Stijgende huizenprijzen, volgeplande bezichtigingen en meerdere partijen die tegen elkaar opbieden. Na een kleine pas op de plaats, is de hausse op de Nederlandse woningmarkt weer helemaal terug van (eigenlijk nooit) weggeweest. Maar wat betekent dit voor het vertrouwen onder Nederlandse starters? Om meer inzicht te krijgen in het huidige en toekomstige sentiment onder starters op de Nederlandse woningmarkt, doet Viisi Hypotheken ieder kwartaal onderzoek onder meer dan duizend jonge Nederlanders (22 tot 25 jaar) en vraagt hen naar hun ervaringen en verwachtingen.

Starters positiever over koopkansen op de korte termijn

Na een periode van gierende inflatie en oplopende rentes, lijkt de economie zich momenteel in iets rustiger vaarwater te bevinden. Volgens het CBS groeide de Nederlandse economie in de afgelopen drie maanden zelfs met één procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2024. Wellicht als een gevolg hiervan verwacht maar liefst een kwart van de Nederlandse starters in het aankomende jaar zijn of haar eerste huis te kunnen kopen. In ruim drie jaar tijd waren zij zelfs niet zo optimistisch over hun kansen op de woningmarkt.

Weinig starters verwachten dat hun positie snel beter wordt

Uit cijfers van het Kadaster blijkt dat er nog nooit zo’n groot aandeel van de verkochte woningen (bestaande bouw) richting starters ging. Zo waren zij in het tweede kwartaal van 2024 zelfs betrokken bij 45 procent van alle transacties. Ondanks de verbeterde economische situatie, lijkt de piek in het optimisme onder starters te zijn bereikt. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat maar liefst negentig procent van alle starters denkt dat hun positie in de nabije toekomst niet verder zal verbeteren.

Veel starters financieel niet in staat om alleen te wonen en/of the verhuizen

Volgens woningplatform Pararius zijn de huurprijzen in de vrije sector in het afgelopen jaar met bijna tien procent gestegen. In diezelfde periode daalde het aantal beschikbare huurwoningen in de vrije sector met een derde. Voor een appartement betaalden nieuwe huurders zelfs gemiddeld €19,81 per vierkante meter per maand. Als een gevolg hiervan zegt maar liefst de helft van de starters op dit moment niet zonder huisgenoten te kunnen wonen. Voor 54 procent is het daardoor zelfs onmogelijk om te verhuizen.

Hoogopgeleide starter meest afhankelijk van financiële hulp ouders

In juli 2024 lagen de huizenprijzen alweer ruim zeven procent hoger dan aan het begin van dit jaar, zo blijkt uit recent onderzoek van de NVM. Ook werd er weer fors meer overboden, zo lag 66 procent van alle biedingen in het afgelopen kwartaal boven de vraagprijs. Voor twee op de drie Nederlandse starters is het hierdoor niet (meer) mogelijk om een huis te kopen zonder financiële hulp van hun ouders.

Bijna kwart twintigers woont noodgedwongen bij ouders

Uit cijfers van het CBS blijkt dat Nederlandse jongeren steeds later uit huis gaan; van gemiddeld 22,8 jaar in 2012 naar 23,7 jaar in 2020. Maar liefst vijftien procent van alle starters zegt op dit moment noodgedwongen bij hun ouders te wonen. Onder twintigers bedraagt dit zelfs bijna een vijfde van alle respondenten.

Bekijk ook de uitkomsten van de voorgaande Viisi Startersbarometers

Om meer inzicht te krijgen in het huidige sentiment onder starters op de Nederlandse woningmarkt, doet Viisi Hypotheken ieder kwartaal onderzoek onder meer dan duizend jonge Nederlanders (22 tot 35 jaar) en vraagt hen naar hun ervaringen en verwachtingen. Hier vind je een overzicht van de gepubliceerde Viisi Starterbarometers.

Bekijk eerdere Startersbarometers

Meer lezen over starten op de woningmarkt?

Er komt veel kijken bij het kopen van een eerste huis als starter. Van de hypotheekaanvraag tot het leggen van de eerste plint. Wij nemen je bij de hand en vertellen waar je in ieder geval op moet letten bij het kopen van een eerste huis.

Spreek je liever direct met een van onze adviseurs? Plan dan een afspraak in.

Maak direct een afspraak

Deel dit artikel: