Hogere lonen en lagere hypotheekrentes: de Nederlandse woningmarkt zit sinds het laatste kwartaal van 2023 weer in de lift. Volgens de grootbanken stijgt de gemiddelde huizenprijs in 2024 met ruim vier procent en in 2025 met ongeveer vijf procent. Maar wat betekent dit voor het vertrouwen onder Nederlandse starters? Om meer inzicht te krijgen in het huidige en toekomstige sentiment onder starters op de Nederlandse woningmarkt, doet Viisi Hypotheken ieder kwartaal onderzoek onder meer dan duizend jonge Nederlanders (22 tot 35 jaar) en vraagt hen naar hun ervaringen en verwachtingen.

Sentiment starters op de woningmarkt blijft onveranderd laag

Volgens de NVM werden er in het laatste kwartaal van 2023 twaalf procent meer woningen verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. In hetzelfde tijdbestek daalde het woningaanbod echter fors (-26 procent). Dit terwijl de gemiddelde verkoopprijs met 5,3 procent toenam naar € 434.000, -. Mede hierdoor verwacht nog altijd slechts een vijfde van alle Nederlandse starters in de aankomende twaalf maanden hun eerste huis te kunnen kopen.

Sentiment starters op de woningmarkt blijft onveranderd laag

Geen snelle verbetering verwacht

Uit recente cijfers van HDN is gebleken dat het aantal hypotheekaanvragen in het laatste kwartaal van 2023 met 8,9 procent is gestegen ten opzichte van Q4 2022. Wel ligt het gemiddelde hypotheekbedrag nog altijd drie procent lager dan in 2022. Ondanks het voorzichtige herstel van de hypotheekmarkt, blijft het overgrote gedeelte van de Nederlandse starters somber gestemd over hun kansen op een koopwoning. Zo denkt maar liefst 88 procent van hen dat in het aankomende kwartaal hun positie op de woningmarkt niet verbetert.

 

Geen snelle verbetering op de woningmarkt verwacht

Vooral hoogopgeleide starter is bereid om te verhuizen voor een nieuwe baan

Ondanks de overspannen woningmarkt, zijn er in het afgelopen jaar 1,74 miljoen Nederlanders verhuisd. Van deze groep week vond bijna één miljoen mensen een andere woning binnen dezelfde gemeente, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Van alle leeftijdsgroepen verhuizen twintiger en dertigers het vaakst. Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst zes op de tien Nederlandse starters bereid zijn te verkassen voor een nieuwe baan.

Vooral hoogopgeleide starter bereid te verhuizen voor een nieuwe baan

Eenderde van de starters enthousiast over terugkeer 'fabrieksdorpen'

Eerder dit jaar maakte ASML bekend de bouw van duizenden betaalbare woningen financieel te gaan ondersteunen. De chipfabrikant staat financieel garant voor 1,84 miljoen euro, maar gaat zelf geen woningen bouwen – zoals in het verleden werd gedaan door bijvoorbeeld Bata, Hevea en Philips. Een gemiste kans, zo stelt een groot gedeelte van de Nederlandse starters: maar liefst een derde van hen pleit namelijk voor een terugkeer van de zogenoemde fabrieksdorpen.

 

 

Eenderde starters enthousiast over terugkeer fabrieksdorpen

Bedrijfswoning is voor meerderheid van starters aanleiding om van baan te wisselen

Tussen 1995 en 2020 nam volgens het PBL de gemiddelde reistijd in het woon-werkverkeer fors toe, van 14,6 naar 19 kilometer per dag. Maar liefst één op de drie werkenden reist tegenwoordig tussen verschillende steden, tegenover slechts 27 procent in 1995. Dit terwijl meerdere onderzoeken uitwijzen dat werknemers die dichterbij werk wonen, gelukkiger zijn. Uit het onderzoek blijkt dat een bedrijfswoning voor meer dan de helft van de starters zelfs een reden kan zijn om van baan te wisselen.

Bedrijfswoning is voor meerderheid van starters aanleiding om van baan te wisselen

Bekijk ook de uitkomsten van de voorgaande Viisi Startersbarometers

Om meer inzicht te krijgen in het huidige sentiment onder starters op de Nederlandse woningmarkt, doet Viisi Hypotheken ieder kwartaal onderzoek onder meer dan duizend jonge Nederlanders (22 tot 35 jaar) en vraagt hen naar hun ervaringen en verwachtingen. Hier vind je een overzicht van de gepubliceerde Viisi Starterbarometers.

Bekijk eerdere Startersbarometers

Meer lezen over starten op de woningmarkt?

Er komt veel kijken bij het kopen van een eerste huis als starter. Van de hypotheekaanvraag tot het leggen van de eerste plint. Wij nemen je bij de hand en vertellen waar je in ieder geval op moet letten bij het kopen van een eerste huis.

Spreek je liever direct met een van onze adviseurs? Plan dan een afspraak in.

Maak direct een afspraak

Deel dit artikel: