Bij Viisi weten we dat een hypotheek afsluiten vaak al lastig genoeg is, vooral voor starters. Daarom loodsen wij je in 5 simpele stappen door het hele hypotheektraject heen. Maar wat gebeurt daar allemaal omheen? Hoe moet je bieden en wat laat je in een koopcontract opnemen? Voor de pietjes precies hebben we daarom ook de uitgebreide versie: een eigen huis in 10 stappen!

Hypotheek afsluiten

1. Budget

Bij de start van je huizenjacht weet je vaak nog niet precies hoeveel hypotheek je maximaal kunt krijgen. Daarnaast is het belangrijk om te bedenken wat voor jou zelf de gewenste maandlasten zijn. Misschien wil je nog wel extra kunnen sparen!

Check dat dus eerst met behulp van onze rekentools, of maak een vrijblijvende oriënterende belafspraak met een van onze adviseurs. In deze fase is het sowieso handig om alvast te oriënteren op het gebied van hypotheekadviseurs, dus het kan geen kwaad om een paar verschillende adviseurs te spreken.

Heb je al een droomhuis op het oog? Of ga je voor een nieuwbouwproject? Vul dan je berekening aan met de marktwaarde van dit huis. Op basis van deze gegevens kun je vervolgens checken of je genoeg kunt lenen. Is dit niet het geval, dan moet je wellicht eigen geld inbrengen of aan een schenking of starterslening denken.

Lees hier meer over de factoren die in de berekening van je hypotheek worden meegenomen.

2. Oriëntatie

Nu je een budget hebt vastgesteld kun je je serieus oriënteren op de woningmarkt. Tip: maak een lijstje van jouw woonwensen en ga aan de hand daarvan op zoek. Op huizensites zoals Funda en Jaap is een uitgebreid aanbod te vinden, al is dat natuurlijk ook afhankelijk van het budget en de gewenste woonplaats.

Als je een woning in de randstad zoekt kan het verstandig zijn om een aankoopmakelaar in te schakelen. Dit kan je veel tijd en geld besparen! Doe je het liever zelf? Zorg dan dat je op de hoogte bent van de prijzen op de lokale woningmarkt, zodat je een goede afweging kunt maken.

3. Bieden

Je hebt je droomhuis gevonden. Tijd om te bieden en te onderhandelen! Het veiligst is om een bod met voorbehoud van financiering te doen. Doe je dat niet, om bijvoorbeeld je kans op acceptatie van het bod te vergroten? Houd er dan rekening mee dat je een boete van 10% van de koopsom krijgt als je de financiering toch niet rond krijgt.

Ook in deze fase kan een aankoopmakelaar handig zijn: die kan je vaak advies geven over de hoogte van je bod en de voorwaarden die je hierbij kunt stellen.

4. Het koopcontract

Is je bod geaccepteerd? Gefeliciteerd! Je kunt het koopcontract gaan tekenen. Let erop dat je hier in ieder geval de datum van de sleuteloverdracht, de ontbindende voorwaarden en de waarborgsom of bankgarantie in laat vastleggen.

Na het tekenen van je koopcontract heb je overigens nog een wettelijke bedenktermijn van 3 dagen; je kan dan dus alsnog van de koop afzien. Met de leveringsakte die je bij de notaris tekent (zie verderop) word je pas definitief eigenaar van het huis.

5. Taxatierapport

Terug naar de financiering. Voor het bepalen van de marktwaarde van je woning, en dus ook het bepalen van je maximale hypotheek, heb je een taxatierapport nodig. Dit rapport laat je opstellen door een taxateur. Viisi kan je hierbij ook helpen, zodat je er zeker van bent dat het rapport snel gemaakt wordt en goed aansluit bij je hypotheekaanvraag.

Bedenk voor de aanvraag van het taxatierapport ook of je de woning wil verbouwen. In dat geval wordt de marktwaarde namelijk vastgesteld op de verwachte waarde na de verbouwing.

Daarnaast is een bouwkundige keuring tegenwoordig standaard in de ontbindende voorwaarden opgenomen. Deze is vaak niet verplicht voor je hypotheekaanvraag, maar wel aan te raden.

