Met een starterslening kun je net dat beetje extra lenen bij de aankoop van je eerste huis. Een mooie optie als je niet veel eigen geld kunt inleggen. Je kunt een starterslening krijgen via de gemeente. Ontdek wat een starterslening precies is en of jij er recht op hebt.

Starterslening

Wat is een starterslening precies?

Een starterslening overbrugt het verschil tussen de koopprijs van je droomhuis – tot maximaal de koopwaarde – en de hoogte van je maximale hypotheek. Op die manier kun je toch het hele bedrag krijgen dat nodig is voor het kopen van je eerste huis.

  • Een voorbeeld:
    Het huis kost € 250.000 en je kunt maximaal € 225.000 lenen. Dan kun je de overige € 25.000 financieren met de starterslening.

Plan een vrijblijvende afspraak

Welke gemeenten hebben een starterslening?

De starterslening is een initiatief van gemeenten en het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). Ongeveer 200 gemeenten hebben een starterslening.
Check op de website van het SVn of jouw (toekomstige) gemeente een starterslening heeft. Biedt jouw gemeente de lening aan? Vraag altijd even na of er nog genoeg geld in het potje voor de starterslening zit. Vaak geldt: op = op.

Voorwaarden starterslening

Of je een starterslening kunt krijgen, hangt dus in eerste instantie af van de gemeente waar je toekomstige woning staat. Ook kunnen de voorwaarden per gemeente verschillen. Gemeenten bepalen bijvoorbeeld zelf het maximale leenbedrag. Om zelf in aanmerking te komen, moet je ook aan een aantal punten voldoen. Zo moet het je eerste koopwoning zijn, waar je zelf (of met je partner) gaat wonen. En is het verplicht de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) af te sluiten.

Starterslening berekenen

Op de website van het SVn kun je zelf controleren of je voor de starterslening in aanmerking kan komen. Houd er ook rekening mee dat SVn € 750 afsluitkosten in rekening brengt.

Starterslening aanvragen: wij kunnen je helpen

Voor je de starterslening aanvraagt, moet je de koopovereenkomst van je nieuwe woning hebben getekend. De offerteaanvraag voor je hypotheek en de starterslening hangen nauw met elkaar samen. Het is dus belangrijk om ruim van tevoren je financiële situatie helder te hebben. Kijk daarom met je hypotheekadviseur goed naar de mogelijkheden, de lengte van je financieringsvoorbehoud en de volgorde van de stappen in je hypotheekaanvraag.

Plan een afspraak in

De procedure als je in aanmerking komt voor een starterslening

De aanvraagprocedure start bij de gemeente. Nadat je van de gemeente een toewijzing en een aanvraagformulier hebt gekregen, is SVn aan zet. Zij beoordelen met een financiële toets of je de lasten kunt dragen. Als dat het geval is, ontvang je een offerte. Deze onderteken je en stuur je ook op naar de geldverstrekker voor de reguliere hypotheek. Na het akkoord van de reguliere geldverstrekker, kun je naar de notaris.

Hoe het afbetalen van een starterslening werkt

De starterslening bestaat uit 2 delen, die je beide bij de gemeente leent:

  • Een deel dat je annuïtair aflost. Dit is de starterslening zelf.
  • Een deel waarvan de schuld oploopt. Dat heet de combinatieregeling.

Voor beide leningdelen heb je de eerste 3 jaar geen maandlasten.

De combinatielening is een lening waarmee je de eerste 3 jaar de aflossing op je starterslening kunt betalen. De schuld van je combinatieregeling loopt in de eerste 3 jaar dus langzaam op. Na 3 jaar betaal je wel rente en aflossing, zowel op je starterslening als de combinatieregeling. Het idee is dat je na 3 jaar waarschijnlijk voldoende inkomen hebt om aan de aflossing te beginnen. Is dat niet zo? Dan kun je een hertoets aanvragen.

Viisi helpt je graag

Een starterslening kan dus een mooie oplossing zijn om je eerste woning te financieren. Maar het kan best wat tijd en moeite kosten. Daarom helpen we je daar graag bij. Onze adviseurs weten wat er allemaal bij komt kijken en loodsen je zo soepel mogelijk door de procedure heen. Maak een vrijblijvende afspraak en ontdek wat we voor je kunnen betekenen.

Plan direct een afspraak

Deel dit artikel: