In de afgelopen 12 maanden steeg de gemiddelde huizenprijs in Nederland met gemiddeld 12% naar ruim € 385.000. Ondanks een versoepeling van de leennormen en (gedeeltelijke) afschaffing van de overdrachtsbelasting voor starters, is voor een groot gedeelte van hen een eigen huis stilaan onbereikbaar geworden. Viisi Hypotheken deed daarom onderzoek onder 1.055 jonge Nederlanders (22 tot 35 jaar) en vroeg hen naar hun verwachtingen en/of ervaringen met de woningmarkt.

Starters met studieschulden

Voor iedere euro studieschuld wordt afhankelijk van de terugbetaaltermijn tot  € 1,80 in mindering gebracht op je maximale hypotheek. De gemiddelde studieschuld in Nederland bedraagt € 26.000. Dat betekent dat 2 starters op zoek naar een huis hiermee tot bijna € 94.000 minder kunnen lenen.

Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst 1 op de 3 jonge Nederlanders er daarom voor kiest om zijn of haar studieschuld te verzwijgen. 2 jaar geleden bedroeg dit slechts 15% van de starters.

Aantal starters dat studieschuld verzwijgt in 2 jaar tijd verdubbeld.

Meer starters bereid tot overbieden

Uit recent onderzoek van RTL bleek dat in het afgelopen jaar ongeveer 6 op de 10 Nederlandse koophuizen boven de vraagprijs zijn verkocht. Het komt dan ook niet als een verrassing dat het aantal jonge Nederlanders dat bereid is te overbieden in 2 jaar tijd is gestegen van 20% naar 50%. Opvallend genoeg zijn twintigers – met vaak minder financiële armslag – het meest bereid om meer te bieden dan de vraagprijs.

Het percentage starters dat bereid is om te overbieden is in 2 jaar verdubbeld.

Onverantwoorde risico’s

Ook het aantal woningbezichtigingen is het afgelopen jaar sterk toegenomen. Volgens Makelaarsland heeft iedere potentiële huizenkoper gemiddeld 11 concurrenten. Een jaar geleden waren dit er slechts 5. Maar liefst 79% van de ondervraagde jonge Nederlanders stelt dat de huidige situatie op de woningmarkt ervoor zorgt dat starters onverantwoorde (financiële) risico’s moeten nemen om een huis te kopen.

Starters voelen zich gedwongen tot nemen onverantwoorde risico's.

Pessimistisch over slagingskansen

Maar liefst 93% van alle ondervraagde Nederlandse jongeren zegt dat een eigen koopwoning op dit moment onbereikbaar is voor starters. In de provincies Noord- en Zuid-Holland zijn starters het meest pessimistisch over hun slagingskansen op de huizenmarkt. Van alle ondervraagden zijn Friezen het positiefst gesteld.

Starters uit Zuid-Holland het meest pessimistisch over slagingskansen op de woningmarkt.

Inleveren op woningwensen

Zoekt en gij zult vinden. Ook in de huidige markt zijn er genoeg mooie en interessante woningen te vinden; zeker wanneer je het zoekgebied iets verruimt of genoegen neemt met een slaapkamer minder. Maar liefst 1 op de 3 jonge Nederlanders is bereid een huis te kopen dat niet volledig aan zijn of haar woonwensen voldoet. In Noord-Holland bedraagt dit zelfs bijna de helft van de starters.

Noord-Hollandse starters het meest bereid om in te leveren op woonwensen.

Schuif aan bij onze webinars!

Ben jij een starter op de woningmarkt? En kun je wel wat tips gebruiken? Neem dan deel aan één van onze gratis webinars.

Webinars

Plan hier je webinar