Is je bod geaccepteerd? Gefeliciteerd, geluksvogel! Tijd om het koopcontract te tekenen. Vaak staat daarin dat de verkoper voor de zekerheid een waarborgsom wil ontvangen, ter hoogte van 10% van de koopsom. Je kunt dit bedrag van je eigen geld betalen, maar een andere optie is om een bankgarantie te regelen. In dit artikel lees je hoe het zit.  Luister je liever naar dit artikel? Dat kan hier!

Bij het tekenen van het koopcontract word je niet meteen eigenaar van de woning. Je moet immers eerst nog je hypotheek regelen. Pas als dat in kannen en kruiken is, kun je naar de notaris voor de leveringsakte, en word je officieel eigenaar.

Waarom een waarborgsom?

Voor het zover is, wil de verkoper echter wel graag zeker zijn van de verkoop. Dit is de reden dat die waarborgsom in je koopcontract is opgenomen. De waarborgsom kun je eigenlijk zien als een soort compensatie voor de verkoper, voor het geval de koop toch niet doorgaat.

Vaak bedraagt de waarborgsom 10% van de koopsom van de woning. Je betaalt deze niet direct aan de verkoper, maar via de notaris. Die houdt het bedrag in beheer tot de koop definitief is. Gaat de koop gewoon door? Dan wordt de waarborgsom aan je teruggestort (na verrekening met eventuele inleg uit eigen geld). Niks aan de hand dus.

Gaat de verkoop niet door, en kun je je niet beroepen op een geldige reden? Dan moet je de waarborgsom (via de notaris) afstaan aan de verkoper. Jij kunt je verplichting richting de verkoper immers niet nakomen, en de verkoper krijgt op deze manier een soort vergoeding voor de misgelopen verkoop.

Zelf betalen of bankgarantie?

Je kunt de waarborgsom uit eigen geld betalen. Die 10% van de koopsom komt echter vaak neer op een flink bedrag, en dat staat niet bij iedereen kant-en-klaar op de spaarrekening. Daarom kun je ook kiezen voor een bankgarantie.

Bij een bankgarantie belooft een derde partij om de waarborgsom voor te schieten als de koop niet doorgaat. Dit is lang niet altijd dezelfde partij als de geldverstrekker van je hypotheek. Bij Viisi werken we voor bankgaranties bijvoorbeeld vaak samen met BNP Paribas. Hiervoor teken je een aparte overeenkomst met de geldverstrekker. Gaat de koop door? Dan eindigt de overeenkomst weer.

Gaat de verkoop niet door, en kun je geen beroep doen op een geldige reden? Dan gaat de waarborgsom (via de notaris) naar de verkoper. In het geval van bankgarantie schiet de geldverstrekker dit dus voor. De bankgarantie wordt dan omgezet in een lening, die je moet terugbetalen aan de geldverstrekker.

Kosten bankgarantie

De kosten voor de bankgarantie verschillen per geldverstrekker. Vaak kost het je 1% van de waarborgsom, maar sommige geldverstrekkers rekenen er minder of helemaal geen kosten voor. Als de geldverstrekker hogere kosten rekent of geen bankgarantie aanbiedt, kun je via Viisi gebruikmaken van een vast tarief voor een bankgarantie. De notaris verrekent deze kosten bij de overdracht.

De koop gaat niet door, wat nu?

We hadden het hierboven al een paar keer over het belang van een ‘geldige reden’ als de koop niet doorgaat. Wanneer je je niet kunt beroepen op een geldige reden voor de annulering van de koop, ben je immers je waarborgsom kwijt. Dubbele pech dus: geen woning én een hap uit je spaarrekening, of een schuld door de bankgarantie. Let daarom op de volgende twee punten.

1. Bedenktijd

In het koopcontract staat altijd opgenomen dat je drie dagen bedenktijd hebt. In die termijn kun je nog zonder opgaaf van redenen afzien van de koop. Je hoeft in dat geval geen waarborgsom af te staan aan de verkoper.

2. Ontbindende voorwaarden

Als koper is het verstandig om bepaalde ontbindende voorwaarden in het koopcontract op te nemen. Op basis van die ontbindende voorwaarden kun je namelijk zonder betaling van de koopsom of de waarborgsom afzien van de koop.

De bekendste ontbindende voorwaarde is het financieringsvoorbehoud. Is je hypotheekaanvraag afgewezen (bij meerdere geldverstrekkers)? Balen, want dan kun je de woning dus tóch niet kopen. Als je een voorbehoud van financiering als ontbindende voorwaarde in het koopcontract hebt opgenomen en je beroept je daarop vóór de afgesproken einddatum, ben je de verkoper echter geen waarborgsom verschuldigd. Het is in vrijwel alle gevallen dus wel zo verstandig om een financieringsvoorbehoud op te nemen als ontbindende voorwaarde!

Een andere veel voorkomende voorwaarde is het bouwkundig voorbehoud. Dat houdt in dat je als koper de koop kunt afblazen als er ernstige gebreken in het huis blijken te zijn, of de herstelkosten van eventuele gebreken hoger zijn dan afgesproken. Sinds 1 februari 2018 staat deze voorwaarde standaard in het koopcontract opgenomen.

Advies nodig?

De adviseurs van Viisi rekenen graag voor je uit of het verstandig is om de waarborgsom uit eigen geld te betalen, als je dat kan. Ga je voor een bankgarantie? Dan helpen we je graag om deze te regelen. Maak gerust een belafspraak om jouw situatie te bespreken.

Plan direct een belafspraak