6. Hypotheekadviesgesprek

Op het moment dat je daadwerkelijk een hypotheek nodig hebt, maak je een afspraak voor een adviesgesprek. Het is hierbij van belang dat je een adviseur vindt die bij je past.

Kort samengevat kan je kiezen uit drie soorten advies:

  • execution only (oftewel geen advies)
  • advies van een specifieke bank
  • advies van een onafhankelijk adviseur

Het is aan te raden om voor een onafhankelijke adviseur te kiezen, omdat hierbij meer hypotheken worden meegenomen in de vergelijking. Let ook op eventuele verborgen kosten voor het afsluiten van (verplichte) verzekeringen.

In het adviesgesprek bespreek je onder andere welke hypotheekvorm je wilt afsluiten, hoe lang je de rente wil laten vastzetten en welke verzekeringen je bij je hypotheek afsluit.

Verzekeringen

Bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek ben je soms verplicht om een woonhuisverzekering en een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Daarnaast kan het verstandig zijn om een arbeidsongeschiktheids-, woonlasten-, of rechtsbijstandsverzekering af te sluiten. Laat je hierover goed adviseren door een onafhankelijke hypotheekadviseur.

Bij Viisi zijn de verplichte verzekeringen bij de prijs inbegrepen.

7. Concept hypotheekofferte

Na het adviesgesprek ga je een hypotheek afsluiten. We vragen hierbij een concept hypotheekofferte (ook wel renteaanbod of indicatief voorstel genoemd) aan bij de geldverstrekker(s) van jouw keuze. Hoe snel je deze krijgt hangt af van de bank waar je de offerte aanvraagt. Meestal duurt dit een paar werkdagen.

Controleer de hypotheekofferte goed, inclusief de kleine lettertjes!

8. Acceptatie en definitieve hypotheekofferte

Ben je akkoord met de concept hypotheekofferte? Dan begint het daadwerkelijke hypotheektraject bij de geldverstrekker. De acceptatie van je hypotheekaanvraag kan even duren.

Voor een snellere acceptatie verzamelt en controleert Viisi alle documenten eerst zelf, om ze daarna in één keer correct en volledig bij de geldverstrekker aan te leveren. De snelheid verschilt na ontvangst van de documenten verschilt per geldverstrekker. Je adviseur houdt je ondertussen op de hoogte van de status.

Zodra alle stukken door de hypotheekverstrekker positief beoordeeld zijn, ontvang je de definitieve hypotheekofferte. De definitieve offerte is bindend binnen de aangegeven termijn: de bank kan deze dus niet meer aanpassen of intrekken. Nadat je deze getekend retour hebt gestuurd, is je hypotheek in principe rond.

9. Notaris

Tijd om naar de notaris te gaan. Hier onderteken je twee verschillende aktes: de leveringsakte (waarmee je officieel eigenaar van de woning wordt) en de hypotheekakte (waarmee de geldverstrekker een hypothecair zekerheidsrecht op de woning krijgt en jij daarmee een lening).

Als je de woning samen koopt kun je hiernaast ook een samenlevingscontract laten opstellen door de notaris. Leg je eigen geld in of heb je gekozen voor een hypotheek met bouwdepot? Bespreek dit dan ook met de notaris.

10. Je hypotheek onderhouden

De eerste incasso door de hypotheekverstrekker vindt meestal pas plaats na het verstrijken van de eerste volledige kalendermaand na je bezoek aan de notaris. Hierdoor wijkt het eerste incassobedrag vaak af van de maandbedragen uit de offerte. Heb je bijvoorbeeld op 15 augustus getekend bij de notaris? Dan krijg je eind september pas het eerste incasso, waarbij ook de kosten voor augustus zijn inbegrepen.

Na deze eerste incasso betaal je maandelijks het bedrag dat is vastgelegd in de hypotheekofferte. Wil je later toch nog iets aan je hypotheek veranderen? Dan helpt Viisi je graag weer verder!

Gratis seminar

Alles weten over het kopen van een eigen woning en het afsluiten van je hypotheek? Meld je dan aan voor ons gratis seminar!

Meld je aan voor het seminar