hierbij helpen.

Advies over het gebruik van je overwaarde

Wil je vrijblijvend advies over je eigen situatie? We denken graag met je mee over de manier waarop jij je overwaarde het best kunt inzetten. Plan een vrijblijvend adviesgesprek in. Dan spreken we elkaar snel.

Plan een afspraak

Meld je aan voor ons webinar ‘Volgende woning kopen’

Voor iedereen die die al een koopwoning heeft (gehad), maar zich nu oriënteert op het kopen van een volgende woning. Ons webinar biedt een uitstekende start voor doorstromers op de woningmarkt.

Deel dit artikel: