Twijfel je of je op latere leeftijd, met je (naderende) pensioen, nog een huis kan kopen? Geen zorgen, er wordt bij het verstrekken van een hypotheek niet naar je leeftijd gekeken. Zelfs als je al 95 bent kun je nog een hypotheek voor de komende 30 jaar afsluiten.

Kopen of huren op latere leeftijd

Ook fijn: een overlijdensrisicoverzekering (ORV) is niet bij alle geldverstrekkers verplicht, dus ook dit hoeft geen obstakel te vormen.

Het is echter wel belangrijk om jezelf een paar vragen te stellen om tot de keuze voor kopen of huren op latere leeftijd te komen:

Kun je de lasten dragen?

Geldverstrekkers willen graag zekerheid hebben dat je de komende 30 jaar je hypotheeklasten nog kunt dragen, dus ook als je pas op latere leeftijd een woning koopt. Denk daarom goed na over hoe je financiële toekomst eruit ziet: ga je minder werken? Of ga je binnenkort al met pensioen? Bereken dan goed hoe je inkomen zich zal ontwikkelen. Je pensioeninkomen wordt ook meegenomen bij de hypotheekaanvraag, dus het is belangrijk om hier rekening mee te houden.

Daarnaast moet je bij enkele geldverstrekkers ook een overlijdensrisicoverzekering bij je hypotheek afsluiten, en die premie wordt een stuk hoger naarmate je ouder bent of bepaalde kwaaltjes hebt. Gelukkig is dit bij veel geldverstrekkers geen verplichting meer.

Ten slotte kan het slim zijn om alvast na te denken over welke hypotheekvorm je wilt. Bij een lineaire aflossing gaan je totale maandlasten steeds lager, wat handig kan zijn als je verwacht dat je inkomen omlaag gaat. Ook kan een aflossingsvrij leningdeel uitkomst bieden. Hiermee betaal je gedurende de looptijd alleen rente over je lening, en los je pas aan het eind van je looptijd de hele hypotheek af. Dit is vaak een stuk betaalbaarder ten opzichte van huurlasten.

Onze hypotheekadviseurs kunnen je helpen met een schatting van je maandlasten wat betreft je hypotheek én eventuele verzekeringen.

Wordt dit je laatste woning?

Een voordeel van kopen op latere leeftijd is dat je mogelijk niet snel weer wilt verhuizen. Je bent dan maar één keer een bedrag kwijt aan de eenmalige bijkomende kosten van een koopwoning. Bovendien, een koopwoning kun je in één keer klaarmaken voor de rest van je leven. Je kunt bijvoorbeeld al speciale voorzieningen laten aanbrengen, voor als je later minder mobiel bent.

Verwacht je niet heel lang in de woning te blijven wonen? Dan is huren meestal verstandiger.

Onderhoud en verkoop op latere leeftijd

Bedenk je bij een koopwoning dat je in de toekomst wellicht nog onderhoud moet plegen. Het kan natuurlijk zijn dat doe-het-zelven tegen die tijd geen optie meer voor je is, waardoor je meer kwijt bent aan het uitbesteden hiervan.

En moet je woning toch ooit verkocht worden? Bedenk dan of je dat nog zelf kunt regelen, of dat je dit aan familie kunt overlaten.

Plan een vrijblijvende afspraak

Meer weten over kopen op latere leeftijd?

Ook voor iedereen die zich op latere leeftijd oriënteert op het kopen van een woning biedt ons webinar een mooie start.

In 1 avond nemen we je stapsgewijs mee in alles wat erbij komt kijken als je een eigen woning gaat kopen. Alle fases komen aan bod: het oriënteren, zoeken, kopen én financieren van je toekomstige woning.

Je kunt in een informele, digitale setting direct al je vragen per chat stellen aan een Viisi-adviseur.

Meld je aan voor ons volgende webinar

Download onze whitepaper ‘Wat is slimmer: huren of kopen?’

Alle informatie die je nodig hebt, verpakt in één whitepaper. Vul je gegevens in en download gratis onze whitepaper ‘Wat is slimmer: huren of kopen?’.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.