Onze adviseurs krijgen vaak vragen over wat de beste hypotheekvorm is. Veel klanten kiezen tegenwoordig uit een van deze twee hypotheekvormen: de lineaire of de annuïtaire hypotheek. In dit artikel leggen we uit hoe de lineaire hypotheek in elkaar zit. Zo maak jij een weloverwogen keuze!

Kenmerken lineaire hypotheek

Een lineaire hypotheek heeft de volgende kenmerken:

  • Je totale maandlasten worden steeds lager
  • Het bedrag dat je aflost blijft gelijk
  • Het rentebedrag wordt steeds lager
  • Over de gehele looptijd genomen betaal je minder rente (ten opzichte van een annuïteitenhypotheek)

Gedurende de looptijd van je lineaire hypotheek betaal je elke maand een iets lager totaalbedrag. Dat bedrag bestaat uit twee verschillende delen: een deel rente en een deel aflossing.

Maandlasten bij een lineaire hypotheek

Tijdens de looptijd van je hypotheek betaal je steeds hetzelfde bedrag aan aflossing. De hoeveelheid rente verandert echter: deze wordt tijdens de looptijd steeds lager. Dat betekent dus dat je totale hypotheeklasten ook elke maand iets lager worden. Je schuld wordt elke maand iets kleiner én je bent steeds minder kwijt aan de rente.

De meeste mensen kiezen voor een looptijd van 30 jaar. Aan het eind van die looptijd heb je je hypotheek volledig afgelost.

Is de lineaire hypotheek goedkoper?

Er wordt vaak gesteld dat de lineaire hypotheek goedkoper is dan een een annuïteitenhypotheek. Of dit altijd waar is, is echter lastig te zeggen. Het klopt wel dat je bij een lineaire hypotheek minder kwijt bent aan de rente, maar daar staat tegenover dat je ook dat je minder rente kunt aftrekken bij je belastingaangifte.

Is lineair aflossen geschikt voor mij?

Een lineaire hypotheek is bij aanvang duurder dan een annuïteitenhypotheek. Dat maakt dat veel starters liever voor de annuïtaire hypotheek gaan. Verwacht je dat je inkomen in de loop der jaren juist gaat dalen? Bijvoorbeeld omdat je minder gaat werken of je pensioen in zicht komt? Dan kan de lineaire hypotheek de beste keuze zijn. Doordat je sneller aflost kun je soms ook profiteren van extra korting op je rente.

Heb je plannen om op korte termijn weer te verhuizen, omdat je naar het buitenland wilt of gezinsuitbreiding verwacht? Ook dan kan de lineaire hypotheek een goede optie zijn. Omdat je in de eerste jaren meer aflost wordt je kan restschuld immers verkleind.

Tot slot is een lineaire hypotheek ook handig voor als je weinig financiële discipline hebt: je dwingt jezelf op deze manier om je geld nuttig te besteden!

Bespreek het met een adviseur

Welke aflosvorm het beste bij jou past hangt echter van meerdere factoren af. Met hulp van onze adviseurs kun je deze factoren snel in kaart brengen en samen tot een passende keuze komen. Maak een vrijblijvende belafspraak, dan helpen wij je verder!

Maak een vrijblijvende belafspraak