Wat zijn de kosten voor een hypotheek? Eigenlijk is dat een vraag waar we meerdere antwoorden op kunnen geven. Je betaalt namelijk niet alleen maandelijkse kosten tijdens de looptijd van je hypotheek. Bij het kopen van een huis komen ook eenmalige uitgaven kijken.

Kosten hypotheek

Eenmalige kosten: aankoop- en financieringskosten

Bij de koop van een huis moet je eenmalige kosten betalen. Deze kun je grofweg verdelen in twee soorten: aankoopkosten en financieringskosten. Voorheen kon je deze uitgaven nog deels meefinancieren in je hypotheek, maar sinds 2018 kan dit helaas niet meer. Je moet ze dus met eigen geld kunnen betalen.

Bij aankoopkosten moet je, naast de koopsom, denken aan dingen als de overdrachtsbelasting en de leveringsakte die de notaris voor je opstelt. Onder financieringskosten rekenen we onder andere de taxatiekosten, de hypotheekakte en de kosten voor het hypotheekadvies. De eenmalige uitgaven bij het kopen van een woning verschillen daarnaast ook per soort woning: is het bestaande bouw of nieuwbouw?

In dit artikel hebben we alle mogelijke bijkomende kosten op een rij gezet.

Download onze whitepaper ‘Kosten woning kopen’

Alle informatie die je nodig hebt, verpakt in één whitepaper. Vul je gegevens in en download gratis onze whitepaper ‘Kosten woning kopen’.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kosten hypotheekadvies

Het hypotheekadvies is onderdeel van de eenmalige uitgaven bij de aankoop van een woning. Het is mogelijk om je hypotheek zonder advies af te sluiten (execution only), maar vaak is het verstandiger om hulp in te schakelen van een goed opgeleide hypotheekadviseur. Daarnaast heb je bij execution only alsnog te maken met de afsluitkosten. De kosten voor hypotheekadvies kunnen sterk verschillen per adviseur. Let daarbij ook op eventuele bijkomende kosten voor het afsluiten van (verplichte) verzekeringen!

Bij Viisi kun je rekenen op een duidelijke vaste prijs met heldere voorwaarden, die we bij het eerste telefonische adviesgesprek met je bespreken. Voor een starterstarief vanaf € 2.495 (fiscaal aftrekbaar) vergelijken we meer dan 31 geldverstrekkers voor je. Onze WO-opgeleide adviseurs denken graag met je mee en bemiddelen in het afsluiten van de hypotheek. Daarnaast regelen we, als je dat wilt, een passende overlijdensrisicoverzekering en woonlastenverzekering. Onafhankelijk en voor een scherpe rente die bij jouw situatie past. En we hebben al 16 kantoren in de randstad, dus de kans is groot dat we ook bij jou in de buurt zitten!

Bekijk ook: Jouw hypotheek in vijf stappen.

Vergelijk Viisi met andere hypotheekadviseurs

 
hypotheekadviseur De Hypotheker Viisi NV Hypotheekshop Rabobank ABN-AMRO ING
overlijdensrisicoverzekering € 250-500
woonlastenverzekering € 250-500
onafhankelijk
schadeverzekeringen vergelijking
WO opgeleide adviseur
periodieke kosten € soms € 0 € 0 € 50 € 0 € 0
tarief 1e huis kopen € 1.495-3.495 € 2.495 € 3.300 € 2.140 € 1.875 € 1.800
plan een afspraak

Maandelijkse kosten: hypotheek aflossen

Heb je alle eenmalige kosten voldaan en zijn de aktes gepasseerd bij de notaris? Dan begin je met het afbetalen van je hypotheek. Die maandelijkse uitgaven bestaan uit twee delen: de aflossing en de rente die je over de lening betaalt.

Hoe de verhouding tussen deze twee bedragen is, is afhankelijk van de hypotheekvorm die je kiest. Ga je voor een lineaire of annuïtaire hypotheek?

Bereken je maandlasten

Ben je benieuwd naar je maandlasten tijdens de looptijd van je hypotheek? Onze rekentool geeft je een gedetailleerd overzicht.

Wil je meer weten over de eenmalige en maandelijkse uitgaven die bij jouw hypotheekaanvraag komen kijken? Bel ons gerust voor een vrijblijvend advies.

Plan een belafspraak