Rentestanden lopen op, bouwmaterialen worden duurder en de meeste Nederlanders zijn steeds meer geld kwijt aan hun energierekening. Na meerdere kwartalen van groei lijkt de woningmarkt eindelijk af te koelen. Welk effect hebben deze ontwikkelingen op de koopbereidheid onder starters? Om meer inzicht te krijgen in het huidige sentiment onder starters op de Nederlandse woningmarkt, doet Viisi Hypotheken ieder kwartaal onderzoek onder meer dan duizend jonge Nederlanders (22 tot 25 jaar) en vraagt hen naar hun ervaringen en verwachtingen.

Aantal starters dat een huis denkt te kunnen kopen in 6 maanden tijd verdubbeld  | November 2022

Volgens recente cijfers van de Nederlandse Vereniging voor Makelaars (NVM) stonden er het afgelopen kwartaal in Nederland ruim 30.000 woningen te koop; maar liefst 80% meer dan een jaar geleden. Door het toegenomen aanbod stijgt ook het aantal starters dat binnen een jaar een huis verwacht te kopen. Vergeleken bij een half jaar geleden (Q2 2022) is het verwachtingscijfer onder Nederlandse koopstarters in het vierde kwartaal van 2022 zelfs verdubbeld.

Optimisme blijft stijgen door toegenomen woningaanbod

Ondanks het groeiend enthousiasme onder Nederlandse starters, kan een groot gedeelte van hen dankzij de oplopende inflatie, rentestanden en energiekosten nog altijd geen huis kopen. Desondanks verwacht een derde van alle ondervraagden dat de positie van starters het aankomende kwartaal verbetert. Vooral jonge starters zien de toekomst rooskleurig in.

Bekijk ook de uitkomsten van de voorgaande Viisi Startersbarometers

Om meer inzicht te krijgen in het huidige sentiment onder starters op de Nederlandse woningmarkt, doet Viisi Hypotheken ieder kwartaal onderzoek onder meer dan duizend jonge Nederlanders (22 tot 35 jaar) en vraagt hen naar hun ervaringen en verwachtingen. Hier vind je een overzicht van de gepubliceerde Viisi Starterbarometers.

Bekijk eerdere Startersbarometers

Jonge starters zijn actiever dan oudere starters

De verkoopprijs van een woning lag in het derde kwartaal gemiddeld 5,8% lager dan in de 3 maanden daarvoor. Volgens het NVM was dit de grootste daling op kwartaalbasis ooit gemeten. Ook het gemiddeld aantal bezichtigingen nam af: van gemiddeld 10 per woning in 2021, naar 5 in juli 2022. Van alle Nederlandse starters zegt slechts 16% het afgelopen kwartaal een huis te hebben bezocht. 9% daarvan heeft uiteindelijk op een huis geboden. Uit het onderzoek blijkt dat jonge starters op dit moment actiever zijn dan oudere starters.

Koopkrachtpakket heeft geen invloed op koopbereidheid onder starters

Minder loonheffing, een energieplafond, lagere brandstofaccijns en voor ieder huishouden een maandelijkse tegemoetkoming van €190 op de energiekosten. Het kabinet probeert met een uitgebreid koopkrachtpakket de schadelijke gevolgen van het inflatiespook te bestrijden. Vooralsnog hebben de op Prinsjesdag aangekondigde maatregelen weinig invloed op de koopbereidheid onder starters. Van alle ondervraagden zegt zelfs 69% dat het niets verandert aan hun voornemen om wel of niet een huis te kopen.

Hoogopgeleide starter sceptisch over lastenverlichting

Niet alleen op de korte, maar ook op de lange termijn verwachten weinig Nederlandse koopstarters profijt te hebben van de door het kabinet gepresenteerde lastenverlichtingen. Ruim zes op de tien ondervraagden denken zelfs dat het pakket ter waarde van 17 miljard euro hun positie op de woningmarkt verder onder druk zal zetten. Vooral hoogopgeleide starters maken zich zorgen over de gevolgen.

Verkoop bestaande woningen: het aandeel van de starters

Landelijk gezien zijn doorstromers de meest actieve huizenkopers, maar Amsterdam en Eindhoven bepalen starters de markt. Ruim 59% van alle verkochte bestaande woningen in deze steden ging in het afgelopen kwartaal naar starters. Landelijk was dat slechts 39%. Den Haag blijft van de 5 grote steden het dichtst bij het landelijke gemiddelde met 42,7%.

Meer lezen over starten op de woningmarkt?

Er komt veel kijken bij het kopen van een eerste huis als starter. Van de hypotheekaanvraag tot het leggen van de eerste plint. Wij nemen je bij de hand en vertellen waar je in ieder geval op moet letten bij het kopen van een eerste huis.

Spreek je liever direct met een van onze adviseurs? Plan dan een afspraak in.

Maak direct een afspraak

Deel dit artikel: