Startersbarometer Viisi Q1 2023

Voor het eerst sinds 2013 daalden de huizenprijzen het afgelopen halfjaar flink. Toch bedraagt de gemiddelde woningprijs nog altijd 424.700 euro, een bedrag dat een aanzienlijk gedeelte van de starters tegenwoordig – mede dankzij de hoge hypotheekrente – moeilijk(er) kan lenen. Om meer inzicht te krijgen in het huidige en toekomstige sentiment onder starters op de Nederlandse woningmarkt, doet Viisi Hypotheken ieder kwartaal onderzoek onder meer dan duizend jonge Nederlanders (22 tot 25 jaar) en vraagt hen naar hun ervaringen en verwachtingen.

Sentiment starters voor het eerst sinds tweede kwartaal 2022 gedaald | maart 2023

De huiseconomen van ABN AMRO gaan ervan uit dat de gemiddelde woningprijs in 2023 en 2024 verder daalt, zo blijkt uit een recent door de bank uitgegeven rapport. Omdat de hypotheekrente de komende jaren hoog blijft en de vraag naar huizen naar verwachting weer aantrekt, denken zij dat de betaalbaarheid van huizen in de komende twee jaar verder afneemt. Ook starters zijn het afgelopen kwartaal minder enthousiast geworden over hun kansen op de woningmarkt. Zo daalde het aantal starters dat binnen een jaar een huis verwacht te kopen voor het eerst sinds het tweede kwartaal van 2022.

Viisi startersbarometer Q1 2023

Starter minder hoopvol over kansen

Dat het sentiment onder starters het afgelopen kwartaal minder is geworden, betekent niet dat zij helemaal geen huizen meer kopen. Het aandeel starters in het totaal aantal woningaankopen ligt zelfs al jarenlang stabiel op ongeveer veertig procent. Helaas wordt de groep starters die wil kopen maar daar niet in slaagt steeds groter. Dit zien we ook terug in de verwachting voor de korte termijn. Maar liefst driekwart van alle starters verwacht niet dat hun positie op de woningmarkt het aankomende kwartaal verbetert.

Viisi startersbarometer Q1 2023

Vooral hoogopgeleide starter stelt aankoop uit

Met name hoogopgeleide starters zijn van plan hun woningaankoop uit te stellen. Het percentage ligt het laagst bij praktisch geschoolde dertigers, die in iets meer dan de helft van de gevallen hun aankoop zeggen uit te stellen. Toch is het gemiddelde erg hoog in vergelijking met afgelopen kwartalen. Slechts een kwart van de ondervraagden stelt de aankoop niet uit en gaat gewoon door met de huizenjacht.

Eenderde stelt aankoop uit tot prijzen 20 procent zijn gedaald

Vanwege de hoge rentestanden en dalende huizenprijzen kijken veel starters het liefst nog even de kat uit de boom. Voor bijna een derde van hen moet de gemiddelde woningprijs zelfs met tenminste twintig procent zijn afgenomen, voordat zij in actie komen. Ongeveer hetzelfde percentage trekt de grens bij tien procent. Voor één op de zes starters is een waardedaling van slechts vijf procent voldoende.

Hoogopgeleide starter laat zich het minst afschrikken door hoge hypotheekrente

In het afgelopen jaar is de gemiddelde hypotheekrente sterk gestegen. Kreeg je in het begin van 2022 een hypotheek van 10 jaar vast nog gefinancierd tegen een rente van 1 procent; nog geen tien maanden later betaalde je 4,5 procent rente voor dezelfde hypotheek. Voor meer dan de helft van alle starters op de Nederlandse woningmarkt is dit een belangrijke reden om een eventuele aankoop nog even uit te stellen.

Bekijk ook de uitkomsten van de voorgaande Viisi Startersbarometers

Om meer inzicht te krijgen in het huidige sentiment onder starters op de Nederlandse woningmarkt, doet Viisi Hypotheken ieder kwartaal onderzoek onder meer dan duizend jonge Nederlanders (22 tot 35 jaar) en vraagt hen naar hun ervaringen en verwachtingen. Hier vind je een overzicht van de gepubliceerde Viisi Starterbarometers.

Bekijk eerdere Startersbarometers

Meer lezen over starten op de woningmarkt?

Er komt veel kijken bij het kopen van een eerste huis als starter. Van de hypotheekaanvraag tot het leggen van de eerste plint. Wij nemen je bij de hand en vertellen waar je in ieder geval op moet letten bij het kopen van een eerste huis.

Spreek je liever direct met een van onze adviseurs? Plan dan een afspraak in.

Maak direct een afspraak

Deel dit artikel: