Je hypotheekgesprek: hier moet je aan denken
Ben je op zoek naar een eigen woning en wil je weten wat je kunt lenen? Je bent van harte welkom voor een vrijblijvend hypotheekgesprek. Dit is een oriënterend gesprek waarin onze hypotheekadviseur samen met jou onder andere je financiën doorneemt. Als je een geaccepteerd bod hebt, volgt een adviesgesprek. Ontdek wat je kunt verwachten van de gesprekken en hoe jij je kunt voorbereiden. Zodat je de beste vis uit de hypotheekvijver binnen kunt hengelen.
Bekijk je liever een video waarin we de stappen doornemen hoe je aan een hypotheek komt? We leggen het uit in deze video.
Hypotheekgesprek aanvragen
Denk je aan het kopen van een woning en ben je je aan het oriënteren op de woningmarkt? Of ligt er al een bod op tafel bij de verkopende partij? Je kunt ervoor kiezen om direct bij een geldverstrekker te informeren naar de mogelijkheid voor een hypotheek. Het nadeel is natuurlijk dat die geldverstrekker enkel eigen producten aanbiedt. Bij Viisi werken we samen met circa 35 geldverstrekkers. Oftewel: we werken samen met alle geldverstrekkers die ook samenwerken met onafhankelijke adviseurs. Zodat we altijd de best passende geldverstrekker voor je vinden. Ontdek wat we voor jou kunnen betekenen.
Vrijblijvend hypotheekgesprek: het oriënterende gesprek
Een oriënterend gesprek is vaak telefonisch. En bij ons altijd vrijblijvend. Zo ontdekken we samen in een half uur of we elkaar kunnen helpen. We kunnen bijna altijd direct inzicht geven in de mogelijkheden die jij hebt. In het eerste hypotheekgesprek staan we stil bij:
- Wie jij bent en wat je woonwensen zijn
- Wie wij zijn, hoe wij werken en onze tarieven
- Jouw financiële situatie, een eerste inschatting van de maximale hypotheek die je kunt krijgen en wat je maximaal aan maandlasten kwijt wilt zijn
- Waar je rekening mee moet houden. Denk bijvoorbeeld aan verschillende soorten verzekeringen.
- De zoektocht naar een woning. We geven graag tips. Al een bod gedaan of huis gekocht? Dan plannen we vaak meteen een adviesgesprek in.
- Een checklist in MijnViisi met daarin alle documenten die je moet uploaden, als voorbereiding op het adviesgesprek.
Vragen hypotheekgesprek
Natuurlijk geven we ook antwoord op jouw meest dringende vragen. Elke situatie is net even anders, dat weten we als geen ander. Weet je niet precies wat je zoal moet en kunt vragen? We helpen een handje:
- Heb ik recht op NHG?
- Wat betekent erfpacht precies?
- Hoe zit het met een verbouwing?
- Mogen mijn ouders helpen met de hypotheek?
- Heb ik een overbruggingshypotheek nodig?
Zet je vragen op papier, we nemen de tijd voor je.
Hypotheek nodig? Dan volgt een adviesgesprek
Heb je een huis gekocht en heb je een hypotheek nodig? Fantastisch – een mooie stap. En tijd om de droom verder in te vullen in een adviesgesprek. Van tevoren bespreken we onze opdracht tot dienstverlening. Hierin staan onze werkzaamheden en tarieven. Dit tweede hypotheekgesprek is een stuk uitgebreider dan de eerste. Reken erop dat je ongeveer 2 uur met onze adviseur aan tafel zit. Tijdens het adviesgesprek bespreken we:
- Je financiële situatie nu en in de toekomst, inclusief (studie)schulden en vermogen
- Welke hypotheekvorm het beste bij je situatie past: annuïtair of lineair.
- Welke risico’s je bereid bent om te nemen. Denk bijvoorbeeld aan de rentevaste periode.
- De rentes, doorlooptijden, risicoklassen en voorwaarden van verschillende geldverstrekkers
- De exacte berekening van je bruto maandlasten en een indicatie van je netto maandlasten, bij de geldverstrekker(s) van jouw keuze
- Tegen welke risico’s je je eventueel moet verzekeren. Denk bijvoorbeeld aan overlijden, werkloosheid of arbeidsongeschiktheid.
- Tips over fiscale regelingen, zoals de hypotheekrenteaftrek en de bijleenregeling
Tijdens of na je adviesgesprek ontvang je een overzicht van de hypotheken die het best bij je passen. Zo kun je een weloverwogen keuze maken. Ook bij dit gesprek nemen we alle tijd voor jouw vragen. Daarnaast zijn er nog een aantal dingen die je zelf kunt voorbereiden.
Checklist voor het hypotheekgesprek
- Je identiteitskaart of paspoort en een loonstrook van de afgelopen 3 maanden– mocht je dat bij het eerste gesprek nog niet hebben aangeleverd
- Een werkgeversverklaring. Krijg je een intentieverklaring? Dat staat dat in de werkgeversverklaring.
- Afschriften van je spaarrekening en eventuele beleggingen
- Overzicht van eventuele leningen, ook als je ze inmiddels hebt afgelost. Het is verplicht om ook je studieschuld te vermelden.
- Je pensioenoverzicht, via een uitdraai van mijnpensioenoverzicht.nl
- Je belastingaangifte van het afgelopen jaar
- Als je gaat verbouwen – neem dan ook een verbouwingsspecificatie mee. Dit is namelijk nodig als je een bouwdepot aanvraagt.
- Koopovereenkomst en taxatierapport
In MijnViisi vind je een checklist wat je precies moet uploaden voor het hypotheekgesprek.
Eenvoudig je documenten uploaden
Bij Viisi bereiden we het adviesgesprek graag zo goed mogelijk voor. Daarom ontvangen we graag 3 werkdagen van tevoren alle hierboven genoemde documenten. Je kunt ze eenvoudig uploaden in je eigen beveiligde MijnViisi-omgeving. We leggen stap voor stap uit wat we verwachten en geven tips. Hierdoor gaat het aanleveren vaak in één keer goed en zorgen we ervoor dat jouw hypotheek zo snel mogelijk geregeld is.
Wat gebeurt er na je hypotheekgesprek?
Na je adviesgesprek ontvang je per mail een uitgebreide samenvatting van ons advies. Hierin staat wat we hebben besproken. En belangrijker: welke hypotheekopties het best bij je passen. Vervolgens kies je zelf bij welke geldverstrekker jij je hypotheek wilt afsluiten, natuurlijk met hulp van je adviseur. De aanvraag gaan wij vervolgens voor je in gang zetten. Ontdek in ons stappenplan over hypotheekadvies hoe het traject er verder uitziet.
Wij komen van goeden huize. Plan een gratis afspraak in, dan spreken we elkaar snel.