Je bod is geaccepteerd. Dat is natuurlijk fantastisch nieuws. Vaak staat in je koopcontract een datum waarop je een waarborgsom moet storten óf een bankgarantie moet stellen. Wat is het verschil tussen een bankgarantie en waarborgsom? En hoe regel je het? We leggen het uit. 

Waarom een waarborgsom?

De waarborgsom is een aanbetaling van 10% van de koopsom, die je terugkrijgt als de koop doorgaat. Het is daarmee een soort garantie voor de verkoper. Als je een koopcontract tekent ben je immers nog niet meteen eigenaar van de woning. In de tussentijd wil de verkoper graag zekerheid. Daar is de waarborgsom voor bedoeld.

Je hebt 2 opties:

  • De waarborgsom betalen met eigen geld
  • Een bankgarantie laten stellen

De waarborgsom betalen met eigen geld

Je kunt de waarborgsom met eigen geld betalen. Voor de afgesproken datum stort je het geld bij de notaris. Dat is handig als je toch al veel eigen geld wilde inbrengen voor de koop van het huis, of als je geld hebt dat je even kunt missen. Die 10% van de koopsom is vaak natuurlijk een flink bedrag dat niet zomaar bij iedereen op de spaarrekening staat. Daarom kun je ook kiezen voor een bankgarantie.

Een bankgarantie stellen

Bij een bankgarantie staat een derde partij garant voor de waarborgsom, mocht de koop niet doorgaan. Je kunt een bankgarantie regelen via je hypotheekadviseur. Bij Viisi werken we voor bankgaranties samen met BNP Paribas en Nationale Waarborg. Je tekent een aparte overeenkomst voor de bankgarantie die automatisch eindigt als de koop doorgaat.

Kosten bankgarantie

De kosten van de bankgarantie zijn meestal 1% van de waarborgsom. Sommige geldverstrekkers hebben een lager percentage of rekenen er helemaal geen kosten voor. Als je geldverstrekker hogere kosten rekent of geen bankgarantie aanbiedt, kun je via Viisi gebruikmaken van een vast laag tarief voor een bankgarantie. Speciaal voor klanten van Viisi rekent BNP Paribas een gunstig vast tarief van €275 voor garantiebedragen tot €35.000. Vanaf dit bedrag betaal je €375. De notaris verrekent deze kosten bij de overdracht.

Hoe het verder bij de notaris werkt

De waarborgsom is een aanbetaling van 10% van de koopsom. Als je een huis koopt van €400.000 gaat het dus om €40.000 euro. Je stort dit bedrag bij de notaris voor de afgesproken datum in het koopcontract. In sommige gevallen moet je het geld voor langere tijd missen. Dus let op: door de negatieve rente wordt de waarborgsom die je hebt gestort elke dag minder waard. Daar denk je als woningkoper misschien niet direct over na, maar je gaat het wel terugzien op de factuur van de notaris.

Gaat de koop gewoon door? Dan moet je de waarborgsom terugkrijgen van de notaris na de sleuteloverdracht. Heb je een bankgarantie? Dan stuurt de verstrekker van de bankgarantie een bericht naar de notaris.

Als de koop niet doorgaat

Gaat de verkoop niet door en kun je geen beroep doen op een geldige reden? Dan gaat de waarborgsom (via de notaris) naar de verkoper. In het geval van een bankgarantie schiet de geldverstrekker dit voor. De bankgarantie wordt dan omgezet in een lening, die je moet terugbetalen aan de geldverstrekker.

Zo voorkom je dat de koop niet doorgaat

Geen woning én een hap uit je spaarrekening of een schuld door de bankgarantie, dat wil je natuurlijk niet. Let daarom op de volgende punten:

Advies over het betalen van de waarborgsom

Onze adviseurs rekenen graag voor je uit of het verstandig is om de waarborgsom met eigen geld te betalen. Ga je voor een bankgarantie? Dan helpen we graag om deze te regelen. Maak gerust een vrijblijvende afspraak om jouw situatie te bespreken.

Plan direct een afspraak

Deel dit artikel: