Heb je het huis van je dromen gevonden? Dan is het tijd om te gaan bieden. Vaak is er in deze drukke markt sprake van tijdsdruk om snel te beslissen. Er is echter een aantal zaken die je goed in gedachten moet houden bij het bieden op een huis.

De waarde van het huis

Het bepalen van de waarde van de woning en daarmee hoeveel je bereid bent te bieden is vaak een lastig proces. Er is een aantal manieren om een goed beeld te krijgen van de reële waarde van een huis. Het makkelijkst is zelf een ‘buurtonderzoek’ te doen op bijvoorbeeld Funda, waarbij je kijkt naar de vraagprijs van vergelijkbare woningen en hoe lang deze al te koop staan. Voor een meer onderbouwd beeld kun je tegen betaling een indicatie van de woningwaarde opvragen bij het kadaster of bij het WOZ Waardeloket. Ten slotte kun je het scherpste beeld krijgen door de waarde te laten vaststellen door een taxateur (iets dat bij de hypotheekaanvraag nog van pas kan komen).

Belangrijke factoren om bij het bepalen van de waarde mee te nemen zijn in ieder geval de locatie, de staat van het onderhoud, de woonomgeving en het beleid van de gemeente.

Bieden op een huis

De hoogte van het bod

De hoogte van jouw openingsbod wordt natuurlijk in belangrijke mate bepaald door de waarde van de woning. Daarnaast kun je de hoogte laten afhangen van andere zaken zoals de maximale hypotheek die je verwacht te krijgen, hoe lang de woning al te koop staat, hoe graag de verkoper er van af wil (bijvoorbeeld vanwege dubbele lasten) en, vooral van belang in de grote steden, de aanwezigheid van concurrentie.

Je kan de maximale hypotheek ook vrijblijvend door één van onze adviseurs laten peilen tijdens een telefonische afspraak die je zelf in kunt plannen. Dan weet je direct wat je maximaal kunt bieden op een huis. In ieder geval is het belangrijk om van te voren te bedenken of het openingsbod ook meteen je eindbod is, of dat je eventueel bereid bent om te onderhandelen over de prijs. In beide gevallen is het nuttig om voor jezelf een maximum te bepalen.

Ontbindende voorwaarden opnemen

Naast het doorgeven van de prijs geef je bij het bieden op een huis meestal nog iets anders door: ontbindende voorwaarden. Meestal is het verstandig om deze mee te nemen in jouw bod. Hieronder zetten we ze op een rij:

  • Je kunt kiezen voor een financieringsvoorbehoud. Dat geeft jou als koper tot een bepaalde datum de tijd om de financiering voor de aankoop rond te krijgen. Lees meer over bieden met of zonder financieringsvoorbehoud.
  • Wat je ook kunt opnemen in jouw bod is een vervaldatum (of deadline) waarbinnen het bod moet worden aanvaard door de koper.
  • Als laatste wordt soms als voorwaarde gesteld dat het pand ontruimd en vrij van huurders wordt opgeleverd. Zo voorkom je dat je onverwachts met huurders wordt opgezadeld waarvan de huurcontracten erg moeilijk ontbonden kunnen worden.

Sinds 1 februari 2018 is bieden onder voorbehoud van de bouwkundige keuring standaard opgenomen in het koopcontract. Dit hoef je niet meer los op te nemen als je gaat bieden.

Bieden op een huis

Als je gaat bieden op een huis zul je meestal contact op moeten nemen met de verkopende makelaar. Dit kan vaak schriftelijk en telefonisch, en soms ook via de website van de makelaar. Het is echter sterk aan te raden om via e-mail te communiceren om misverstanden te vermijden en jezelf de tijd te geven om rustig te reageren.

Meer tips nodig?

Viisi helpt je graag op weg met een vrijblijvend advies. Zo kun je met een gerust hart gaan bieden!

Plan een vrijblijvende belafspraak