Als je Funda afstruint zie je bij vrijwel iedere woning het energielabel vermeld staan. Het is namelijk verplicht om bij de verkoop een energielabel te overhandigen. Handig, want zo weet je als koper precies hoe duurzaam, en daarmee vaak ook hoe comfortabel het huis is. Dit is wat je erover moet weten.

Wat betekent het energielabel?

Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is. Er bestaan 7 klassen die gaan van klasse A++++ (groen) tot en met G (rood). Energielabel A betekent dat het huis zeer energiezuinig is, een huis met label G is juist totaal niet zuinig.

Het label wordt gebruikt om een duidelijk beeld van het energieverbruik te krijgen voor de koper. Daarnaast wordt het als norm en meetinstrument gebruikt bij het behalen van de klimaatdoelen.

Hoe vraag ik een energielabel aan?

Sinds 1 januari 2021 moet je als woningeigenaar een afspraak maken met een vakbekwaam energieadviseur. De energieadviseur komt bij je langs en bekijkt de hele woning.

Hij of zij noteert kenmerken zoals de afmetingen van je woning, aanwezige isolatie, en aanwezige installaties zoals een cv-ketel of zonnepanelen. Op basis daarvan berekent de energieadviseur hoeveel energie er nodig is voor de verwarming van je woning, je warm water, ventilatie en koeling.

De adviseur stelt hiermee het energielabel vast én geeft aan wat er verbeterd kan worden. Deze worden ook als aanbevelingen bij het label meegenomen. Achteraf krijg je hiervan een afschrift toegestuurd. De adviseur registreert het energielabel ook in de landelijke registratiedatabase: EP-Online.

Voorbeeld van een energielabel sinds januari 2021

Een voorbeeld van het energielabel voor woningen, zoals het eruit ziet per januari 2021. (Bron: Rijksoverheid)

Wat kost een energielabel?

Het laten vaststellen van je energielabel kost je tussen de € 100 en € 200. Het is afhankelijk van je woningtype en het tarief van de energieadviseur. Die tarieven kunnen sterk variëren. Vraag daarom altijd een aantal offertes op bij verschillende energieadviseurs. Via het Centraal Register Techniek kun je alle erkende energieadviseurs vergelijken.

Heb je op het moment van de overdracht geen energielabel opgesteld, dan kan je als verkoper een boete krijgen van de Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT). Deze boete is vaak hoger dan de aanvraagkosten voor een label.

Let op: Heb je momenteel nog geen geldig label, maar wil je je huis al wel te koop zetten? Dan hoef je tot 1 juli 2021 de labelklasse niet in de advertentie te vermelden. Zodra je een geldig label hebt moet je dit uiteraard wel vermelden.

Heb ik al een geldig energielabel?

Energielabels voor woningen bestaan al sinds 2008. Iedere woning kreeg toen een voorlopig label toegekend door de overheid, dat gebaseerd was op openbare gegevens, zoals het bouwjaar en het type woning.

In 2015 werd het verplicht om een definitief energielabel te overhandigen bij de verhuur, verkoop of oplevering van een woning. Voor koopwoningen werd dit het Vereenvoudigd Energielabel (VEL) genoemd. Dit werd gebaseerd op meerdere woningkenmerken. Het was voldoende om die gegevens zelf te controleren en online voor te leggen aan een deskundige.

Sinds 2021 zijn deze methodes vervangen door de nieuwe methode, waarbij je een fysieke afspraak met een energieadviseur moet maken.

Check je huidige label

Heb je nog nooit, of vóór 2015 voor het laatst een energielabel aangevraagd? Dan heb je waarschijnlijk geen geldig label (meer). Heb je al een Vereenvoudigd Energielabel (VEL), dan staat daarbij een ‘geldig tot’ datum aangegeven. Via Energielabel.nl of EP-Online.nl kun je controleren of je al een geldig label hebt.

Laag energielabel? Verduurzaam je woning!

Is je energielabel laag? Overweeg dan om energiebesparende maatregelen te nemen. Via duurzaamheidsprofiel.nl (een initiatief van diverse woonpartners) check je wat verschillende maatregelen je kosten én hoeveel je ermee kunt besparen. Per maatregel zie je direct wat de investering jou oplevert.

Je kunt de werkzaamheden op verschillende manieren financieren. Natuurlijk kan je spaargeld gebruiken, maar er bestaan ook subsidies waar je wellicht voor in aanmerking komt. Ook is het mogelijk om je hypotheek te verhogen voor het financieren van de duurzaamheidsmaatregelen.

Meer over de financieringsmogelijkheden bij verduurzaming

Wat doet een (verbeterd) energielabel met je hypotheek?

Met een A-label kun je bij een aantal geldverstrekkers een lagere rente krijgen. Er zijn ook geldverstrekkers waarbij je met een gunstige energiescore een hogere lening kan krijgen. De voorwaarden hiervoor verschillen per geldverstrekker, dus het is goed om hiernaar te informeren bij je hypotheekadviseur.

Een verbeterd label zorgt vaak ook voor een stijging van de waarde van je woning. Koopwoningen met een A of B-label leveren al snel € 6000 meer op. Daarnaast versnelt een A-label de verkoop van je woning (blijkt uit onderzoek van Calcasa uit september 2018).

Meer weten over verduurzaming?

Je woning verduurzamen is makkelijker dan je waarschijnlijk denkt. Weet je nog niet waar moet je beginnen?

Wij zetten het op een rij in dit stappenplan

Deel dit artikel: