Viisi doet elk kwartaal onderzoek naar de positie van starters op de Nederlandse woningmarkt. We zijn kennispartner op het gebied van woonstarters en mengen ons actief in het debat over hoe de woningmarktproblematiek opgelost zou kunnen worden. Op deze pagina vind je een overzicht van de gepubliceerde Viisi Startersbarometers.

Starter kritisch op woningmarktbeleid | November 2023

Maar liefst 66 procent van alle starters op de Nederlandse woningmarkt beoordeelt het woningmarktbeleid van de afgelopen jaren met een vijf of lager. Dit blijkt uit de Startersbarometer Q3 2023 van Viisi Hypotheken, een periodiek onderzoek onder 1.117 Nederlanders tussen de 22 en 35 jaar oud zonder koopwoning, uitgevoerd door Panelwizard. Negen op de tien respondenten vinden daarom dat een volgend kabinet serieus moet ingrijpen op de Nederlandse woningmarkt.

Bekijk de uitkomsten

Voorbeeld van een onderzoeksvisual

Voorbeeld van een onderzoeksvisual

Sentiment onder starters gelijk aan voorgaand kwartaal | Juli 2023

Ondanks de licht gestegen woningprijzen, is een gemiddeld Nederlands koophuis nog altijd bijna negen procent goedkoper dan een jaar geleden. Omdat de vraag naar huizen echter groter is dan het aanbod én de hypotheekrente ten opzichte van 2022 fors gestegen is, verwacht slechts één op de vijf starters in de komende twaalf maanden een huis te kopen. Het sentiment onder starters is daarmee vrijwel onveranderd ten opzichte van Q1 2023.

Bekijk de uitkomsten

Sentiment starters voor het eerst sinds tweede kwartaal 2022 gedaald | Maart 2023

Voor het eerst sinds 2013 daalden de huizenprijzen het afgelopen halfjaar flink. Toch bedraagt de gemiddelde woningprijs nog altijd 424.700 euro, een bedrag dat een aanzienlijk gedeelte van de starters tegenwoordig – mede dankzij de hoge hypotheekrente – moeilijk(er) kan lenen. Om meer inzicht te krijgen in het huidige en toekomstige sentiment onder starters op de Nederlandse woningmarkt, doet Viisi Hypotheken ieder kwartaal onderzoek onder meer dan duizend jonge Nederlanders (22 tot 25 jaar) en vraagt hen naar hun ervaringen en verwachtingen.

Bekijk de uitkomsten

Viisi startersbarometer Q1 2023

Starters voor tweede kwartaal op rij positiever over woningmarkt | November 2022

Het percentage Nederlandse starters dat verwacht binnen één jaar een huis te kopen, is voor het tweede kwartaal op rij gestegen. Het verwachtingscijfer is daarmee in de afgelopen zes maanden verdubbeld: van slechts elf procent in het tweede kwartaal van dit jaar en zeventien procent in het vorige kwartaal naar 24 procent nu. Dit blijkt uit de Startersbarometer Q4 2022 van Viisi Hypotheken.

Bekijk de uitkomsten

Aantal starters dat een huis kan kopen fors gestegen | September 2022

Minder bezichtigingen, een kleiner aanbod beschikbare koophuizen en minder vaak overbieden. Het lijkt erop dat de Nederlandse woningmarkt na kwartalen van ongekende groei dan toch eindelijk iets afkoelt. Welk effect heeft dit op de stemming onder Nederlandse koopstarters; zijn zij optimistischer geworden over hun toekomstige slagingskansen op de woningmarkt of kijken zij het vanwege de oplopende inflatie liever nog even aan?

Bekijk de uitkomsten

Nog maar 1 op de 9 starters kan eigen huis kopen | Juli 2022

Een krappe woningmarkt, stijgende energie-, brandstof- en voedselprijzen en een op hol geslagen inflatie. Uit recent onderzoek van het Centraal Planbureau blijkt dat op dit moment tussen de 9% en 15% van alle huishoudens (1,2 miljoen) het risico loopt om betalingsproblemen te krijgen. Hoe vertaalt deze situatie zich door naar koopstarters op de Nederlandse woningmarkt? Wat merken zij van de gestegen energieprijzen en hoe zien zij op de korte- en (middel)lange termijn de toekomst voor zich?

Bekijk de uitkomsten

Slechts 15% koopstarters positief over kans op koopwoning | Maart 2022

De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande koopwoning bedroeg het afgelopen jaar € 387.000,- (bron: CBS). Sinds het begin van de meting in 1995 hebben Nederlanders nog nooit zoveel betaald voor een eigen huis. Was het een jaar geleden al lastig voor starters op de woningmarkt om een eerste huis te kopen, inmiddels is het vrijwel onmogelijk geworden. Om meer inzicht te krijgen in het huidige sentiment onder Nederlandse starters, doet Viisi Hypotheken ieder kwartaal onderzoek onder meer dan 1000 jonge Nederlanders (22 tot 35 jaar) en vraagt hen naar hun ervaringen en verwachtingen.

