De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande koopwoning bedroeg het afgelopen jaar €387.000,- (bron: CBS). Sinds het begin van de meting in 1995 hebben Nederlanders nog nooit zoveel betaald voor een eigen huis. Was het een jaar geleden al lastig voor starters op de woningmarkt om een eerste huis te kopen, inmiddels is het vrijwel onmogelijk geworden. Om meer inzicht te krijgen in het huidige sentiment onder Nederlandse starters, doet Viisi Hypotheken ieder kwartaal onderzoek onder meer dan duizend jonge Nederlanders (22 tot 35 jaar) en vraagt hen naar hun ervaringen en verwachtingen.

Slechts 15% koopstarters positief over kans op koopwoning

Ondanks het Nationaal Bouwplan en de versnelde afbouw van de jubelton, is het percentage starters dat een eigen huis kan kopen in het afgelopen kwartaal wederom fors gedaald. In zes maanden tijd is het optimisme onder starters zelfs bijna gehalveerd. Vooral twintigers zijn vergeleken bij het voorgaande kwartaal minder positief; het verwachtingscijfer onder deze groep daalde van twintig procent in het vierde kwartaal van 2021 naar slechts elf procent nu. In totaal verwacht vijftien procent van de ondervraagde starters dit jaar een eerste woning te kunnen kopen.

slechts-15%-positief-over-kans-eerste-huis

Meerderheid starters wil verbod op zowel overbieden als speculeren

Huiseigenaren die in de afgelopen jaren hun huis hebben verkocht, zijn daar doorgaans financieel niet op achteruit gegaan. Uit cijfers van het NVM blijkt dat in het laatste kwartaal van 2021 op 61 procent van alle woningen tussen de €300.000,- en €400.000,- ten minste €25.000,- werd overboden. Ook investeerders zijn zich hiervan bewust: in de afgelopen tien jaar kochten grote beleggers voor bijna vijftien miljard euro aan Nederlandse huizen. Om excessen zoveel mogelijk tegen te gaan en hun eigen positie op de woningmarkt te versterken, is een ruime meerderheid van alle ondervraagde jongeren vóór een landelijk verbod op zowel overbieden als speculeren.

Meerderheid starters wil verbod op zowel overbieden als speculeren

Starters Noord-Holland grootste voorstanders belasting op overwaarde

 Lang niet zo radicaal als een landelijke verbod, maar daardoor niet minder effectief in het voorkomen van excessen op de woningmarkt, is een speciaal in te voeren belasting op overwaarde. Een voorbeeld hiervan is het Franse systeem, waarbij huizenverkopers zeventien procent afdragen van de gemaakte ‘winst’ op hun woning. Uit het onderzoek blijkt dat vier op de tien ondervraagden wel oren hebben naar een toekomstige belasting op overwaarde. Noord-Hollandse starters zijn met 45 procent de grootste voorstanders.

Starters Noord-Holland grootste voorstanders belasting op overwaarde

Strengere rekenregels het populairst onder praktisch geschoolden

Volgeplande kijkdagen, snel beslissen en bieden zonder enige vorm van voorbehoud. In de strijd om de laatste overgebleven huizen nemen woningkopers steeds grotere risico’s om de concurrentie te slim (én snel) af te zijn. Maar liefst 71 procent van alle ondervraagden vindt daarom dat woningkopers beter tegen zichzelf in bescherming moeten worden genomen, door bijvoorbeeld strengere financiële rekenregels te hanteren of een verruiming van de wettelijke bedenktermijn. Opvallend genoeg zijn hoogopgeleiden hier het minst enthousiast over.

Strengere rekenregels het populairst onder praktisch geschoolden

Hoogopgeleide starters het minst te spreken over informatievoorziening rondom koopproces

Ongeveer een maand geleden tekende minister Hugo de Jonge het verbeterplan ‘Vertrouwen in het koopproces’. In samenwerking met de branche wil hij het koopproces transparanter en eerlijker maken. Een eerste verbeterpunt is de informatievoorziening, zo blijkt uit het onderzoek. Bijna twee op de drie koopstarters zeggen graag meer voorlichting te krijgen over het proces rondom de toekomstige aankoop van een woning. Van alle ondervraagden hebben vooral hoogopgeleiden behoefte aan meer informatie.

Hoogopgeleide starters het minst te spreken over informatievoorziening rondom koopproces

Over Viisi Startersbarometer

Viisi doet middels de Startersbarometer regelmatig onderzoek naar de positie van starters op de Nederlandse woningmarkt. We zijn kennispartner op het gebied van woonstarters en mengen ons actief in het debat over hoe de woningmarktproblematiek opgelost zou kunnen worden. Op onderstaande pagina vind je een overzicht van alle startersonderzoeken die Viisi uitgevoerd heeft.

Bekijk alle startersonderzoeken