Startersbarometer Q3 2023
In de afgelopen maand betaalden woningkopers gemiddeld ruim €422.000,- voor een koophuis; een stijging van 0,6 procent ten opzichte van de maand daarvoor. De huizenprijzen zijn daarmee voor de vierde maand op rij gestegen, zo blijkt uit data van het CBS en Kadaster. Maar wat betekent dit voor het vertrouwen onder Nederlandse starters? Om meer inzicht te krijgen in het huidige en toekomstige sentiment onder starters op de Nederlandse woningmarkt, doet Viisi Hypotheken ieder kwartaal onderzoek onder meer dan duizend jonge Nederlanders (22 tot 25 jaar) en vraagt hen naar hun ervaringen en verwachtingen.
Sentiment onder starters in drie kwartalen bijna onveranderd | juli 2023
Op deze pagina
- Verwachtingen over verbeterde starterspositie blijven laag liggen
- Beperkt aantal starters bezichtigt, nog minder brengt een bod uit
- Woningprijzen en politiek beleid vaakst genoemd als reden voor somber sentiment
- Starter pleit voor serieuze maatregelen vanuit de overheid
- Bekijk ook de uitkomsten van de voorgaande Viisi Startersbarometers
- Meer lezen over starten op de woningmarkt?
Als een gevolg van de (licht) verbeterde woningmarktcijfers, paste ABN AMRO recent nog haar prognose voor het komende jaar aan. Verwachtte de grootbank in het begin van dit jaar nog dat de huizenprijzen in 2024 gaan dalen, inmiddels gaat ze uit van een plus van 2,5 procent. Overigens lijkt dit vooralsnog weinig effect te hebben op het sentiment onder starters. Voor het derde kwartaal op rij verwacht slechts een vijfde van hen in de aankomende twaalf maanden zijn of haar eerste huis te kopen.

Verwachtingen over verbeterde starterspositie blijven laag liggen
Ondanks de positieve(re) berichtgeving, kampt de woningmarkt nog steeds met hardnekkige onderliggende problemen. Zo is de verkoop van nieuwbouwhuizen het afgelopen jaar nagenoeg ingestort en staat de hypotheekrente nog altijd ongekend hoog. Mede hierdoor denkt maar liefst 86 procent van de Nederlandse starters dat hun positie op de woningmarkt het aankomende kwartaal niet verbetert.

Beperkt aantal starters bezichtigt, nog minder brengt een bod uit
Tussen januari 2021 en oktober 2023 steeg de gemiddelde rente op hypotheekleningen van 1,4 procent naar 4,8 procent. In combinatie met de gestegen energiekosten en hoge inflatie kan de gemiddelde Nederlandse starter daardoor fors minder lenen dan een aantal jaar geleden. Als een direct gevolg heeft slechts zestien procent van alle starters het afgelopen kwartaal een koopwoning bezichtigd. Een nog kleiner gedeelte van hen heeft uiteindelijk een bod uitgebracht (elf procent).

Woningprijzen en politiek beleid vaakst genoemd als reden voor somber sentiment
Overbieden, torenhoge huizenprijzen of hebberige huisjesmelkers? Dat de situatie van starters momenteel lastig is, behoeft geen verdere uitleg. Maar wie of wat is verantwoordelijk voor de malaise onder twintigers en dertigers op zoek naar een eerste koopwoning? Uit het onderzoek blijkt dat starters vooral de hoge huizenprijzen en politiek beleid als hoofdschuldige aanwijzen.

Starter pleit voor serieuze maatregelen vanuit de overheid
Bouwen, bouwen, bouwen: dat was volgens demissionair Minister de Jonge dé oplossing om de vastgelopen woningmarkt weer vlot te trekken. Twee jaar later is er van zijn bouwplannen vooralsnog weinig terechtgekomen. Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt zelfs dat zeventig procent van de Nederlandse jongeren de woningmarkt als een van de belangrijkste thema’s voor de aankomende verkiezingen beschouwt. Volgens maar liefst negen op de tien starters doet de overheid op dit moment te weinig om hun situatie te verbeteren, 91 procent wil daarom dat een volgend kabinet serieus ingrijpt.

Bekijk ook de uitkomsten van de voorgaande Viisi Startersbarometers
Om meer inzicht te krijgen in het huidige sentiment onder starters op de Nederlandse woningmarkt, doet Viisi Hypotheken ieder kwartaal onderzoek onder meer dan duizend jonge Nederlanders (22 tot 35 jaar) en vraagt hen naar hun ervaringen en verwachtingen. Hier vind je een overzicht van de gepubliceerde Viisi Starterbarometers.
Meer lezen over starten op de woningmarkt?
Er komt veel kijken bij het kopen van een eerste huis als starter. Van de hypotheekaanvraag tot het leggen van de eerste plint. Wij nemen je bij de hand en vertellen waar je in ieder geval op moet letten bij het kopen van een eerste huis.
- Eerste woning kopen: waar moet je op letten?
- Startershypotheek: alles wat je moet weten
- Starterslening: wat is het en wanneer kun je er gebruik van maken?
- Startersvrijstelling overdrachtsbelasting goedgekeurd
- Huis kopen met hulp van je ouders
Spreek je liever direct met een van onze adviseurs? Plan dan een afspraak in.