Starters op de woningmarkt hebben het lastig. Er is weinig aanbod en wat er beschikbaar is, is vaak onbetaalbaar. Denken Nederlandse jongeren dat zij een eerlijke kans hebben op de woningmarkt of zien zij het somber in? En wat is hun verwachting voor het aankomende jaar: wordt het makkelijker om een succesvolle hypotheekaanvraag te doen of juist niet? Viisi Hypotheken deed daarom onderzoek onder 1.004 Nederlanders tussen de 22 en 35 jaar met een koopwens. Je leest hier de meest opvallende resultaten.

Na de kredietcrisis zijn de Nederlandse huizenprijzen geëxplodeerd. Waar je vroeger met je eerste salaris al bijna een huis kon kopen, is dit in de huidige tijd helaas niet meer het geval. Twee op de drie Nederlandse jongeren met een koopwens zegt dat het voor hen momenteel onmogelijk is om een huis te kopen. Onder middelbaar opgeleiden bedraagt dit maar liefst 76 procent. Hoe dit percentage zich weerhoudt ten opzichte van hoogopgeleiden en praktisch geschoolden, vind je in de visual hiernaast.

Viisi Startersbarometer: Voor veel starters is het onmogelijk om nu een woning te kopen

Uit het onderzoek blijkt dat een eigen woning voor een groot gedeelte van de ondervraagden op dit moment onbereikbaar is. Ook de toekomst is weinig hoopgevend. Maar liefst 77 procent van de starters verwacht dat het voor hen komend jaar (nog) lastiger wordt om een hypotheek te krijgen. Onder vrouwelijke starters tot dertig jaar bedraagt dit percentage zelfs 83 procent. Bekijk de visual hiernaast voor de verschillen tussen mannen en vrouwen verdeeld over twee leeftijdscategorieën.

Viisi

Sinds de versobering van de leennormen is het voor woningkopers onmogelijk geworden om meer te lenen dan de woningwaarde. Aanvullende kosten, zoals de notariskosten en overdrachtsbelasting komen hierdoor vaak voor rekening van de kopende partij. Een goedgevulde spaarrekening is daarom onmisbaar bij de aankoop van een nieuwe woning. Opvallend genoeg geeft 59 procent van de ondervraagden aan dat zij te weinig hebben gespaard om een eigen huis te kunnen kopen. Benieuwd naar het verschil tussen mannen en vrouwen? Zie de visual hiernaast voor het antwoord.

Viisi

Vanwege de slechte spaarmoraal onder starters moeten zij vaker (noodgedwongen) aankloppen bij hun (groot)ouders, zo blijkt uit het onderzoek. Maar liefst 65 procent van de ondervraagden zegt dat het zonder financiële hulp onmogelijk is om een huis te kopen. Opvallend is daarbij het verschil tussen de jonge en (iets) oudere starters. Bekijk voor de exacte percentages de visual hiernaast.

Viisi

Volgens het onderzoek frustreert het veel starters dat zij nog geen huis hebben gekocht. 59 procent is zelfs jaloers op vrienden of vriendinnen die wel een koopwoning hebben. Oudere starters herkennen deze gevoelens het meest. Benieuwd naar het verschil tussen jongere en oudere starters? Bekijk de visual hiernaast.

Viisi

Wil jij weten wat jouw kansen zijn op de woningmarkt? Maak een afspraak met één van onze hypotheekadviseurs.

Plan hier je afspraak