Bekijk de uitkomsten

Slechts 1 op de 5 starters denkt in 2022 een eerste huis te kopen | Januari 2022

Op de Nederlandse woningmarkt wordt al enige tijd record na record verbroken. Ondanks reportages, protesten, Kamervragen en een groeiende onvrede onder woningzoekers steeg de gemiddelde woningprijs in het afgelopen kwartaal met maar liefst 17,5%. Een eerste koopwoning raakte hierdoor het afgelopen kwartaal voor veel Nederlandse starters nog verder uit zicht. De situatie is momenteel zo nijpend, dat nog maar 1 op de 5 jonge Nederlanders in 2022 een eerste huis denkt te kopen. Om meer inzicht te krijgen in het huidige sentiment onder Nederlandse starters, doet Viisi Hypotheken ieder kwartaal onderzoek onder meer dan 1.000 jonge Nederlanders (22 tot 35 jaar) en vraagt hen naar hun ervaringen en verwachtingen.

Bekijk de uitkomsten

Startersbarometer: Groeiende wanhoop onder starters op de woningmarkt | 16 September 2021

Meer dan tienduizend Nederlanders, waaronder veel jonge starters, namen afgelopen zondag deel aan het woonprotest. Met een geschat woningtekort van driehonderdduizend huizen, een overspannen huizenmarkt en lange wachtrijen voor betaalbare sociale huurwoningen maken veel jonge Nederlanders zich grote zorgen over hun (toekomstige) kansen op de woningmarkt. Om meer inzicht te krijgen in het huidige sentiment onder Nederlandse starters, deed Viisi Hypotheken onderzoek onder 1.020 jonge Nederlanders (22 tot 35 jaar) en vroeg hen naar hun ervaringen en verwachtingen.

Bekijk de uitkomsten

Startersbarometer: Verwachtingen van starters op de woningmarkt | Juli 2021

In de afgelopen 12 maanden steeg de gemiddelde huizenprijs in Nederland met gemiddeld 12% naar ruim € 385.000. Ondanks een versoepeling van de leennormen en (gedeeltelijke) afschaffing van de overdrachtsbelasting voor starters, is voor een groot gedeelte van hen een eigen huis stilaan onbereikbaar geworden. Viisi Hypotheken deed daarom onderzoek onder 1.055 jonge Nederlanders (22 tot 35 jaar) en vroeg hen naar hun verwachtingen en/of ervaringen met de woningmarkt.

Bekijk de uitkomsten

Viisi Startersbarometer | 2020

Starters op de woningmarkt hebben het lastig. Er is weinig aanbod en wat er beschikbaar is, is vaak onbetaalbaar. Denken Nederlandse jongeren dat zij een eerlijke kans hebben op de woningmarkt of zien zij het somber in? En wat is hun verwachting voor het aankomende jaar: wordt het makkelijker om een succesvolle hypotheekaanvraag te doen of juist niet? Viisi Hypotheken deed daarom onderzoek onder 1.004 Nederlanders tussen de 22 en 35 jaar met een koopwens.

Lees hier de meest opvallende resultaten

Viisi Startersbarometer | 2019

Hoe je als starter je eerste koopwoning financiert (mei)

Een huis kopen is vandaag de dag moeilijker dan ooit, met name voor starters. Welke middelen zetten deze jonge kopers in om een woning te bemachtigen? Lenen ze geld van familie? Nemen ze schenkingen aan? Zijn ze bereid hun studieschuld te verzwijgen? Viisi liet Panelwizard onderzoek uitvoeren onder 1.019 Nederlanders met een leeftijd tussen de 22 en 35.

Dit zijn de resultaten

Starters en overbieden in een verhitte woningmarkt (juni)

De woningmarkt is oververhit en vooral in de Randstad is er een heuse overbiedingsgekte uitgebroken. Gaan jonge kopers hierin mee of wachten ze juist met het kopen van een huis? Viisi liet het onderzoeken. PanelWizard voerde onderzoek uit onder 1.013 Nederlanders met een leeftijd tussen de 22 en 35.

Bekijk de resultaten

Maatregelen die de overheid moet nemen om krappe woningmarkt op te lossen (september)

Niet alleen voor starters is het moeilijk om een woning te huren of te kopen, het is voor bijna iedereen lastig om een huis te bemachtigen in deze krappe huizenmarkt. Welke maatregelen moet de Nederlandse overheid nemen om dit probleem aan te pakken? Viisi vroeg het aan 1.030 Nederlanders in een door PanelWizard uitgevoerd onderzoek.

Dit zijn de uitkomsten

Viisi Startersbarometer | 2018

We weten het al lang: starters hebben het zwaar op de Nederlandse woningmarkt. Politici, banken en andere geldverstrekkers luiden de noodklok. Maar deze politieke oneliner wordt nooit echt onderbouwd. Daarom hebben IG&H en Viisi de handen ineen geslagen en onderzoek gedaan om antwoord te vinden op de vraag: heeft de Nederlandse starter het écht zo moeilijk op de woningmarkt? Zo ja, hoe komt dat en wat kunnen we eraan doen om het op te lossen? Eerste conclusie: 47% van Viisi’s starters kan alleen een woning kopen met financiële steun van ouders.

Bekijk alle uitkomsten uit 2018

Schuif aan bij onze webinars voor starters!

Ben jij een starter op de woningmarkt? En kun je wel wat tips gebruiken? Neem dan deel aan één van onze gratis webinars.

Webinars

 

Plan hier je webinar

Meer lezen over starten op de woningmarkt?

Er komt veel kijken bij het kopen van een eerste huis als starter. Van de hypotheekaanvraag tot het leggen van de eerste plint. Wij nemen je bij de hand en vertellen waar je in ieder geval op moet letten bij het kopen van een eerste huis.

Spreek je liever direct met een van onze adviseurs? Plan dan een afspraak in.

Maak direct een afspraak

Deel dit artikel: