Bij een annuïteitenhypotheek betaal je elke maand hetzelfde brutobedrag. Dit bedrag bestaat uit een deel rente en een deel aflossing. De netto maandlasten zijn door renteaftrek in het begin van de looptijd van je hypotheek relatief laag. Ontdek of een annuïtaire aflosvorm bij je past.

Wat is een annuïteitenhypotheek?

Bij een annuïteitenhypotheek daalt je hypotheekschuld in het begin langzaam. Dit zijn de belangrijkste kenmerken van een annuïtaire aflosvorm:

  • Wat je maandelijks aan de geldverstrekker betaalt, blijft tijdens je rentevaste periode gelijk
  •  Je kunt gedurende de looptijd steeds minder hypotheekrente aftrekken, waardoor je netto ieder jaar meer kwijt bent
  • Je hebt lagere maandlasten aan het begin van de looptijd in vergelijking met een lineaire hypotheek

In onderstaande grafiek zie je hoe de verhouding tussen rente en aflossing zich ontwikkelt bij een annuïteitenhypotheek met een looptijd van 30 jaar:

Grafiek maandlasten bij annuïteitenhypotheek

Waarom is een annuïteitenhypotheek in de eerste jaren goedkoper?

In de eerste periode los je nog niet zoveel hypotheekschuld af, maar betaal je vooral veel rente. Dit rentedeel kun je aftrekken van je belastbaar inkomen bij je belastingaangifte: de hypotheekrenteaftrek. Daarom betaal je in het eerste jaar netto het minst en in het laatste jaar van je looptijd het meest. Dit loopt gedurende de looptijd langzaam op. Aan het einde van je looptijd heb je je hypotheek volledig afgelost.

Is annuïtair aflossen geschikt voor starters?

Omdat je in de beginperiode lagere netto lasten hebt, is de annuïteitenhypotheek populair bij starters op de woningmarkt. De netto maandlasten zijn door renteaftrek in het begin van de looptijd van je hypotheek relatief laag. Later betaal je steeds iets meer, maar verdien je vaak ook meer. De hogere netto lasten kun je dan gewoon blijven betalen.

Annuïteitenhypotheek berekenen

Met onze rekentool bereken je eenvoudig je maximale hypotheek. Je weet dan ongeveer wat je maandelijks betaalt. Wil je specifiek weten wat je maandelijkse lasten zijn bij een annuïteitenhypotheek? In het hypotheekadviesgesprek met een van onze adviseurs staan we hier uitgebreid bij stil.

Of ontdek je maandelijkse lasten via deze berekeningstool.

Verschil tussen annuïtair en lineair aflossen

Het grootste verschil tussen beide hypotheekvormen? Bij een annuïtaire hypotheek betaal je elke maand hetzelfde brutobedrag. Bij een lineaire hypotheek betaal je tijdens de looptijd van je hypotheek elke maand een iets lager bedrag, omdat er maandelijks een klein beetje van je hypotheekschuld af gaat. Lees meer over het verschil tussen annuïtair en lineair aflossen.

Bespreek de annuïteitenhypotheek met een van onze adviseurs

Of de annuïtaire hypotheek bij je past, hangt bijvoorbeeld af van wat je doet met het bedrag dat je bespaart door de lagere maandlasten in het begin. We bespreken graag jouw situatie en toekomstplannen. Maak een vrijblijvende afspraak, dan helpen we je verder.

Maak een vrijblijvende afspraak

Deel dit artikel: